Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απεβίωσε ο Μιλτιάδης Έβερτ

- Advertisement -

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 72 ετών, άφησε ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ νοσηλευόταν από τις 6 Ιανουαρίου, στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε, όπως ήταν γνωστό, σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Γεννημένος στην Αθήνα στις 12 Μαΐου του 1939, ο Μιλτιάδης Έβερτ αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην Πληροφορική. Υπήρξε οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής επιχειρήσεων και τραπεζών, ενώ εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το 1957 έγινε μέλος της ΕΡΕΝ, νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη ΝΔ και εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1986 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989, όταν και παραιτήθηκε, για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο «Αθήνα 9,84», ο πρώτος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα.

Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό «Νέα Αθήνα» του Αντώνη Τρίτση, που υποστηρίχθηκε από τη Ρηγίλλης.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτηση του Μιλτιάδη Έβερτ από το υπουργείο Προεδρίας.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων (ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ τέσσερις εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο). Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου της παράταξης, εξελέγη νέος πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την αποχώρησή του από την πολιτική.

Είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, εθνικής άμυνας, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Συνέγραψε επίσης αρκετά βιβλία, όπως τα: «Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή».

Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και είχε δύο κόρες.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog