Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποιός θα αξιολογήσει τη…συμμορία των “οίκων αξιολόγησης”;

- Advertisement -

Μερικά γερά “χαστούκια” έριξαν στην ελληνική οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα κατά τα δύο βαθμίδες (στο ΒΒ- από ΒΒ+ ), ενώ δεν γλίτωσαν και τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank Τράπεζα Πειραιώς).  

Την ίδια στιγμή, και ο οίκος Moody’s μπήκε στο χορό, απειλώντας με νέες υποβαθμίσεις την Ελλάδα. Όπως είναι φυσικό, γεννούνται ορισμένα ερωτήματα για τις προθέσεις των…όχι και τόσο αξιόπιστων οίκων αξιολόγησης:

-Γιατί ο Standard and Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της χώρας ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τις επιταγές της «Τρόικα»;
-Γιατί υποβαθμίστηκε η χώρα, τη στιγμή που οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποτιμήθηκαν θετικά, από μια αρκετά μεγάλη μερίδα παραγόντων της αγοράς;


Η κυβέρνηση από την πλευρά της, προσπάθησε να πάρει θέση αναφορικά με το ζήτημα των οίκων, σε μία μάλλον χλιαρή τοποθέτηση:
-“Οι οίκοι αξιολόγησης θα διαψευστούν για κόμη μία φορά όσον αφορά την Ελλάδα, όπως εξάλλου συνέβη και στο παρελθόν” δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
-”Οι οίκοι αγνοούν τις θετικές για την Ελλάδα τριμηνιαίες αξιολογήσεις από την τρόικα που γίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια” υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν την αμηχανία της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς ότι το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει…το Μoody΄s με το ποσό των 100.000 δολαρίων το χρόνο ως συνδρομή, ούτως ώστε ο οίκος αξιολόγησης να…υποβαθμίζει τη χώρα!


Συμμορία… αξιολογητών
Όπως και να έχει, είναι ευρέως γνωστό ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν υπήρξαν και τα…καλύτερα παιδιά. Οι “κακές γλώσσες” τους κατηγορούν ότι είχαν οργανικό ρόλο στην πορεία για την απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008. Τότε, αξιολογούσαν θετικά τα “τοξικά ομόλογα”, τα οποία ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην πρωτοφανή ύφεση.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος αποκάλεσε το σύστημα των οίκων αξιολόγησης ως «άκρως διεφθαρμένο», ενώ αρκετοί διεθνείς αναλυτές, μιλάνε για «ισχυρούς δεσμούς» ανάμεσα στους οίκους και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επωφελούνται από τις υποβαθμίσεις των κρατών.
Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Μoody΄s είναι και ο αρχικερδοσκόπος Γουόρεν Μπάφετ.
Εκτός των άλλων, οι οίκοι αξιολόγησης, έχουν πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς σε διάφορες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και σε αρνητικές εκτιμήσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τεράστιες αρρυθμίες στην ευρωζώνη.
Με λίγα λόγια, οι οίκοι αποδεδειγμένα κάνουν όλη τη «βρομοδουλειά» όσων τυχάρπαστων θέλουν να βγάλουν λεφτά σε βάρος ολόκληρων χωρών, ωστόσο όλοι τους παίρνουν στα σοβαρά…Τελικά ποιος θα αξιολογήσει αυτή τη συμμορία των…αξιολογητών;
άρθρο του Παναγιώτη Βελισσάρη(newpost)


http://greeknation.blogspot.com/2011/04/blog-post_4986.html#more

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog