Οπως ανακοινώθηκε μετά από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν διοικητικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί, διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει η λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας.

Και επειδή τα δύο μεγάλα νοσοκομεία δεν θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στις εφημερίες, αποφασίστηκε να σταματήσουν να κάνουν εισαγωγές.

Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι του νοσοκομείου, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τρόφιμ, ούτε για καύσιμα αλλά ούτε και για φάρμακα. Οσον αφορά στη μισθοδοσία του προσωπικού, αυτή βρίσκεται στον αέρα εδώ και εβδομάδες, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Αρεταίειο Νοσοκομείο

Μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και τη δημοσιογράφο Μαρία Παπουτσάκη, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Αρεταίειου» καθηγητής Δ. Βώρος τόνισε ότι «από τα 1.500 χειρουργεία, σήμερα γίνονται μόνο 1.000. Ορισμένοι ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πλέον από το «Αρεταίειο» λόγω ειδικών προβλημάτων καταφεύγουν στο εξωτερικό, δεδομένου ότι οι επεμβάσεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι εξειδικευμένες».

«Η μεγάλη ιδιαιτερότητά μας», λέει ο Δ. Βώρος, «είναι το γεγονός ότι χρηματοδοτούμαστε από το υπουργείο Παιδείας και όχι από το υπουργείο Υγείας, όπως τα άλλα νοσοκομεία που έχουν το “μαξιλάρι” του κράτους. Έτσι, βιώνουμε καταστάσεις που δεν πλήττουν τους άλλους. Το υπουργείο Παιδείας, που δεν έχει καν αρμόδια υπηρεσία για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μας αντιμετωπίζει ως πάρεργο. Κόβει τις δαπάνες, τη στιγμή που στα κρατικά νοσοκομεία δεν έγιναν τέτοιες περικοπές, αλλά, αντίθετα, έγινε και ρύθμιση των χρεών τους».

Σημειώνεται ότι το Αρεταίειο νοσοκομείο εξυπηρετεί 2.500 ογκολογικούς ασθενείς το χρόνο.

Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Στο «Αιγινήτειο» το πρόβλημα είναι σε μικρότερη κλίμακα καθώς είναι εξειδικευμένο σε ψυχιατρικά νοσήματα.
Ωστόσο, από το 1999 έχει διακοπεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους ασθενείς. Αυτό δε σημαίνει ότι δε χορηγούνται τα φάρμακα, αλλά τα έξοδα αυτά καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

www.blog.gr