Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Συνταγή της Ημέρας : Λινγκουίνε με -άρωμα και γεύση- λεμόνι

- Advertisement -
μακαρόνια με σάλτσα λεμονιούΣτον “Λεμονόκηπο” (il giardino dei limoni), ένα εστιατόριο στο λεμονοπαραγωγό Αμάλφι -απ’ όπου και η συνταγή- το καλοκαίρι σερβίρονται τοπικές σπεσιαλιτέ σε τραπέζια που βρίσκονται κάτω από μια φυσική κάνναβο από λεμονιές γεμάτες καρπούς. Καθώς τρως στον ίσκιο τους, μπαίνεις στον πειρασμό να απλώσεις τα χέρια σου και να τους κόψεις.


Στην πατρίδα του περίφημου λιμοντσέλο (limoncello) καταλαβαίνεις γιατί κάποιοι είναι πράγματι τόσο περήφανοι για τα προϊόντα που παράγει η γη τους και πολύ έξυπνα τα κάνουν σ’ όλο τον κόσμο γνωστά, σε ένα πλαίσιο που δεν είναι από μόνο του μοναδικό αλλά είναι το μοναδικό που επικοινωνείται ως τέτοιο.

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά λεμόνια, ζουμερά και αρωματισμένα. Ανεξάρτητα λοιπόν, από την προέλευση της συνταγής, που είναι σχετικά ασυνήθιστη, αλλά ελαφριά και με πολύ άρωμα, κάντε την με τα δικά μας ωραιότατα λεμονάκια κι ας μην τους έχουμε δώσει ειδικό επώνυμο…

Προετοιμασία: Mπορείτε να ετοιμάσετε τη σάλτσα νωρίτερα και να την ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, την ώρα που θα βράζουν τα μακαρόνια.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. λινγκουίνε
2 λεμόνια: το ξύσμα και τη σάρκα σε κομματάκια απ’ το ένα και τον χυμό απ’ το άλλο)
250 ml κρέμα γάλακτος (με όλα τα λιπαρά ή light)
100 ml γκράπα ή άλλο eau de vie
αλάτι, λευκό πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Σάλτσα λεμονιού για μακαρόνιαΣάλτσα λεμόνιΕτοιμάζετε τη σάλτσα: Bγάζετε το ξύσμα από το ένα λεμόνι και το κρατάτε χωριστά. Θα πρέπει να είναι 2 κ.σ. (αν είναι λιγότερο, ξύστε και το άλλο πριν το στύψετε). Αφαιρείτε το λευκό περίβλημα του λεμονιού και το κόβετε τη σάρκα του σε μικρά κυβάκια. Στύβετε το άλλο λεμόνι.
Μακαρόνια με σάλτσα λεμονιούΜακαρόνια με σάλτσα λεμονιούΜακαρόνια με σάλτσα λεμόνιΜακαρόνια με σάλτσα λεμονιούΣε κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, τα κομματάκια λεμονιού και την γκράπα. Τα ζεσταίνετε καλά, μέχρι να έχετε μια σχετικά πηχτή σάλτσα.
Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε σιγά – σιγά τον χυμό λεμoνιού, ανακατεύοντας. Ξαναβάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά (πάντα χαμηλή) ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό.
Σημείωση: Η φωτιά πρέπει να παραμένει χαμηλή σε όλη τη διάρκεια, ώστε η σάλτσα να μην κόψει.
Κάνετε τα μακαρόνια: Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, al dente, σύμφωνα με τον χρόνο του πακέτου. Τα στραγγίζετε κρατώντας 1 φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν. Τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, την καυτή κρέμα, τον μαϊντανό και το πιπέρι. Ανακατεύετε.
Σερβίρισμα: Αδειάζετε σε ζεστή πιατέλα ή μπολ και σερβίρετε προσθέτοντας μερικές γραμμές από την φλούδα του λεμονιού.

padespani.com

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Γκράπα (ιταλ. grappa) είναι παραδοσιακό Ιταλικό αλκοολούχο ποτό που παράγεται από την απευθείας απόσταξη στεμφύλων με προσθήκη νερού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog