Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Είδη προς εξαφάνιση τα υλικά πρώτης ανάγκης στα νοσοκομεία .

- Advertisement -

Είδη προς εξαφάνιση αποτελούν για τα νοσοκομεία οι σύριγγες, οι γάζες, οι ελαστικοί επίδεσμοι, τα γάντια χειρουργείου και τα λευκοπλάστ, ενώ οι γιατροί που βλέπουν τις αποθήκες να αδειάζουν εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Την ίδια ώρα, οι προμηθευτές διακόπτουν κλιμακωτά από σήμερα, Τετάρτη, την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών στα νοσοκομεία.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, πραγματοποιείται εντός της ημέρας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των χρεών προς τους προμηθευτές.

Ενδεικτική, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκοµείο της Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τµήµατος κοινοποίησε την περασµένη Τετάρτη στη διοίκηση ότι οι τραγικές ελλείψεις σε υλικά «δηµιουργούν κινδύνους στην ασφαλή αντιµετώπιση των χειρουργικών ασθενών».

Η λίστα µε τις ελλείψεις που παραθέτει είναι µακρά (τραχειοσωλήνες, οξύµετρα, αεραγωγοί κ.ά.). Έτσι, ο ίδιος προειδοποιεί ότι αν δεν γεµίσουν άµεσα οι αποθήκες του νοσοκοµείου, ενδέχεται η διακοπή των προγραµµατισµένων χειρουργείων.
Στο ΚΑΤ πάλι, οι γιατροί έχουν επιδοθεί σε ένα νέο σύστηµα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Είτε δανείζονται οι κλινικές µεταξύ τους υλικά, όπως είναι οι συσκευές ορών και οι ελαστικοί επίδεσµοι, είτε αναζητούν παράτυπα προµήθειες από γειτονικά νοσοκοµεία, όπως είναι για παράδειγµα το «Σισµανόγλειο».

Μάλιστα, όπως λένε ορθοπεδικοί τα κενά στις αποθήκες οδηγούν σε επιπλέον σπατάλες. Για παράδειγµα, οι ελλείψεις σε λευκές γάζες αναγκάζουν το προσωπικό να χρησιµοποιεί τις µη ακτινοδιαπερατές, οι οποίες είναι και πιο ακριβές.

Ίδια είναι η κατάσταση και στον «Ευαγγελισµό», όπου έχει µπει ούτως ή άλλως «νυστέρι» στις προµήθειες για εξοικονόµηση πόρων, ενώ παράλληλα ακολουθείται η τακτική των παραγγελιών µε το… σταγονόµετρο, γεγονός που δηµιουργεί επιπλέον τριβές µε τους προµηθευτές. Το αποτέλεσµα είναι να… στεγνώνουν οι κλινικές από είδη πρώτης ανάγκης και να καταφεύγουν ακόµη και στον δανεισµό από άλλα νοσοκοµεία.
Όπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών, ?ηµήτρης Βαρνάβας, «οι ελλείψεις αφορούν και ακριβά υλικά αλλά κυρίως ευτελή, στα οποία δεν γίνονται σπατάλες, κρίνονται ωστόσο απαραίτητα».
πηγή : Tanea.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog