Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία και αντιδράσεις για τις καταστροφές αρχαιοτήτων στο μουσείο της Αιγύπτου

- Advertisement -

Σοβαρές ζημιές και λεηλασίες υπέστησαν αρχαιότητες στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου, όταν ομάδα εννέα ατόμων εισέβαλε μέσα στους χώρους του μουσείου, σε μια προσπάθεια να το ληστέψουν. Η ληστεία απετράπη, ωστόσο, ήδη αρκετά αντικείμενα είχαν καταστραφεί. Ισχυρές δυνάμεις προστάτευαν το μουσείο την Κυριακή.

Το Αιγυπτιακό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, πολύ κοντά στα σημεία των διαδηλώσεων.

Δύο μούμιες της εποχής των Φαραώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας.

Οι λαφυραγωγοί έσπασαν δέκα προθήκες για να κλέψουν αγαλματίδια. Μόλις, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα αγαλματίδια δεν περιέχουν χρυσό, τα πέταξαν κάτω με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να υποστούν ζημιές.

Στη συνέχεια, πήραν δύο κρανία από μούμιες 2.000 ετών και επιχείρησαν να διαφύγουν.

Διαδηλωτές σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να τους σταματήσουν και να πάρουν τα αντικείμενα, τα οποία, ωστόσο, είχαν ήδη υποστεί ζημιές.

Αιγυπτιολόγοι έχουν περιγράψει «καταστροφική» την εξέλιξη αυτή.

Την Κυριακή, ισχυρές δυνάμεις, μαζί με τανκ, έλαβαν θέσεις γύρω από το μουσείο -που φιλοξενεί 120.000 θησαυρούς-, προκειμένου να προστατεύσουν τις αρχαιότητες από βανδαλισμούς.

Το αιγυπτιακό μουσείο στο Κάιρο άνοιξε το 1858 και στεγάζει την πιο γνωστή συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στον κόσμο: από τα αγάλματα του Χεφρήνος και του Μυκερίνου έως τα ομοιώματα από τον τάφο του Μεκετρέ, από τα κοσμήματα των πριγκιπισσών Χνουμίτ και Σιτ-Αθώρ έως τους θεαματικούς θησαυρούς του Τουταγχαμών και της Τάνεως.
*tovimaonline

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog