Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ύποπτες “γαλάζιες” εκποιήσεις δημόσιας γης… κοψοχρονιά

- Advertisement -

Εκποιήσεις ή απόπειρες εκποιήσεις εκτάσεων γης “φιλέτων” από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, και μάλιστα “κοψοχρονιά” αποκαλύπτει με δημοσίευμά του το “Έθνος της Κυριακής” (20/02).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  με ύποπτες μεθοδεύσεις, η ΚΕΔ εκποίησε το 2005 παραθαλάσσιο “φιλέτο” σε ιδιώτη, στην Πιερία, υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε και η Δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, με συνοπτικές διαδικασίες εκποιήθηκε έκταση 33 στρεμμάτων, πάνω στην ακτογραμμή της παραλίας Κατερίνης, στο μοναδικό πλειοδότη ως “χωράφι”, έναντι τιμήματος που δεν ξεπερνούσε το ένα εικοστό της πραγματικής της αξίας.

Η συνολική επένδυση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ανήλθε στο ποσό των 17.092.800 ευρώ, με ποσοστό κρατικής επιχορήγησης 45%, δηλαδή 7.691.760 ευρώ.

Ο τότε βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Α. Καρπουζάς, όπως ο ίδιος δήλωσε, αναγκάστηκε να σωπάσει, όμως το 2008 επισκέφτηκε τελικά τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κ. Σανιδά, στον οποίο κατέθεσε έγγραφη καταγγελία για την υπόθεση.

Στις αρχές του 2009, ο κ. Σανιδάς παρέπεμψε στον 10ο Τακτικό Ανακριτή 13 στελέχη της ΚΕΔ, μεταξύ των οποίων τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γ. Ξηρακάκη, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Δύο χρόνια μετά όμως, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την “τύχη” της υπόθεσης.

Ανάλογη εκποίηση με αυτή της Πιερίας σε οικόπεδο έκτασης 7,5 στρεμμάτων, σε μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Φολεγάνδρου, επιχειρήθηκε το 2007.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού και τότε πρόεδρος της Κοινότητας, Λ. Βένιος, στην εφημερίδα, την τελευταία στιγμή πληροφορήθηκαν και με μεγάλη έκπληξη, ότι η ΚΕΔ, δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, εκποιούσε την περιοχή, στην οποία περικλείεται η παραλία “Λιβάδι”.

Η συγκεκριμένη παραλία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις δύο πιο σημαντικές και προσβάσιμες παραλίες που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα κάθε εκποίησή της να αποφέρει και τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης.

Σε μία προσπάθειά της να αποτρέψει την εκποίηση, η Κοινότητα οδήγησε το θέμα στη Βουλή. Η έντονη αντίδραση των παραγόντων του νησιού και η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, αλλά και το γεγονός ότι “έτρεχε” η προεκλογική περίοδος,φαίνεται πως έκαναν τη ΝΔ να “παγώσει” το θέμα, ενώ ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Π. Δούκας, διαβεβαίωνε τους κατοίκους, πως η παραλία δεν πωλείται.
*cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog