Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δοκιμή εμβολίου για το AIDS το 2012

- Advertisement -

Στη φάση των κλινικών δοκιμών μέσα στο 2012, ίσως περάσει ένα εμβόλιο, το οποίο μπορεί να “εξολοθρεύσει” τον ιό HIV του AIDS και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αποκρίνεται στις μεταλλάξεις του ιού HIV. Η επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο, αναφέρει πως το εμβόλιο έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταλλάξεις του ιού.

 Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι τεράστια, καθώς ο HIV έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται γρήγορα και συχνά αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τους ερευνητές που προσπαθούν να δημιουργήσουν θεραπευτικά εμβόλια εναντίον του.
Το πρόβλημα με τον ΗIV είναι ότι εάν χορηγήσουμε μόνο ένα φάρμακο για την αντιμετώπισή του ο ιός καταφέρνει να ‘ξεφύγει’. Για αυτόν τον λόγο οι θεραπείες που χορηγούμε στους ασθενείς είναι συνδυαστικές και αποτελούνται από τρία ή τέσσερα φάρμακα.” δήλωσε η Μπέτι Κόρμπερ, η οποία ανήκει στην ομάδα των επιστημόνων που ασχολούνται με την ανάπτυξη του εμβολίου την τελευταία εικοσαετία.
Να σημειωθεί ότι τα “παραδοσιακά” εμβόλια για τον HIV είναι σχεδιασμένα να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένα φυσικά παραγόμενα από τις πρωτεΐνες του ιού αμινοξέα.
Ωστόσο το νέο εμβόλιο αποτελείται από πολλές ομάδες, συνθετικών, παραγόμενων σε υπολογιστή αλληλουχιών πρωτεϊνών.
Με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται ώστε να αποκρίνεται σε πολλές και διαφορετικές μεταλλάξεις του HIV.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μέσω της χρήσης μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που δημιουργήθηκε και η οποία περιέχει πληροφορίες σχετικά με εκατοντάδες χιλιάδες τμήματα του HIV.
Πρώιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα καινούρια εμβόλια μπορούν να είναι αποτελεσματικότερα από τα παραδοσιακά εμβόλια.
Αυτό επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, πέρυσι, όταν αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νέα εμβόλια προκαλούν ισχυρή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο σε ποντίκια όσο και σε πιθήκους.
Σύμφωνα με τη δρα Κόρμπερ η νέα προσέγγιση είναι πολλά υποσχόμενη “τα πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι αξίζει να δοκιμαστεί αυτό το εμβόλιο σε ανθρώπους”.
Εάν οι πρώτες δοκιμές αποδείξουν την ασφάλεια του εμβολίου για χρήση στον άνθρωπο, τότε οι επιστήμονες θα μπορέσουν να περάσουν σε δεύτερη φάση κατά την οποία το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών.
Η νόσος μολύνει 7.500 άτομα ημερησίως και σκοτώνει δύο εκατομμύρια ασθενείς τον χρόνο.
*cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog