Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ακόμα και παραλίες στο “σφυρί” με εντολή τρόικας – Η απάντηση Παπακωνσταντίνου

- Advertisement -

«Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και δεν εκποιούμε δημόσια γη» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον εκπρόσωπο της τρόικας Σερβάας Ντερούζ,
που ζητά την πώληση του Ελληνικού, των παραλιών και της ΔΕΗ.
Ωστόσο, ο Σερβάας Ντερούζ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση τάσσεται παγίως κατά των ιδιωτικοποιήσεων για λόγους πολιτικούς και πολιτισμικούς, ενώ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν προέβαλε οποιοδήποτε αντεπιχείρημα. Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα – με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
«Τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος. Γι’ αυτό και οι φερόμενες σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.
Στο στόχαστρο οι παραλίες, το Ελληνικό και η ΔΕΗ
Οι ελληνικές παραλίες, το Ελληνικό και η ΔΕΗ είναι μέσα στις διαθέσεις του «μεσιτικού» γραφείου που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας με… την ονομασία τρόικα.
Με το θόρυβο από τα όσα σοκαριστικά δήλωσαν οι επικεφαλής της τρόικας να μην έχει κοπάσει ακόμα και την “παρεξήγηση”, όπως αναφέρουν, των λεγομένων τους, ο Σερβάας Ντερούζ επανέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
«Πουλήστε παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και η τουριστική κατοικία», σημείωσε ο Σερβάας Ντερούζ, χαρακτηρίζοντας απαρχαιωμένη την ελληνική τουριστική υποδομή.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα“, ο Σερβάας Ντερούζ σημειώνει ότι εντός των επόμενων δύο ετών θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισεκατομμύρια ευρώ από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο“.
Διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις εταιρείες ενώ για την τριετία 2013-2015 σημειώνει ότι “θα πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία από τα οποία θα εισπραχθούν 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, υπάρχει και η μη καταγεγραμμένη περιουσία την οποία δεν έχουμε υπολογίσει“.
Στο επιχείρημα ότι χρηματιστηριακά δεν είναι η καλύτερη περίοδος για συμμετοχές του Δημοσίου όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, αντιτείνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι επικερδείς και έχουν προστιθέμενη αξία.
Εάν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και προσληφθούν σοβαρές επενδυτικές τράπεζες που θα παίξουν το ρόλο των συμβούλων, θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε ένα σημαντικό κέρδος…“, τόνισε.
Σημειώνει μάλιστα για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ ότι “δεν θεωρεί απαραίτητο να έχει το κράτος μετοχές τους“, ενώ σε ερώτηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υποστηρίζει πως “είναι θέμα της κυβέρνησης τι πρέπει να κάνει και εάν πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στον τραπεζικό κλάδο. Πάντως , υπάρχει η δέσμευση να πουληθεί ένα ποσοστό. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να γίνουν πιο ελκυστικές“.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι είναι ξεπερασμένο σύστημα ο 13ος και 14ος μισθός αν και αναφέρει ότι “εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει” εάν θα δοθεί πάλι στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Τονίζει ακόμα ότι δεν προβλέπεται καμία αύξηση στον ΦΠΑ και σημειώνει “σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτό“. Προειδοποιεί πως “εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή θα υπάρχουν μεγάλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι” αλλά προσθέτει ότι χρειάζεται χρόνος 3-5 χρόνια για να αποδώσουν αυτές οι πολιτικές.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνει ότι έχει ακούσει τις φήμες, υπογραμμίζοντας αλλά συμπληρώνει πως γνωρίζει ότι η κυβέρνηση “έχει δεσμευτεί να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια“.
*cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog