Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα τανκς « παρελαύνουν» στο Κάιρο

- Advertisement -

Πόλεμος στους δρόμους σημειώνεται μέχρι και αυτή την ώρα στους δρόμους όλων των πόλεων της Αιγύπτου, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Τα τανκς παρελαύνουν στους, ενώ ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των διαδηλωτών συνολικά ανέρχεται σε “δεκάδες χιλιάδες”.
Στο Κάιρο, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς και φώναζαν συνθήματα κατά του 82χρονου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του γιου του Γκαμάλ.
Στη Αλεξάνδρεια, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση περίπου 5.000 ανθρώπων σε τζαμί.
Και δημοσιογράφοι μεταξύ των συλληφθέντων
Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, δήλωσε ότι τέσσερις γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι συλληφθέντες εργάζονται για τις εφημερίδες Figaro και Journal de Dimanche, για το φωτογραφικό πρακτορείο Sipa και για το περιοδικό Paris-Match.
Αψηφούν την απαγόρευση οι Αιγύπτιοι
Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το κτίριο φλέγεται.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν εξάλλου ότι γραφεία του κόμματος σε άλλες πόλεις πυρπολήθηκαν ή δέχτηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης αργότερα σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ο Πρόεδρος επέκτεινε την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις πόλεις της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μετά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.
Συγκρούσεις σημειώνονται στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στην περιοχή, από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο και τα γενικά προξενεία στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια βρίσκονται σε επαφή με τους Έλληνες όπως και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Από τις επαφές των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών με τις οργανώσεις των Ελλήνων, τη Μονή Σινά, το Πατριαρχείο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν Γαλλία, Βέλγιο και Δανία.
Κόβουν τα κινητά τηλέφωνα
Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε εντολή στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους.
“Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να δώσουν τέτοια εντολή και πρέπει να υπακούσουμε”, διαβεβαίωσε η Vodafone διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση ισχύει για «όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο.»

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog