Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πόσο εκδηλωτικοί πρέπει να είμαστε μπροστά στα παιδιά;

- Advertisement -

Πρέπει να είμαστε εκδηλωτικοί μπροστά στα παιδιά μας; Οι παιδοψυχολόγοι έχουν ανοίξει πάνω σε αυτό το θέμα μία τεράστια κουβέντα, φιλονικώντας για το ποια συμπεριφορά είναι τελικά η κατάλληλη. Μιλάμε, φυσικά,

για εκδηλώσεις αγάπης, όπως φιλιά, αγκαλιές, χάδια και όχι για σεξουαλική πράξη. Μάλιστα, οι ειδικοί πάνε το συγκεκριμένο θέμα και ένα… βήμα παραπάνω, καθώς αναρωτιούνται το αν –γενικά- οι ενήλικες πρέπει να είναι εκδηλωτικοί με φίλους, συγγενείς και γνωστούς –και όχι μόνο με τον σύντροφό τους- μπροστά στα παιδιά τους.
Από την μία πλευρα, λοιπόν, υπάρχει η άποψη που λέει ότι το να είμαστε οι ίδιοι τρυφεροί και εκδηλωτικοί ως προς τα συναισθήματα, βοηθά τα παιδιά μας να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις στο μέλλον και να εμπιστευτούν τους συνανθρώπους τους.
Από την άλλη πλευρα, υπάρχει η άποψη, που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδεικνύουμε τα συναισθήματά μας μπροστά στα παιδιά μας!
Διαβάζοντας διάφορες απόψεις, λοιπόν, το πρώτο που έρχεται στο νου είναι ότι, όπως και σε άλλα θέματα, έτσι και εδώ θα πρέπει να τηρείται μία υγιής ισορροπία, αποφεύγοντας τις υπερβολές.
Αγκαλιάζοντας το σύντροφό μας ή φίλους, πιάνοντας το χέρι του άντρα μας στο δρόμο ή φιλώντας έναν γνωστό που έχουμε να δούμε καιρό, μπροστά στο παιδί μας είναι σίγουρα «χειρονομίες», που αντανακλούν έναν αυθορμητισμό, που θα θέλαμε να διαθέτει και το παιδί μας.
Αν πάλι «βομβαρδίζουμε» τα παιδιά μας συνεχώς με τέτοιες πράξεις εκδήλωσεις της αγάπης και της τρυφερότητάς μας, ίσως να τους περνάμε ένα λάθος μήνυμα ότι πρέπει να είναι πάντα έτσι στη ζωή τους, καταπιέζοντας τελικά τα δικά τους συναισθήματα.
Επίσης, πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως σε ό,τι αφορά το ίδιο το ζευγάρι (δηλαδή τους γονείς), τα παιδιά πολλές φορές ζηλεύουν, όταν τους βλέπουν να εκδηλώνουν υπερβολικά την αγάπη τους και αναρωτιούνται γιατί οι γονείς τους δεν συμπεριφέρονται έτσι και σε αυτά!
Καλό θα είναι λοιπόν, να εκφράζετε τα συναισθήματα σας, έχοντας ένα βαρόμετρο
στις εκδηλώσεις σας και σίγουρα να μην κάνετε το ίδιο το παιδί σας να νιώθει ότι είστε περισσότερο εκδηλωτική με τους άλλους παρά με το ίδιο!
Προσπαθείστε να μην αγκαλιάζετε με τον ίδιο τρόπο τα παιδιά σας, τον σύντροφό σας, έναν καλό φίλο ή έναν απλό γνωστό!
Είναι καλό για τα παιδιά σας να ξέρουν ότι οι «φιλικές αγκαλιές» δεν είναι οι ίδιες με τις «ζεστές αγκαλιές» που δίνετε σε αυτά και τον μπαμπά τους!
Επίσης, θα σας βοηθήσει αρκετά το να να σταθμίσετε και το χαρακτήρα του παιδιού σας. Να δείτε δηλαδή το πώς αντιδρά στις δικές σας εκδηλώσεις αγάπης τόσο προς το ίδιο όσο και προς τους άλλους και να προσαρμοστείτε ανάλογα!
Είναι σημαντικό να είμαστε στοργικοί με τους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά στοργή είναι και το κατά πόσον αντιλαμβανόμαστε τις επιθυμίες τους.

Πηγή: mother.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog