Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αίγυπτος :Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

- Advertisement -

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της χώρας και μέσα στην ημέρα αναμένεται από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Χθες το βράδυ ο κ. Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μη συγκεντρώνονται σε ομάδες και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Υπό πολιορκία το υπουργείο ΕσωτερικώνΠερίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπαθούν να εισέλθουν αυτή την ώρα με τη βία στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο Κάιρο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, το οποίο προσθέτει ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους.
Λίγες ώρες μετά την πτώση της κυβέρνησης οι δρόμοι γεμίζουν ξανά. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν αυτή την ώρα ειρηνικά, με τον στρατό να παρακολουθεί από απόσταση και χωρίς να χρειάζεται, μέχρι στιγμής, να επέμβει. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, φωνάζοντας «Φύγε, φύγε» και «Μουμπάρακ παραιτήσου». Το κλίμα προς το παρόν δεν «μυρίζει μπαρούτι» και μάλιστα ένας στρατιωτικός κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο τον ανέβασε στους ώμους του αμέσως μόλις έσκισε δημοσίως μια φωτογραφία του κ. Μουμπάρακ.
Τα άρματα μάχης πάντως παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου, ενώ το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζει να φλέγεται και ο κόσμος παραμένει συναθροισμένος κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες. Εν τω μεταξύ, παρατείνεται από σήμερα η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ και πλέον ισχύει από τις 16.00 έως τις 08.00 της επομένης, αντί για 18.00 με 07.00 που ίσχυε μέχρι τώρα.
Εχει επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το Internet παραμένει ανενεργό, προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται πως το Διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.
Τριάντα πέντε νεκροί και πάνω από 2.250 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ταραχών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, προσθέτοντας πως από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών τραυματίστηκαν 750 αστυνομικοί και πάνω από 1.500 πολίτες. Το πρακτορείο Reuters όμως, σύμφωνα με τις πηγές του, ανεβάζει τους νεκρούς σε 74, ενώ όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο ανταποκριτής του στην Αλεξάνδρεια είδε πάνω από 20 πτώματα σε κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πόλης.
Το διάγγελμα Μουμπάρακ
Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος, μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε σε ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
«Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας» είπε και, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πρόοδος».
Υποστήριξε, όμως, ότι υπάρχει μια «λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος» και δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της χώρας του. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες «είναι σε θέση» να διαδηλώνουν. Ακόμα, δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν «τι βρίσκεται γύρω μας… τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας».
Παρέμβαση Ομπάμα και απειλές
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας. Επίσης, ζήτησε από τον Χ. Μουμπάρακ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές «ευκαιρίες» για το λαό του. «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού και να αποφευχθεί η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι υποχρέωση των πολιτών είναι να διαδηλώνουν ειρηνικά. «Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του. Αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας: «Σίγουρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και να συνεργάζονται με την κυβέρνησή του, επιδιώκοντας ένα μέλλον πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο ελπιδοφόρο».
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κάιρο πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια, κυρίως στρατιωτική.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού» είπε ο Γκιμπς. «Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν τη βοήθεια που παρέχουμε και αυτό εξετάζουμε» πρόσθεσε. «Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν» κατέληξε.

*tovimaonilne
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Parole,parole,parole
    Parole,parole,parole
    Paroλe, soltanto parole
    Parole tra noi… που συντομα θα μας τργουδησει κι ο Μαζω, προς το παρον τ`ακουμε ντουετο απο Μουμπαρακ-Ομπαμα
    ΖΖΖΝΤΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog