Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με εγκύκλιο “προς το Λαό” απαντάει στο “1821” η Ιερά Σύνοδος.

- Advertisement -

Εγκύκλιο “προς το λαό” αναμένεται να εκδώσει η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή τον αντίκτυπο της προβολής του ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, για την Επανάσταση του 1821. “Η προσπάθεια από κάποιους να σπιλώσουν πρόσωπα, τα οποία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία των εθνικών μας πραγμάτων και έδωσαν το αίμα τους για την πίστη μας και την πατρίδα μας, προδίδει μάλλον εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων”, ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος.
Η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, σύμφωνα με το “Βήμα” (17/02) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, η σύνταξή της όμως έχει ανατεθεί σε Συνοδική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και καθηγητές.
“Το κείμενο θα συνταχθεί με βάσει τις παλαιότερες εγκυκλίους που είχε εκδώσει για το θέμα η Σύνοδος. Θα εγκριθεί από την 12μελή Διαρκή Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και στη συνέχεια, αφού τυπωθεί, θα διανεμηθεί στους Ναούς των Μητροπόλεων, που υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος, πιθανότατα την 25η Μαρτίου, ημέρα, κατά την οποία ο ελληνισμός εορτάζει την Επανάσταση και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου”, δήλωσε Ιεράρχης.
Στην ανακοίνωση, που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό ο κ. Χρυσόστομος και αντικατοπτρίζει το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, αναφέρει:
“Λυπούμεθα βαθύτατα διότι, ενώ πλησιάζει η Εθνική Επέτειος της 25 Μαρτίου, κάποιοι ανιστόρητοι, δυστυχώς ανενόχλητοι, χαρακτηρίζουν ως μύθο την ευλογία του ξεσηκωμού των Ελλήνων στην Αγία Λαύρα και τον Εθνεργέτη Παλαιών Πατρών Γερμανό και υβρίζουν τον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και της Ελλάδος απάσης. Φτάνει πια η ασύστολη προσβολή των Ιερών και των Οσίων της φυλής μας και η παραχάραξη της ιστορίας”.
Υπενθυμίζεται, πως λίγες ημέρες πριν, κατά του ντοκιμαντέρ “1821” στράφηκε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, χαρακτηρίζοντας τα όσα παρουσιάζονται στην τηλεοπτική παραγωγή, “κατάλυση της Ιστορίας, που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα”. 
πηγή : cosmo.gr

- Advertisement -

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. τώρα ,βέβαια,για να μιλήσουμε για λίγο σοβαρά (όσο γίνεται,δηλαδή…),γιατί ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν αναφέρει στα απομνημονεύματα του ότι όρκισε τους οπλαρχηγούς στην Αγία Λαύρα,κανείς παππάς δεν μας το εξήγησε …για λύσε μου εσύ την απορία,αν θες,γιατί είμαι και λίγο χαζός και δεν τα πιάνω με την πρώτη …

  2. Το πιο ασύστολο ψέμα της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας είναι το
    ότι ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης.
    Εκείνος που άναψε τη φωτιά ήταν ο Παπαφλέσας βάζοντας τον
    φίλο του Ν.Σουλιώτη με τον Ανδρέα Πετιμεζά να χτυπήσουν τους
    Τους τούρκους.Αυτοί έστησαν καρτέρι στο δρόμο καλαβρύτων –
    τριπολιτσάς και στις 15 Μάρτη σκότωσαν δυο Τριπολιτσιώτες
    σπαχήδες κοντά στο Λιβάρτσι.(Τρικούπης Α΄,47)
    Και εκείνος που όντως πρώτος από όλους κάλεσε το λαό της Πάτρας στα όπλα ήταν ένας τσαγκάρης και ατρόμητο παλληκάρι που λεγόταν Π α ν α γ ι ώ τ η ς Κ α ρ α τ ζ ά ς μαζί με
    Κεφαλλονίτες και Ζακυνθινιους που είχαν επικεφαλής τους
    Ν. Γερακάρη και Βαγγέλη Λιβαδά.
    Αυτοί πρώτοι μέ το λαό της Πάτρας πολέμησαν τους Τούρκους
    και τους έκλεισαν στο κάστρο.τρείς μέρες πανηγύριζαν οι
    Πατρινοί τη νίκη τους. Υστερα από τρεις μέρες στις 24 του
    Μάρτη πήγαν στην πάτρα μαζί με κάμποσους οπλοφόρους ο Ζαϊμης
    ο Λόντος,ο Ρούφος,ο Χαραλάμπης,ο Δεσπότης Γεμανός και άλλοι.
    Ας σταματήσουν λοιπόν οι εθνοκάπιλοι να κάνουν μνημόσυνα με
    αλλονών κόλυβα…
    Ηλίας

  3. Το πρόβλημά σας είναι η σχέση εκκλησίας και επανάστασης του 21. Ας είναι, η πραγματική ιστορία είναι προφανές ότι δεν ξαναγράφεται στη συνείδηση του λαού. 2000 χρόνια κρατάει ο πόλεμος, ο av και ο "επώνυμος" Ηλίας θα τον κερδίσουν; Τουλάχιστον εκτονώνετε το πάθος σας και ο ψυχολόγος σας θα είναι χαρούμενος.

  4. Ηλία,δεν ντρέπεσαι ,τί είναι αυτά που λες ;;; …ξεφτιλίζεις τα ιερά και τα όσια του υγιέστατου (οπαδού της Άριας φυλής,άρα είναι διανοητικά και σωματικά ανώτερος από εμάς τα βρωμερά σκουλήκια,που θέλουμε να ξεπουλήσουμε την Ελλάδα),λέγοντας αντίθετα από αυτά που έμαθε στο κατηχητικό και στο γυμνάσιο ;;; (γιατί για παραπάνω δεν τον κόβω να έχει διαβάσει…μέχρι εκεί πρέπει να είναι οι γνώσεις του στην Ιστορία)…λοιπόν,φιλαράκι,όπως σου απάντησα και σε άλλο post,άμα έχεις να μας πείς τίποτα ουστιαστικό,εδώ είμαστε…αλλιώς,ασχολήσου με αθλητικά κλπ…Ηλία,και πάλι ,χαιρετισμούς…έχουμε δύσκολους καιρούς μπροστά μας ,φίλε …

  5. Ηλία,επειδή είσαι σοβαρός και πραγματικά εκτιμώ τις απόψεις σου (κι ας μην συμφωνούμε μερικές φορές)…λύσε μου μιά απορία που έχω εδώ και χρόνια…αφού έχουμε τόσους πατριώτες,που και το αίμα τους δίνουν για αυτή την χώρα,πώς έχει φτάσει αυτή η χώρα σε τέτοιο χάλι και κανενας δεν αντέδρασε τόσα χρόνια ;;;…α και μην μπαίνεις στο τριπάκι να απαντάς σε επιθέσεις …το "άρρωστος",είχε στόχο εμένα,όχι εσένα…δεν σε ανακάλυψαν ακόμα ,φαίνεται …

  6. Είναι πάρα πολύ απλό φίλε μου: Τα παλληκάρια στήθηκαν στον
    τοίχο,και οι τίμιοι και καθαροί βγήκαν στο περιθώριο.
    Αυτό διστυχώς συμβαίνει διότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ έμειναν σκλαβωμένοι
    περίπου 2000 χρόνια σε ξένους κατακτητές: από τη μάχη της
    Κορίνθου το 146 μ.χ. που νίκησαν οι Ρωμαίοι,μέχρι το 1821 που
    υποτίθεται; κερδίσαμε τη λευτεριά μας.
    Επομένως ο λαός που κατοικούσε αυτή τη χώρα ζούσε κάτω από
    ξένο ζυγό… Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνεις…
    ===========================================================

    Το ξέρω ότι είχε στόχο εσένα, επίτηδες τόγραψα.
    Και από εφιάλτες, πήλιο γούσιδες,δοσίλογους,ταγματασφαλίτες
    και κάθε είδους φασιστικό ξερατό,φανερό και κρυφό,με γραβάτα
    ή με άμφια,διστυχώς είχε πάντα αυτός ο τόπος.
    Ηλίας

  7. αλίμονο,Ηλία…εδώ είμαστε,με τις απόψεις μας και με τα επιχειρήματα μας…σιγά μην κρυφτούμε…και το μόνο που με ανησυχεί,ειλικρινά,είναι ότι βλέπω γύρω μου ανθρώπους που δεν ξέρουν να συζητούν,ούτε να δέχονται τις διαφορετικές απόψεις…θυμάμαι,όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με το blog,μετά από παρότρυνση του mi.fi.,που διαμαρτυρόμουν,γιατί ήταν περίοδος εκλογών και παρατηρούσα ένα απίστευτο ξεκατίνιασμα επί προσωπικού…δυστυχώς,αυτό συνεχίζεται…και ,ειλικρινά,επειδή δεν έχω καμία διάθεση να μπαίνω σε τέτοια τριπάκια,αν ξαναγίνει,θα το ρίχνω στην πλάκα,γιατί είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας…μακάρι να δω επιχειρήματα και ας με κάνουν να άλλαξω άποψη…δεν φοβάμαι να το παραδεχτώ,αν κάπου κάνω λάθος…

  8. Εγω θα διαφωνισω εδω με τον Ηλια γιατι σε ενα σημειο λεει οτι το 1821 κερδισαμε τη λευτερια μας , αλλα μετραει σχεδον 2000 χρονια, δηλαδη το μεσοδιαστημα της <> αυτοκρατοριας το θεωρει κατι ξενο.
    Βαζω εισαγωγικα στο βυζαντινη για να καταλαβαινομαστε γιατι ο ορος αυτος ειναι επικτητος. Η ανατολικη ρωμυλια, ή ρωμανια , ή ανατολικη ρωμαικη αυτοκρατορια , ειναι συνειφασμενη με τον ελληνισμο.
    Μην μπερδευεσαι Ηλια, Ελλαδα δεν ειναι μονο η αρχαια και η μοντερνα. Ελλαδα ειναι και στον μεσαιωνα , γιατι το Ελληνικο στοιχειο δεν ανθει μονο αλλα και εξελληνιζει.
    Ελλαδα με λιγα λογια ειναι ιδεα που σιγουρα δεν μπορει να χαρακτηριστει με ενα ονομα και που εχει συνεχεια στο χρονο.
    Αλκιβιαδης Β. Λαμπρου

  9. Αγαπητέ μου Αλκιβιάδη (επίτρεψε μου τη φράση),δεν νομίζω ότι
    μπερδεύομαι.
    1ον Είχαμαι κοντά 300 χρόνια Ρωμαιοκρατία.
    2ον Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες η μέγιστη πληοψηφία τους δεν
    ήταν Ελληνες.
    3ον Το "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" είναι μεταγενέστερο δημιουργημα
    4ον Το πραγματικό όνομα,ακόμα και σήμερα,είναι "Ανατολική
    Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία"
    5ον Πολλούς ανθρώπους και λαούς οι κάθε είδους κατακτητές
    έχουν φυλακίσει και σκλαβώσει, μα πώς να το κάνουμε,το πνευμα
    οι ιδέες, ο πολιτισμός ούτε φυλακίζονται και πολύ περισσότερο
    δεν σκλαβόνωνται.
    Και αν το πάρουμε έτσι όπως το λέτε,(χωρίς να αμφισβητώ την
    όποια συνέχεια του Ελληνισμού στο χρονο) τότε θάπρεπε η μισή υφήλιος να είναι Ελλάδα.

    Το ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου,κάθε φορά σε κάθε ιστορική
    στιγμή είναι ποιός είναι ο κυρίαρχος,ποιός έχει το πάνω χέρι.
    Και πάλι κατά τη γνώμη μου,οι ιστορικές πηγές μας οδηγούν στο
    συμπέρασμα ότι από το 146 έως το 1821 δεν ήταν κυρίαρχοι οι
    Ελληνες.
    Ηλίας

  10. μα ο ίδιος ο Ρήγας δεν μιλούσε για ένα ομοσπονδιακό κράτος,όπου όλοι θα ζούσαν ελεύθεροι από τον τούρκικο ζυγό;;;…το λάθος μας είναι ότι κρίνουμε τα γεγονότα με τα σημερινά δεδομένα…και γίνομαι πιό σαφής…μέχρι τότε,ζούσαν μαζί όλοι (μουσουλμάνοι,χριστιανοί,εβραίοι,αρμένηδες κλπ)…όποιος έχει μεγαλώσει στην Μακεδονία (όπως εγώ στην Θεσσαλονίκη),θα θυμάται ή θα έχει ακουστά τους τουρκομαχαλάδες (περιοχή όπου ζούσαν τούρκοι)…κάποια στιγμή,δεδομένου ότι η οθωμανική αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια (όπως αντίστοιχα έγινε και με την βυζαντινή),καλλιεργήθηκε το κίνημα του εθνικισμού (το οποίο τότε είχε άλλη έννοια από σήμερα),και όλοι οι λαοί των βαλκανίων εξεγέρθηκαν,απαιτώντας την δημιουργία εθνικών κρατών,με βάση την θρησκεία και την γλώσσα…δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που επαναστάτησαν το 1821…και εγώ προσωρικά,θεωρώ απόδειξη ότι με την ίδρυση των εθνικών κρατών,ξεκίνησαν οι βαλκανικοί πόλεμοι (μέχρι τότε τα σύνορα ήταν ρευστά,μην ξεχνάμε ποιό ήταν το πρώτο ελληνικό κράτος)…σήμερα,δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν την χώρα μας,προσπαθούμε να πιαστούμε ακόμα περισσότερο στο παρελθόν,επειδή πλέον απειλείται το παρόν μας…όσο για το μέλλον,διαγράφεται ζοφερό και κανείς δεν ασχολείται με αυτό…εγώ ένα ερώτημα θέτω,(χωρίς να είμαι ούτε τουρκόφιλος,ούτε διεθνιστής)…τόσα χρόνια μας έχουν μεγαλώσει με την ιδέα του κακού τούρκου…μήπως τελικά έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν και μας έχουν σε αυτή την κατάσταση για συγκεκριμένους λόγους (βλέπε εξοπλισμούς,μίζες κλπ);;;…έχει αναλογιστεί κανείς μας,πόσα σχολεία και νοσοκομεία φτιάχνονται με τα λεφτά που κοστίζει ένα αεροπλάνο ;;;…γιατί εκεί είναι όλη η ουσία κατ'εμέ…

  11. Ναι,είμαι απόλυτα σύμφωνος στη διαπίστωση σου ότι η βαλκανική
    χερσόνησσος εκατοικείτο από μιά πανσπερμία λαών και φυλών,και
    όπως λες ζούσαν χωρίς εθνηκιστηκά ή φυλλετικά μίση,με τη δημιουργία όμως των εθνικών κρατών,η κάθε φορά άρχουσα τάξη του κάθε ξεχωριστού έθνους-κράτους,προέβει σε τέτοιες αγριότητες και γενοκτονίες,που κανένας δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί.
    Τα κατάλοιπα τα βιώνουμε και σήμερα,παράδειγμα;βλέπε Ανθιμος,
    λίγο πιο πρίν Καντιώτης,Χριστόδουλος,Ψωμιάδης,Καρατζαφύρερ,
    και λοιποί συγγενείς.
    Τι άλλο να σου πω ρε φιλαράκι μέσα από ένα blog,όποιος έχει
    όρεξη,χρόνο,και ανοιχτό μυαλό μπορεί σχετικά εύκολα να την
    βρει την ιστορική αλήθεια.
    Ηλίας

  12. όπως έγραψα και στο άλλο post,αν ανοίξουν στο υποθηκοφυλακείο τα αρχεία με τους τίτλους ιδιοκτησίας,θα πέσει πολύ γέλιο,με τα ονόματα και τις περιουσίες που θα δούμε ότι έγιναν βασισμένες σε φιρμάνια (γιατί νομίζουμε ότι μόνο το Βατοπέδι είναι)…και όλοι οι αγωνιστές του '21,πέθαναν στην ψάθα…μην πιάσουμε το θέμα της στάσης του Κωλέττη στην δίκη με τον Κολοκοτρώνη (αν κι εκεί προσωπική διαμάχη και διαφορά νοοτροπιών ηταν και θα τον αδικήσουμε) και τρέχουμε να αλλάξουμε πόλη από το κηνύγι που θα φάμε …

  13. Συμφωνω με a.v. αλλα και με σενα Ηλια δεν διαφωνω καθ ολοκληρια , απλα λογιζεις ελληνικο η μη απο την καταγωγη του εκαστοτε αυτοκρατορα.
    Η εννοια της ιθαγενειας τοτε δεν ηταν τοσο σαφης. Ρωμιος η Ελληνας θεωρειτο και ενας κατεκτημενος αρκει να το πιστευε και ο ιδιος, και πολλοι το πιστευαν. Χρησιμοποιω την λεξη Ελληνας για να αποδωσω τον τροπο σκεψης και νοοτροπιας , οχι με την εννοια του ειδωλολατρη- παγανιστη που πολλοι θεωρουσαν τοτε για να επικρατησει η ορθοδοξια.
    Δηλαδη πρεπει να το δουμε λιγο πιο διευρυμενα γιατι περαν της θρησκειας υπαρχει και η γλωσσα , γενικοτερα η κουλτουρα.
    Υπο αυτη την εννοια υπαρχει συνεχεια ασχετως διακυβερνησης, συνεχεια που τεχνηεντως ο πολυς κοσμος δεν μπορει να αντιληφθει ευκολα.
    Για να μην επεκταθω περισσοτερο , ο ορος Βυζαντιο επινοηθηκε μεταγενεστερα πολυ, για να εξυπηρετησει γεωπολιτικους σκοπους ξενων δυναμεων,

    Αλκιβιαδης Β. Λαμπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog