Την εισήγηση για το θέμα, έκανε στο τελευταίο Δ.Σ. Λουτρακίου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σπ. Νικολάου, ο οποίος διάβασε και το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της υπουργού, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα.

Αψηφώντας τρεις αρνητικές ομόφωνες αποφάσεις και εισηγήσεις, μία του πρώην Δήμου Λουτρακίου –Περαχώρας, μία του πρώην Δήμου Αγίων Θεοδώρων και μία του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κορινθίας, το υπουργείο περιβάλλοντος και η υπουργός κα Τίνα Μπιρμπίλη, ενέκρινε τελικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την ίδρυση μονάδας χημικών και αποθήκευσης αυτών σε δεξαμενές, στην περιοχή του Σουσακίου Αγίων Θεοδώρων.

Πρόκειται για μια απόφαση που φαίνεται να εξοργίζει, όχι μόνο τους δημοτικούς συμβούλους του συγκεκριμένου Δήμου, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής που είχαν διατρανώσει ανοικτά την αντίθεσή τους με ένα τέτοιο ενδεχόμενο….

Το ψήφισμα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τη συγκεκριμένη απόφαση και χρησιμοποιεί λέξεις και βαρείς χαρακτηρισμούς, αφού πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» για την άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης.

Θυμόμαστε από παλιά, ότι για το θέμα είχε αντιδράσει έντονα ο πρώην Δήμος Αγίων Θεοδώρων, ενώ δεκάδες πολίτες της περιοχής είχαν παραστεί στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου που συζήτησε το θέμα και εξέδωσε με τη σειρά του ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας…

Το ψήφισμα κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς και βεβαίως και στους τέσσερις βουλευτές του νομού Κορινθίας, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόσφατα σχετική ερώτηση στη Βουλή…

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και χρήζουν άμεσων απαντήσεων από το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος….

ΓΙΑΤΙ, παρά τις ομόφωνα αντίθετες γνωμοδοτικές αποφάσεις των δύο Δ.Σ. Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων, αλλά και του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κορινθίας, η υπουργός τελικά ενέκρινε τη Μ.Π.Ε. για την ίδρυση και λειτουργία Βιομηχανικής Μονάδας χημικών στους Αγίους Θεοδώρους και στη θέση Σουσάκι;

ΓΙΑΤΙ διαφοροποιήθηκε και δεν έλαβε υπόψη της τις αντίθετες αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών;

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ σε περίπτωση ατυχήματος, δεδομένου ότι πρόκειται για χημικά που θα βρίσκονται κοντά σε κατοικημένη περιοχή; Θα περιμένουμε να δούμε την αντίδραση των τοπικών, αλλά και πολιτειακών φορέων του νομού για το θέμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λουτρακίου έχει κινήσει και νομικά το θέμα, με σκοπό να γίνουν ενέργειες ώστε να ακυρωθεί η έγκριση της Μ.Π.Ε. και η άδεια εγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας…

Η μικρότερη αντικειμενική τιμή 2,74 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο παρατηρείται στους Δήμους Ασίνης και Μιδέας στην Αργολίδα αντίστοιχα , ενώ η υψηλότερη 170 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο Δήμο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Και ακολουθούν από τον νομό Κορινθίας με 70 ευρώ το τετραγωνικό ο Δήμος Άσσου – Λεχαίου, με 50 ευρώ ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας , με 45 ευρώ το τετραγωνικό ο Δήμος Κορινθίων και με 33 ευρώ ο Δήμος Σολυγείας.

Στην Καλαμάτα οι τιμές των ακινήτων που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό κυμαίνονται πολύ χαμηλότερα, στα 23 ευρώ όπως χαμηλές είναι και στην Πάτρα , στα 17 ευρώ.

Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αργολίδα: Ασίνης 2,74 ευρώ, Ασκληπιείου 4,10 ευρώ, Επιδαύρου 4,10 ευρώ, Ερμιόνης 14,00 ευρώ, Κοιν. Αλέας 5,28 ευρώ, Κρανιδίου 7,00 ευρώ, Μιδέας 2,74 ευρώ, Ναυπλιαίων 5,47 ευρώ, Νέας Τίρυνθας 5,47 ευρώ.

Από το blog του Δημήτρη Πιέτρη*

* Πτυχιούχο Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς