Ο στρατός δε θέλει να διατηρήσει την εξουσία και ευελπιστεί ότι εντός των επόμενων έξι μηνών θα παραδώσει την εξουσία στη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου. Θρίλερ με την κατάσταση της υγείας του Χόσνι Μουμπάρακ.
 

Η υγεία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου επιδεινώνεται και αρνείται την ιατρική περίθαλψη, αναφέρει η σαουδαραβική εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πορεία της υγείας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η εφημερίδα επικαλείται πρώην αξιωματούχο της αιγυπτιακής ασφάλειας, ο οποίος έχει σχέσεις με την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση της Αιγύπτου. Πάντως, δεν έχει καταστεί σαφές να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο πηγή που γνωρίζει την οικογένεια Μουμπάρακ δήλωσε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είναι άρρωστος. Αντίθετα, ολόκληρη η Αίγυπτος βοά πως ο πρώην αιγύπτιος πρόεδρος είναι ήδη νεκρός!

Σε έξι μήνες η παράδοση της εξουσίας στην Αίγυπτο

«Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξέφρασε την ελπίδα του να παραδώσει την εξουσία εντός έξι μηνών σε μια πολιτική αρχή και έναν πρόεδρο εκλεγμένο με ειρηνικό και ελεύθερο τρόπο που θα εκφράζει τη γνώμη του λαού», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Το Συμβούλιο, που από την ημέρα της παραίτησης Μουμπάρακ έχει στα χέρια του τα ηνία της χώρας, επιβεβαίωσε ότι δεν επιζητεί την εξουσία, ότι η τρέχουσα κατάσταση επιβλήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και ότι αυτές έχουν την εμπιστοσύνη του λαού.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο δίνει εντολή σε επιτροπή να ολοκληρώσει την εργασία της για την τροποποίηση του Συντάγματος εντός 10 ημερών. Επιβεβαίωσε επίσης το διορισμό του συνταξιούχου δικαστή Τάρεκ αλ Μπίσρι ως επικεφαλής της επιτροπής νομικών που επιφορτίστηκε με την τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο στρατός θέλει την τροποποίηση του Συντάγματος εντός 10 ημερών για να διοργανώσει δημοψήφισμα για τις τροποποιήσεις εντός δύο μηνών.

Η επιτροπή που διορίστηκε για να τροποποιήσει το Σύνταγμα αποτελείται από οκτώ μέλη. Ο πρόεδρός της, ο Τάρεκ ελ Μπίσρι, ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και είναι μια πολύ σεβαστή προσωπικότητα στην Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα, ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε ότι η πραγματοποίηση νέων απεργιών θα έχει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Από… κόσκινο οι περιουσίες των Αιγυπτίων στο εξωτερικό

Η Γαλλία κάλεσε τους χρηματομεσίτες να επισημαίνουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση γίνεται όσον αφορά πόρους που ανήκουν σε Αιγυπτίους και βρίσκονται στη γαλλική επικράτεια, ανακοίνωσε το Tracfin, το σώμα κατά του ξεπλύματος χρήματος στους κόλπους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση δήλωσε ότι το μέτρο αυτό αφορά τους Αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους και πολιτικούς υπευθύνους, συμπεριλαμβανομένου του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ύποπτες κινήσεις θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να αποτελούν το αντικείμενο αναφοράς στον Tracfin, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Κλειστές οι τράπεζες

Μέχρι και την επόμενη εβδομάδα δε θα λειτουργούν τα τραπεζικά καταστήματα στην Αίγυπτο. Η αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα αποφάσισε ότι το κλείσιμο των τραπεζών θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ ούτως ή άλλως την Παρασκευή και το Σάββατο οι τράπεζες είναι κλειστές στην Αίγυπτο.

Οι τράπεζες είχαν κλείσει για δέκα ημέρες μετά από την εξαφάνιση της αστυνομίας από τους δρόμους και τις βίαιες συγκρούσεις των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Newsit.gr