Μετά από ένα πολυήμερο θρίλερ με ολόκληρη την αστυνομική δύναμη της Αθήνας να βρίσκεται επί ποδός, μία ολόκληρη κυβέρνηση να βρίσκεται σε νευρική κρίση με αλλεπάλληλες έκτακτες συσκέψεις, μία ολόκληρη πανεπιστημιακή κοινότητα σε απόγνωση και τους πολίτες θεατές στο θέατρο του παραλόγου, ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν οι λαθρομετανάστες.


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για την εκκένωση του κτιρίου της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, στο κτίριο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Ωστόσο ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα, λίγο μετά τις 01:30 ο ιδιοκτήτης έφερε νέες αντιρρήσεις θορυβημένος από το γεγονός ότι πρόκειται μία μεγάλη ομάδα των αλληλέγγυων να πορευτούν προς το κτίριο του και έτσι αρνήθηκε να μεταβούν οι περίπου 240 μετανάστες αργά τη νύχτα στο νέο αυτο χώρο. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις ο ιδιοκτητης πείσθηκε και έτσι άρχισε η μεταφορά των απεργών πείνας στο νέο κτήριο.

Κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας εμπλοκής προτάθηκε να μεταφερθούν σε κτήριο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, τόσο οι μετανάστες όσο και οι αλληλέγγυοι απάντησαν κατηγορηματικά όχι, καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μετακινήθούν μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί ένα πολύωρο θρίλερ μετά την πρώτη αρνητική τους απάντηση να μεταβούν σε άλλο κτίριο και τις πρυτανικές αρχές να δίνουν το πράσινο φως για άρση του ασύλου. Με το που δόθηκε η εντολή για άρση του ασύλου, η περιοχή μετατράπηκε σε “αστακό” από τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ξεκινήσει η επέμβαση, η οποία τελικώς ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους εισαγγελείς οι οποίοι αν και αρχικά απωθήθηκαν από την είσοδο εν συνεχεία κατάφεραν να συνομιλήσουν με τους λαθρομετανάστες. Η κυβέρνηση δέχθηκε αρχικά όλα τα αιτήματα των μεταναστών, αλλά εμπλοκή υπήρξε καθώς δεν συμφωνούσε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με τους όρους των μεταναστών.

Τελικά, μετά από ένα νέο θρίλερ που διαδραματίστηκε για τους όρους με τους οποίους θα μετεγκατασταθούν, οι λαθρομετανάστες συνεδρίασαν και αποφάσισαν τελικά να μεταβούν στο νέο κτίριο αλλά όχι με πούλμαν αλλά με μία ειρηνική πορεία και τη διακριτική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.
*newsit.gr