Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «ράσο» δεν κάνει τον… πρωταθλητή!

- Advertisement -

Τι ετοιμάζουν Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς για το σαββατιατικό ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός της Α1 μπάσκετ

Το σημερινό δεύτερο ντέρμπι της χρονιάς μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ για την 25η αγωνιστική της Α1 βρίσκει τους Ερυθρόλευκους σε παρεμφερή θέση με εκείνη στην οποία είχαν βρεθεί οι Πράσινοι στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, που είχε αναδείξει νικητές (65-61) τους Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ.

Στις 12 Ιανουαρίου, λοιπόν, ο αρχηγός του Τριφυλλιού Δημήτρης Διαμαντίδης υπέφερε από λοίμωξη, κατάφερε να ελέγξει τον πυρετό, αλλά στο παρκέ η συγκινητική προσπάθειά του στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία (2 πόντοι με 0/9 σουτ και 3 λάθη) δίνοντας την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πανηγυρίσει την κατάκτηση μιας πολύ σημαντικής νίκης. Παρεμπιπτόντως, στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς δεν είχε αγωνιστεί καθόλου ο τραυματίας Αλεξ Μάριτς, ο οποίος στις 15 Δεκεμβρίου 2010 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον τρικέφαλο αφήνοντας «γυμνή» την πράσινη «front line».

Το δεδομένο

Εν όψει του σαββατιάτικου ντέρμπι στο ΣΕΦ, ο γηπεδούχος Ολυμπιακός _ ο οποίος προπορεύεται με έναν βαθμό (48 β. έναντι 47 β.) του Παναθηναϊκού στο κυνήγι της πρωτιάς στην κανονική περίοδο και ενός ρεκόρ, που καμία ομάδα δεν έχει πετύχει, να τελειώσει την πρώτη φάση αήττητη με 26 νίκες σε ισάριθμους αγώνες _ αντιμετωπίζει το σοκ του τραυματισμού του Ράσο Νεστέροβιτς, ο οποίος στην πρόσφατη αναμέτρηση με την Καβάλα στην Καλαμίτσα υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης και θα μείνει εκτός δράσης για περίπου 4-6 εβδομάδες χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του MVP, όπως στο ντέρμπι του πρώτου γύρου (17 πόντοι,, 4 ριμπάουντ, 1 τάπα).

Η συσπείρωση

Η διαφορά _ σε σχέση με την περίπτωση του Διαμαντίδη, του οποίου η συμμετοχή ήταν αμφίβολη ως το τζάμπολ του πρώτου ντέρμπι_ είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι το έχουν πάρει απόφαση: δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον ποιοτικότερο σέντερ τους. Μήπως, όμως, αυτή η προσέγγιση, η σιγουριά της απώλειας, λειτουργήσει θετικά για τους Πειραιώτες, οι οποίοι θα συσπειρωθούν και θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να καλύψουν το κενό του Σλοβένου, ώστε να υπερασπιστούν το +4 του πρώτου γύρου και να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.

Στο Λιμάνι, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι ο μεγάλος στόχος είναι η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος έπειτα από 14 χρόνια (ο τελευταίος τίτλος πανηγυρίστηκε την περίοδο 1996-97 επί των ημερών του κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς) και άπαντες συμφωνούν ότι αν οι Ερυθρόλευκοι στεφθούν πρωταθλητές Ελλάδος _ ακόμη και αν δεν κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδος στον 36ο Τελικό του θεσμού με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο Ελληνικό στις 15 Μαΐου _ η χρονιά θα είναι επιτυχημένη, μιας και θα έχουν αρπάξει τα σκήπτρα από τους μόνιμους πρωταθλητές Πράσινους.

Αντίθετη πορεία

Η αλήθεια είναι ότι ο άδοξος ευρωπαϊκός αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την πρωταθλήτρια Ιταλίας Μοντεπάσκι Σιένα και η επική πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης (6-8 Μαΐου) παίζουν τον ρόλο τους στην ψυχολογία του εγχώριου ντέρμπι. Και αυτό γιατί μετά το ευρωπαϊκό «χαστούκι» οι Πειραιώτες είναι λογικό να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ, οι δε Πράσινοι να αγωνίζονται με αυξημένη αυτοπεποίθηση και να υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που εκθρόνισαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα νικώντας την στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», γιατί να μην επαναλάβουν ανάλογη εμφάνιση στο ΣΕΦ, δεδομένου ότι θα παρουσιαστούν και πλήρεις (ο Ντρου Νίκολας θα είναι στη δωδεκάδα του Τριφυλλιού).

Η τακτική

Στη σκακιέρα της τακτικής, η απουσία του Νεστέροβιτς αναμένεται να επηρεάσει τις κινήσεις αμφοτέρων των «κουμπάρων» προπονητών. Ο μεν «Ντούντα» θα επιχειρήσει με χαμηλά σχήματα και κλασικό σέντερ τον Γιάννη Μπουρούση να «τραβήξει» τους ψηλούς του ΠΑΟ μακριά από τη ρακέτα τους, προκειμένου να γίνουν ευάλωτοι στο μακρινό σουτ των ψηλών του Ολυμπιακού. Ο δε «Ζοτς» να «χτυπήσει» τους γηπεδούχους στη ρακέτα, όπου θεωρητικά και αριθμητικά οι Πράσινοι υπερέχουν έχοντας δύο κλασικούς σέντερ (Μάριτς, Βουγιούκας) και τρεις πολύ ποιοτικούς πάουερ φόργουορντ (Μπατίστ, Τσαρτσαρής, Φώτσης), οι οποίοι ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού μπορούν να γίνουν και σέντερ.

Οσο για το περίφημο «πικ εντ ρολ» των «αιωνίων», οι μεν Ερυθρόλευκοι θα δυσκολευτούν χωρίς τον Νεστέροβιτς στις συνεργασίες των περιφερειακών – δημιουργών τους (Σπανούλης, Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς) με τους ψηλούς (Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης, Ερτσεγκ, Γλυνιαδάκης, Κέσελι), οι δε Πράσινοι έχοντας όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους είναι λογικό να αισθάνονται πιο άνετα ως προς την αξιοποίηση του βασικού επιθετικού όπλου τους, ενώ στην άμυνα υπάρχει η εικασία ότι ο κ. Ομπράντοβιτς θα εφαρμόσει εκ νέου το σύστημα «τέσσερις ζώνη – ένας μαν του μαν (box and one)», με το οποίο μπέρδεψε τον κ. Τσάβι Πασκουάλ και «κλείδωσε» τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, μαζί και την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ.

Η τοποθέτηση

Ο πολυνίκης κόουτς του Τριφυλλιού, πάντως, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον χαρακτήρα… τελικού που προσδίδουν όλοι στο σαββατιάτικο ντέρμπι, υποστήριξε ότι «κάθε αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι σημαντικός, αλλά ο συγκεκριμένος δεν είναι τελικός. Σίγουρα θα παίξουμε και τελικό, αλλά θα δούμε ποιος θα έχει το πλεονέκτημα». Το βέβαιον είναι ότι το δεύτερο εφετινό ντέρμπι δεν κρίνει τον πρωταθλητή, αλλά αυτό που θα μετρήσει θα είναι η ετοιμότητα στην οποία θα βρεθούν οι ομάδες τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το πρόγραμμα της 25ης (προτελευταίας) αγωνιστικής (όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο, 16/4): Πανιώνιος – Αρης (Νέα Σμύρνη, 17.00), Μαρούσι – ΑΕΚ (Αγιος Θωμάς, 17.00), Ικαρος Καλλιθέας – Ηρακλής (Γλυφάδα, 17.00), Πανελλήνιος – Καβάλα (Χαλκιοπούλειο, 17.00), ΠΑΟΚ – Κολοσσός Ρόδου (Πυλαία, 17.00, Novasports 3), Ηλυσιακός – Περιστέρι (Ιλίσια, 17.00), Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (ΣΕΦ, 21.45, ΝΕΤ).

Το ΒΗΜΑ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog