Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Αδειάζει» από μετανάστες η Λαμπεντούζα .

- Advertisement -

Σε προσωρινούς καταυλισμούς στην περιφέρεια της Απουλίας μεταφέρει η ιταλική κυβέρνηση χιλιάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική… που έχουν κατακλύσει το μικροσκοπικό νησί της Λαμπεντούζα. «Μόνη λύση ο επαναπατρισμός» λέει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μεταβαίνει η Δευτέρα στην Τυνησία.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία προειδοποιεί τους εταίρους της στην ΕΕ ότι θα εκδώσει προσωρινή άδεια παραμονής στους Τυνήσιους μετανάστες, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο στόχαστρο ειδικά η Γαλλία.
Στους καταυλισμούς έχουν μεταφερθεί με πλοία από τη Λαμπεντούζα περίπου 2.000 παράνομοι μετανάστες και έως το βράδυ της Παρασκευής θα έχουν φθάσει τις 3.000, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Υπό την πίεση της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, «πολύτιμου» κυβερνητικού εταίρου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει διαμηνύσει ότι εντός των προσεχών ημερών η Λαμπεντούζα «θα κατοικείται μόνο από τους κατοίκους της».
Η Ιταλία σκοπεύει να προχωρά στον επαναπατρισμό 100 Τυνήσιων την ημέρα, και τη Δευτέρα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεταβαίνει στην Τύνιδα για συζητήσεις επί του θέματος με την κυβέρνηση.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τις τάξεις της Λέγκας του Βορρά, προχώρησε ένα βήμα… παρακάτω, προειδοποιώντας την ΕΕ ότι η Ρώμη θα εκδώσει προσωρινή άδεια παραμονής στους Τυνήσιους ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Είναι ένας τρόπος για να κάνουμε την Ευρώπη να καταλάβει ότι μπροστά στην απόλυτη απουσία συνεργασίας εκ μέρους της, έχουμε νομοθετικά μέτρα για να επιβάλλουμε την αρχή της αλληλεγγύης» δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι.
Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, είχε κατηγορήσει ειδικά τη Γαλλία για έλλειψη αλληλεγγύης, εξαιτίας του γεγονότος ότι έστειλε πίσω Τυνήσιους μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα από την παραθαλάσσια ιταλική πόλη Βεντιμίλια.
Εκ μέρους της ΕΕ, εκπρόσωπος της Ένωσης υπογράμμισε ότι 18 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στη Ρώμη για προγράμματα επαναπατρισμού το 2010, πέραν των έκτακτων κονδυλίων που δόθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι προτίθεται να διπλασιάσει την αναπτυξιακή βοήθεια προς την Τυνησία στα 320 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα διετίας.
πηγή : tovima.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog