Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μονόδρομος ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ .

- Advertisement -

Ως μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2011-2015, που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέλαση των ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Με τις ομιλίες του στους υπουργούς και στη συνέχεια στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επιχείρησε να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, τονίζοντας ότι «το διακύβευμα είναι η ανόρθωση της χώρας» και ότι «θα προχωρήσει με όσους θέλουν να αλλάξει η πατρίδα».
Ωστόσο, έντονη ήταν η κριτική που άσκησαν οι βουλευτές κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μίλησαν για αστοχίες της οικονομικής πολιτικής, απουσία σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων και συντονισμού, ενώ ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Κ.Ο., υποστήριξε ότι «η χώρα είναι στην εντατική, όμως το θέμα δεν είναι να περιγράφουμε την αλήθεια, αλλά να την αντιμετωπίζουμε». Ωστόσο, δεν απάντησε στο ερώτημα «πότε θα βγούμε από την κρίση;», που απασχολεί τον κόσμο. «Ο κόσμος ρωτάει πότε θα βγούμε από την κρίση. Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν υπάρχει. Στο χέρι της Ελλάδας, στο χέρι όλων μας είναι να βγούμε νωρίτερα ή αργότερα. Το 2012 ίσως διαφανεί και η έξοδος, κι αν κάνουμε μέχρι το 2013 αυτά που πρέπει, δεν θα έχουμε κανέναν ανάγκη. Κι αυτό θα γίνει με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε και πάλι υπέρ της συναίνεσης, είπε, όμως, ότι αυτή δεν περιορίζεται στα κομματικά όρια, αλλά το ζητούμενο είναι η συναίνεση της κοινωνίας. Προειδοποίησε ότι δεν θα κάνει καμιά παρέκκλιση από το πρόγραμμα που εφαρμόζει και σημείωσε ότι θέλει τη δημιουργική κριτική και όχι την ασθένεια της ισοπέδωσης. Εξήρε τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρά την κριτική, που, όπως είπε, ασκεί.
Ο πρωθυπουργός με τις ομιλίες προϊδέασε για μια τετραετία σκληρής λιτότητας, καθώς, όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο, σε αυτά τα χρόνια θα πρέπει να επιτευχθούν δύο στόχοι:
* Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 53%, που ήταν το 2009, στο 44% το 2015, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και στα επίπεδα του 2003. Αυτές οι αυξημένες δαπάνες, είπε, προέρχονταν από δανεισμό, γι’ αυτό εκτοξεύθηκαν το έλλειμμα και το χρέος.
* Η αύξηση των εσόδων από το 38%, που ήταν το 2009, στο 43%, στα επίπεδα του 2000.
Αναφερόμενος στη μετοχοποίηση και ιδιωτικοποίηση δημόσιων Οργανισμών, υπογράμμισε ότι θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρηθεί ο στρατηγικός έλεγχος του Δημοσίου, που να επιτρέπει τη δημιουργία συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής.
Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τη λύση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η αναδιάρθρωση της χώρας και όχι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν υπερβολικά ελλείμματα και δημόσια χρέη. Επίσης είπε ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί στο τέλος της θητείας του αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τις πρόωρες εκλογές.
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής που περιέγραψε τονίζοντας ότι «ο άλλος δρόμος που κάποιοι ελαφρά τη καρδία προτείνουν είναι ο δρόμος της απομόνωσης της χώρας, της πτώχευσης και της εξαθλίωσης των πολιτών για χρόνια». Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι «η λογική της φυγομαχίας και του “άσ’ το για αργότερα” της κυβέρνησης Καραμανλή κατέστρεψε την Ελλάδα».
Αντιδράσεις
Στο μεταξύ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδα μίλησαν αρκετοί βουλευτές. Μεταξύ άλλων:
Ο Γ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι ταμπού αλλά δεν προσφέρεται για άναρχη συζήτηση. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πάσχει στον σχεδιασμό, στο σωστό μοίρασμα του κοινωνικού κράτους και στην εφαρμογή της πολιτικής. Ανέφερε επί παραδείγματι ότι δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα αλλά ανοιγοκλείνουν και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται αλλά παρακάμπτεται.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι για πολλούς η αναδιάρθρωση μοιάζει αναπόφευκτη και τόνισε ότι χρειάζεται διακανονισμός του χρόνου αποπληρωμής και του επιτοκίου, ενώ ο Η. Θεοδωρίδης είπε ότι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να δούμε την αναδιάρθρωση.
Ο Ε. Νασιώκας τάχθηκε υπέρ της συναινετικής αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους τώρα σε συνεργασία με την Ε.Ε. και με «κούρεμα». Είπε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ότι το επιτελείο συντονισμού της κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο έχουν μεγάλο πρόβλημα.
Ο Κ. Σπηλιόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη», ενώ ο Ν. Σαλαγιάννης τόνισε ότι υπάρχουν συγκεχυμένες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση και το μοντέλο διακυβέρνησης έχει αποτύχει. Ο Π. Κουρουμπλής ζήτησε γενναίο δομικό ανασχηματισμό τώρα και υπενθύμισε τη φράση της Μελίνας στον Ανδρέα: «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε».
Ο Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι τιμά τους υπουργούς που ανέλαβαν την οικονομία και το κράτος, τόνισε όμως ότι τα μεγαλύτερα σφάλματα έγιναν σε αυτούς τους δυο τομείς και σήμερα η δημόσια διοίκηση είναι χειρότερη από αυτή που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. Αναφερόμενος στις αποδοκιμασίες,σημείωσε ότι είναι οργανωμένα από εκείνους που γνωρίζουν ότι ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντέξει να έχει νεκρό.
 πηγή : enet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog