Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απίστευτο: Το 2015 θα χρωστάμε 395 δισ. ευρώ

- Advertisement -

Μια πρωτότυπη εφαρμογή που δημιούργησε η Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης στο Λονδίνο (Greek Society of Technical Analysis Limited – GSTA Ltd) θα υπολογίζει άμεσα την μελλοντική αύξηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψιν επίσημα δεδομένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για ένα «ρολόι ή μετρητή χρέους» το οποίο αποκαλύπτει πως οι Έλληνες φορολογούμενοι, στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, θα υποστούν ακόμη βαρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.
Ακόμη και οι δυνατότητες για ουσιαστική μείωση του δημοσίου χρέους που προβάλλονται ως οφέλη της αναδιάρθρωσης του, φαντάζουν πλέον αχνές.
Το «ρολόι ή μετρητής του ελληνικού χρέους» εκτιμά πως το σημερινό συνολικό κόστος ανέρχεται σε 344.648 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που το οικονομικό πρόγραμμα του διεθνούς νομισματικού ταμείου επιτευχθεί επιτυχώς χωρίς την εμφάνιση απρόβλεπτων γεγονότων, σε δυο χρόνια από σήμερα το χρέος θα ανέρχεται τα 383 δισεκατομμύρια ευρώ με κορύφωση τα 395 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.
Οι αριθμοί μιλάνε και το ρολόι «γράφει»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία θα αναδιαρθρωθεί το 20% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια επενδυτών. Άμεση συνέπεια μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν η μείωση από τα 344 δισεκατομμύρια ευρώ στα 293 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2011. Ωστόσο το χρέος θα είχε και πάλι σκαρφαλώσει στα 344 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, ουσιαστικά ισοφαρίζοντας το αρχικό αναδιαρθρωμένο ποσό. Αν πάλι η αναδιάρθρωση του 20% του χρέους γίνει το 2012 τότε αυτό θα φτάσει τα 347 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τεχνικοχρηματοοικονομικού αναλυτή και διευθυντή της Greek Society of Technical Analysis Limited-GSTA Ltd στην Μεγάλη Βρετανία, κύριο Π. Παναγιώτου.
Το σενάριο εξαγοράς των ομολόγων βασισμένο σε δάνεια του Ευρωπαϊκού ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παράγει ακόμη λιγότερο εντυπωσιακά δεδομένα. Η Ελλάδα θα έπρεπε να δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό για την εξαγορά των ομολόγων της από δευτερεύουσες αγορές με μια έκπτωση 25% της ονομαστικής τους αξίας, καταλήγοντας σε ένα χρέος της τάξης των 346 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.
«Η παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προσφέρει καμία ουσιαστική παροχή στην μείωση του χρέους, συνεπώς αν εφαρμοστεί αυτή η επιλογή τότε είναι βέβαιο ότι το 2015 το χρέος της Ελλάδας θα επανέρθει στα 345 δισεκατομμύρια ευρώ» τονίζει ο κύριος Παναγιώτου.
Προκειμένου να επιτευχθεί κάποια ουσιαστική μείωση του χρέους οι αναλυτές τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τρομακτικά σενάρια που αφορούν την αναδιάρθρωση του 40% του συνολικού χρέους. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα έφτανε τα 294 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 -100 δηλαδή δισεκατομμύρια λιγότερα στην περίπτωση που η αναδιάρθρωση δεν είχε συμβεί. Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο όμως το χρέος θα ισοβαθμήσει εκείνο του 2009 όταν ήδη την εν λόγω περίοδο θεωρούνταν δυσβάστακτο και τελικά οδήγησε στην οικονομική κρίση.
*newsbomb.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Που μας πας ρε καραμήτροοοοοοοοο;;;
    δεν τον βλέπεις το γκρεμό;;;
    αλλά που να δεις μπροστά σου,σαφήνουν τ΄αφεντικά σου οι τοκογλύφοι και το υπόλοιπο σκυλολόϊ που τούς ακολουθεί;;;
    να πω ντροπή τους,δε λέει,ποιός την έχασε για να τη βρει ο
    ΓΑΠ και ο υπουργός του…
    Ηλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog