Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κόσμος : Challenger: Η έκρηξη που σηµάδεψε µια ολόκληρη γενιά

- Advertisement -

Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger και η NASA τιμά τη μνήμη των αστροναυτών της που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αποστολών στο Διάστημα.

Το διαστημικό λεωφορείο εξερράγη 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλα τα μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και μια δασκάλα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως την καταστροφή του Challenger παρακολούθησαν «ζωντανά» εκατομμύρια τηλεθεατές, καθώς η απογείωσή του μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο διευθυντής της NASA, Τσάρλι Μπόλντεν, κατέθεσε στεφάνι στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον στη μνήμη όλων των αστροναυτών που σκοτώθηκαν, ενώ βρίσκονταν σε αποστολή στο Διάστημα.

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στα διαστημικά κέντρα Κένεντι στη Φλόριντα και Τζόνσον στο Χιούστον.

«Στην πορεία της ιστορίας έχουμε δει πως οι μεγάλες επιτυχίες έχουν και μεγάλο κόστος. Θρηνούμε για τους γενναίους αστροναύτες που έκαναν την απόλυτη θυσία, στηρίζοντας τις αποστολές της NASA» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, για να προσθέσει κλείνοντας: «Μέσα από τον θρίαμβο και την τραγωδία, ο καθένας από μας κέρδισε από το κουράγιο και την αφοσίωσή τους. Τιμούμε τη μνήμη τους, προσπαθώντας για ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Κρίστα Μακόλιφ ήταν το πρόσωπο που σηµάδεψε την τραγωδία του διαστηµικού λεωφορείου Challenger στις 28 Ιανουαρίου του 1986
Είκοσι πέντε χρόνια συµπληρώνονται σήµερα από την καταστροφή του αµερικανικού διαστηµικού λεωφορείου Challenger µόλις 73δευτερόλεπτα µετά την εκτόξευσή του, µεαποτέλεσµα να χάσουν τηζωή τουςκαι τα επτά µέλη του πληρώµατος, µεταξύ των οποίων η Κρίστα Μακόλιφ, η πρώτη δασκάλα που θα ταξίδευε στο Διάστηµα. Σε αυτά τα 25 χρόνια που έχουν µεσολαβήσε ι, η Φελίσια Μπράουν πήγε στο πανεπιστήµιο, έγινε ψυχολόγος, παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά. Οµωςπαραµένει ζωντανή µέσα της η ανάµνηση της ΚρίσταΜακόλιφ, τηςδασκάλας στο γυµνάσιο όπου φοιτούσε και οικογενειακής φίλης.«Θυµάµαι πόσο σηµαντικό ήταν για εκείνη το ταξίδικαι πόσα σκόπευενα µάθει για να διδάξει στους µαθητές», λέει η Μπράουν που σήµερα είναι 43 ετών – η Μακόλιφ όταν πέθανε ήταν µόλις 37.

Μια ΟΛΟΚΛΉΡΉ ΓΕΝΙΑ έχει µεγαλώσει στις ΗΠΑ µε την εικόνα του Challenger να καταστρέφεται στις 28 Ιανουαρίου 1986. Τώρα στην πόλη όπου δίδασκε, το Κονκόρντ του Νιου Χαµσάιρ µε πληθυσµό 42.000

ατόµων, αποφάσισε να δώσει σε ένα νέο σχολείο το όνοµα της δασκάλας. Εκεί συνεχίζουν να ζουν ο σύζυγός της και εκεί µεγάλωσαν και κατοικούν σήµερα τα τρία παιδιά της.

Οµως ήδη οι κάτοικοι της πόλης τιµούν µε κάθε τρόπο την Κρίστα Μακόλιφ που έγινε το πρώτο θύµα της τραγωδίας εκείνης, της καταστροφής του Challenger σε ύψος 14,6 χιλιοµέτρων. Το διαστηµικό λεωφορείο διαλύθηκε στον αέρα και οι ειδικοί θεωρούν πως αρκετάαπό τα επτά µέλη του πληρώµατος επιβίωσαν της καταστροφής, έχασαν όµως τη ζωή τους όταν χτύπησαν µεµεγάλη ταχύτητα στην επιφάνεια του ωκεανού. Η καταστροφή µεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, καθώς πολλοί µαθητές σε όλη τη χώρα την παρακολουθούσαν λόγω της συµµετοχής της Μακόλιφ.

Η καταστροφή του Challenger αποτέλεσε µέγα θέµα συζήτησης επί πολύ καιρό στις ΗνωµένεςΠολιτείες και οδήγησε σε διακοπή επί 32 µήνες όλων των αµερικανικών διαστηµικών αποστολών.

Μεταξύ των επτά µελών του πληρώµατος υπήρχαν δύο γυναίκες και η Κρίστα Μακόλιφ έγινε το πρόσωπο της διαστηµικής τραγωδίας. Πολλοί από τους µαθητές τηςαπέτισαν, ο καθένας µε τον δικό του τρόπο, φόρο τιµής στην δασκάλατους. Για παράδειγµα, ηΧόλι Μέροου, που αποφοίτησε από τογυµνάσιο του Κονκόρντ το 1986 και έγινε καθηγήτρια, επί χρόνια δίδασκε ένα µάθηµα για τη Μακόλιφ και την καταστροφή του Challenger.Είχε φτιάξει ένα λεύκωµα γεµάτο µε αυτοκόλλητα της ΝΑSΑ, δηµοσιεύµατα της εποχής καθώς και της διαδικασίας µε την οποία η Διαστηµική Υπηρεσία των ΗΠΑ επέλεξε την Κρίστα µεταξύ 11.000 υποψηφίων, προκειµένου να γίνει η πρώτη δασκάλα σε δι αστηµική αποστολή. «Διδάσκω µαζί µε δασκάλους που δεν είχαν καν γεννηθεί τότε», λέει η Μέροου που παραδέχεται ότι συχνά σε αυτά τα µαθήµατα δεν µπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Οι µαθητές της που συµµετείχαν στη Βουλή των Εφήβων, για τηνοποία εκείνη ήταν υπεύθυνη στο Νιου Χαµσάιρ, συναντώνται ακόµα και σήµερα και µιλούν για εκείνη. Ο 43χρονος Ντάνιελ Σεν Χίλαρι, που εργάζεται στο Εκτελεστικό Συµβούλιο της πολιτείας, πρώην µαθητής της, πιστεύει πως το σηµαντικότερο µάθηµα που µπορούν να πάρουν τα παιδιά από τη Μακόλιφ είναι η συµµετοχή στα κοινά.

«ΠΑΝΤΑ συνδυάζουν την Κρίστα µε το διαστηµικό πρόγραµµα»,λέει. «Οµως ηπραγµατική της αγάπη ήταν τα παιδιάκαι η συµµετοχή – έλεγε σεόλους πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν, πρέπει να κάνουν τη διαφορά και ακριβώς αυτό έκανε και εκείνη». Tόσο η Μπράουν όσο και ο Σεν Χίλαρι ήταν πρωτοετείς φοιτητές όταν συνέβη η κατα στροφή του Challenger και, όπως και άλλοι συνοµήλικοί τους,είχαν επιστρέψει αµέσως στην πόλη τους προσπαθώντας να αντιµετωπίσουν την καταστροφή.

Η ΚΟΡΤΝΙ ΜΕΪΤΖΟΡ, που αποφοίτησε από το γυµνάσιο του Κονκόρντ το 1988, ανήκε σε µια τάξη η οποία θα συνοµιλούσε µε τη Μακόλιφ όσο εκείνη θα βρισκόταν στο ∆ιάστηµα. Θυµάται ακόµα έντονα τον τρόµο στα µάτια όλων των µαθητών, αλλά και τη σιωπή όταν έγινε εµφανές ότι το διαστηµικό λεωφορείο είχε εκραγεί. «Μας είχεφανεί ότι οι έρευνες για τους επιζώντες κράτησαν για πάντα – µέχρι πουµάθαµε ότι δεν είχε διασωθεί κανείς», θυµάται. Τα παιδιά περίµενανστην τάξη, αλλά πολύ γρήγορα οι καθηγητές ήρθαν και πήραν από δίπλα τους τα τηλέφωνα µε τα οποία θα συνοµιλούσαν µε τη δασκάλα.

Απόψε το βράδυ στο πλανητάριο του Κονκόρντ, που έχει το όνοµατης Κρίστα Μακόλιφ, θα διεξαχθεί τελετή στη µνήµη της µε την παρουσία εκατοντάδων παλιών µαθητών της.

madata.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog