Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με ενοποίηση περιουσίας απαντά η Εκκλησία στην κυβέρνηση

- Advertisement -

“Δε μου λείπει το θάρρος. Θα μιλάω εκεί που πρέπει κι όταν πρέπει. Στη θέση που είμαι, έχω ένα προορισμό. Να κρατήσω ενωμένη την Ιεραρχία και τον κοινωνικό ιστό”,
είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, απαντώντας στις θέσεις του κ. Π. Ψωμιάδη, για το ρόλο και το λόγο της Εκκλησίας. Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε την ένωση περιουσίας της Αρχιεπισκοπής και των Μοναστηριών της, για τη δημιουργία ενός Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.
 Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (14/02) στο πλαίσιο της τελετής θεμελίωσης του ξενώνα φιλοξενίας συγγενών ασθενών που θα ανεγερθεί έναντι του Θεαγενείου Θεραπευτηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης εκτίμησε πως “η Εκκλησία πρέπει να έχει φωνή. Δεν μπορεί να παραμένει βουβή”.

Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε ωστόσο εντυπωσιασμένος από τις θέσεις που διατύπωσε τους τελευταίους μήνες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Στην ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην περίπτωση του Αγίου Φωτίου, που είχε κατηγορηθεί ως άφωνος σε μια περίοδο ανάλογης ή και χειρότερης κρίσης. Τότε, συνέχισε, ο Άγιος Φώτιος είχε απαντήσει ότι “ο Θεός ακούει περισσότερο τους σιγόντες παρά τους φωνάζοντες”.

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσε χαρακτηριστικά: “Θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά δεν θα ήθελα να καλύψω κανέναν από εσάς”, ενώ συνέστησε να διαβάσουν τη διατριβή ενός μελετητή από την Θεσσαλονίκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο “Εκκλησία Πολιτευόμενη”, τονίζοντας ότι η καταστροφή αυτού του τόπου υπήρξε γιατί δεν ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την τραγωδία της Κύπρου.

Παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεργασία που έχουν ο κ. Μπουτάρης και ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

“Χάσαμε πολλές ευκαιρίες γιατί ο καθένας από εμάς έβαλε το εγώ και παραμερίσαμε το εμείς. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος εννοώντας την συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας, ενώ αναφερόμενος στο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε ότι γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια.

“Ο καθένας έχει την προσωπικότητα και τα χαρίσματά του”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, που έκανε λόγο για διαφορετική αντιμετώπιση των θεμάτων.

Απόντες οι καρκινοπαθείς
Στην τελετή δεν παρέστη εκπρόσωπος του συλλόγου καρκινοπαθών. Διαμαρτύρονται, επειδή, όπως υποστηρίζουν, δεν ζητήθηκε η γνώμη των καρκινοπαθών πριν ληφθεί η απόφαση για τη δημιουργία του ξενώνα. Η  πρόεδρος του Συλλόγου, Περσεφόνη Μήττα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει ξενώνας καρκινοπαθών στην Πυλαία, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η Αντικαρκινική Εταιρεία. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, δεν λειτουργεί.
Ο σύλλογος καρκινοπαθών εκφράζει την ανησυχία ότι θα  χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς πέραν αυτού για τον οποίο δημιουργήθηκε. Επικαλείται την περίπτωση του ξενώνα για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, στην περιοχή Καμάρα, όπου σήμερα αντί φιλοξενούνται φοιτητές της Θεολογικής.

Αρχιεπισκοπή και Μοναστήρια ενώνουν τις “δυνάμεις” τους

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδας και επιστολή προς τον κ. Προβόπουλο, εκφράζοντας την απόφασή της να μη δεχθεί τη μεταφορά των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το επόμενο βήμα αυτής της κίνησης, ήταν η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της   συνένωσης της περιουσίας Αρχιεπισκοπής και Μοναστηριών, για τη δημιουργία ενός Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιερώνυμος, στόχος είναι “τα εισοδήματα απ’ όλα αυτά να πάνε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού. Ελπίζουμε να μας επιστρέψουν τα δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα. Η Εκκλησία έμαθα να ζει με τα λίγα”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια “ενοποίηση” εκκλησιαστικής περιουσίας και όπως σημειώνουν εκκλησιαστικοί παράγοντες, οι προσδοκίες για την ωφέλεια του λαού είναι πολύ υψηλές.
*cosmo.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog