Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκατόμβη στη Λιβύη

- Advertisement -

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν σήμερα στους δρόμους της Βεγγάζης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης,
ζητώντας την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι ενώ οι νεκροί από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 173. Συμπλοκές και πυροβολισμοί μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών στην Υεμένη. Ήρεμη η κατάσταση στο βασίλειο του Μπαχρέιν, καθώς η κυβέρνηση υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις, απέσυρε το στρατό και προσέφερε διαπραγματεύσεις στην αντιπολίτευση. Ειρηνική διαδήλωση και στο Μαρόκο. 

Στη Λιβύη, οι νεκροί μετά την επέμβαση του στρατού εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τους 173 τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» (HRW). Πηγή σε νοσοκομείο στη Βεγγάζη που επικαλείται το Associated Press έκανε λόγο για 200 νεκρούς από την έναρξη των ταραχών.

Ο στρατός επενέβη ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές, που πυροβολούσαν από τις ταράτσες των κτιρίων τους διαδηλωτές καθώς εκείνοι έκαναν έφοδο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

To μεσημέρι της Κυριακής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πάλι πυρ στο πλήθος, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια κηδείας θυμάτων των βίαιων γεγονότων των τελευταίων ημερών.

O συνολικός αριθμός των νεκρών είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς οι επίσημες Aρχές δεν έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύει την πρόσβαση δημοσιογράφων στη χώρα.

Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν έκκληση στις στρατιωτικές δυνάμεις «να σταματήσουν τη σφαγή», ενώ τα νοσοκομεία της Βεγγάζης έχουν υποδεχθεί αρκετές δεκάδες τραυματιών.

Η Βεγγάζη είναι το σκηνικό των διαδηλώσεων και της αιματηρής καταστολής, ενώ αντιθέτως οπαδοί της κυβέρνησης διοργανώνουν πολυπληθείς αντισυγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Τρίπολης. Τα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν με ιδιαίτερη «ζέση» τις εικόνες από την Τρίπολη, αλλά όχι εκείνες από τη Βεγγάζη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «ανοιγοκλείνει» την πρόσβαση στο Διαδίκτυο: Το πρωί του Σαββάτου, η κίνηση στο ίντερνετ είχε νεκρώσει, επέστρεψε σε μειωμένα επίπεδα αρκετές ώρες αργότερα πριν μπλοκαριστεί ξανά την Κυριακή.

Η Βεγγάζη έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων, ενώ η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη είναι συγκριτικά πιο ήσυχη μέχρι, όπου οι αναφορές κάνουν λόγο μόνο για μικροσυμπλοκές.

Στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης βρίσκονταν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θεός, Λιβύη και Μουαμάρ».

Πυροβολισμοί μεταξύ διαδηλωτών στην Υεμένη

Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται και στην Υεμένη, στην πρωτεύουσα της οποίας την Κυριακή υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Αλί Σαλέχ προσπάθησαν να διαλύσουν συγκέντρωση διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.

Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο πανεπιστήμιο της Σαναά, και παρά τους πυροβολισμούς δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις διαδηλώσεις των τελευταίων εννέα ημερών, λέγοντας ότι είναι προϊόν συνωμοσίας «εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Υεμένη».

«Νηνεμία» στο Μπαχρέιν, συνομιλίες εξετάζει η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο Μπαχρέιν είναι ήρεμο ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξετάζουν το εάν και πώς θα προσέλθουν σε συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.

Έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα αλλά και την πίεση από το εξωτερικό -ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία- η ηγεσία του βασιλείου απέσυρε από τους δρόμους το στρατό και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.

Η αντιπολίτευση προσκλήθηκε σε διάλογο με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Σαλμάν. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έθεσαν ως όρους για να προσέλθουν σε συνομιλίες την παραίτηση της κυβέρνησης, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών.

Το μικρό σε έκταση Μπαχρέιν έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ: Ο πέμπτος στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού σταθμεύει στο νησιωτικό κράτος, εμποδίζοντας το Ιράν να επεκτείνει την στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο.

Ειρηνική διαδήλωση στο Μαρόκο

Κρατώντας και σημαίες της Τυνησίας και της Αιγύπτου, περίπου 2.000 πολίτες του Μαρόκου απάντησαν την Κυριακή σε κάλεσμα της αντιπολίτευσης για διαδήλωση στο Ραμπάτ.
Βασικό αίτημα της διαδήλωσης ήταν να εκχωρήσει ο βασιλιάς της χώρας μέρος των εξουσιών του και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Η αστυνομία κράτησε απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και η συγκέντρωση εξελίχθηκε ομαλά.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως το Μαρόκο, με μία οικονομία σε ανάπτυξη και υπό τον μετριοπαθή βασιλιά Μοχάμεντ τον Δ’, είναι από τα πολιτικά πιο σταθερά κράτη στην περιοχή και δεν κινδυνεύει να δει ταραχές όπως παρόμοιες με εκείνες της Τυνησίας, της Λιβύης ή της Αιγύπτου.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog