Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόβλεψη για τη μετάσταση του καρκίνου

- Advertisement -

Η εξέταση απέχει ακόμα από τη χρήση της από γιατρούς.
Ωστόσο σε αρχικές έρευνες εμφάνισε περίπου 90% επιτυχία στην πρόβλεψη εξάπλωσης ή όχι ενός όγκου σε διάστημα 2 ετών. Bασίζεται σε πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε όγκους που κάνουν μετάσταση. Η πρωτεΐνη ονομάζεται CPE-deltaN, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Y. Peng Loh.
Μετρώντας την CPE-deltaN ή του RNA της σε έναν όγκο, μπορούμε να μάθουμε αν ο όγκος έχει ήδη εξαπλωθεί και αν είναι πιθανό να υποτροπιάσει ή να εξαπλωθεί, δήλωσε ο Loh.
Ο ερευνητής μελέτησε δυο διαφορετικά είδη όγκων, τον καρκίνου του ήπατος και σπάνιο επινεφριδιακό καρκίνο. Η εξέταση είχε αποτέλεσμα και στα 2 είδη, υποδεικνύοντας ότι η εξέταση πιθανόν μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου.
Οι γιατροί δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι καρκίνοι θα εξαπλωθούν και ποιοι όχι. Συχνά δεν είναι πιθανό να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος ενός ασθενούς μέχρι να αφαιρεθεί και να εξεταστεί.
Η νέα εξέταση, αν επιβεβαιωθεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών με διαφορετικά είδη καρκίνου, θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, δήλωσε ο ερευνητής Steven Hewitt, από το National Cancer Institute’s Advanced Technology Center. Πρόσθεσε, ότι εξετάσεις σαν αυτή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μικρό δείγμα όγκου χωρίς πλήρη εκτομή επιτρέπει στους γιατρούς τον καλύτερο σχεδιασμό της ιατρικής φροντίδας. Η εξέταση δεν θα υποδεικνύει στους γιατρούς ποια είναι η θεραπεία με το καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά σε κλινικές δοκιμές ασθενών με καρκίνο ήπατος η νέα εξέταση προέβλεψε την εξάπλωση του καρκίνου σε ασθενείς με όγκο αρχικού σταδίου 2 και ότι ο όγκος δεν θα εξαπλωθεί σε διάστημα 2 έως 3 ετών, σε ασθενείς με όγκους σταδίου 3 και 4.
Το εύρημα ότι η πρωτεΐνη CPE-deltaN είναι σημαντική για την εξάπλωση του καρκίνου έχει και άλλη εφαρμογή. Αν η πρωτεΐνη ή το γονίδιο που την παράγει απενεργοποιηθεί ο καρκίνος ενδεχομένως δεν θα εξαπλωθεί. Όταν εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια στο εργαστήριο όγκοι στους οποίους είχε μπλοκαριστεί το RNA της CPE-deltaN οι όγκοι δεν εξαπλώθηκαν.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Investigation’.

Πηγές: advancehealth

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog