Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σκηνικό… Ταχρίρ στη Συρία .

- Advertisement -

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, Χομς ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
Σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστή στο πρακτορείο Reuters, αστυνομικός της Ασφάλειας χρησιμοποιώντας μεγάφωνο, ζήτησε από τους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία να φύγουν. Μετά την άρνησή τους, οι δυνάμεις Ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

“Πάνω από 20.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία αλ Σάα (του Ρολογιού), την οποία ξαναβαπτίσαμε Αλ Ταχρίρ εις ανάμνηση της ομώνυμης πλατείας του Καΐρου”, σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, τόνισε ο Νατζάτι Ταγιάρα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις έχουν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ένοπλη εξέγερση. “Η πορεία των γεγονότων μέχρι σήμερα και η κλιμάκωσή τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ένοπλη εξέγερση από οπλισμένες ομάδες, που ανήκουν στις οργανώσεις των Σαλαφιστών, ειδικά όσα συμβαίνουν στις πόλεις Χομς και Μπανίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο ενός αρχηγού φυλής ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες των θυμάτων της βίας της Κυριακής, με το πλήθος να ζητά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κατάληψη του κέντρου της πόλης θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν τα αιτήματά τους, που αφορούν κυρίως σε ατομικές ελευθερίες, απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και στον τερματισμό των πολιτικών συλλήψεων.
«Το δυναστικό αυτό καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει. Είναι 11 χρόνια που περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις, ο λαός θέλει την ελευθερία του», τόνισε ο Ταγιάρα, αναφερόμενος στην ανάρρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2000, στην οποία διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ.
Σημειώνεται ότι ο Ασάντ πρόσφατα υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, όπως την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη χώρα  εδώ και 48 χρόνια.

Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην περιοχή και έφεραν μαζί τους και τροφή, δήλωσε ο Ταγιάρα, προσθέτοντας πως «οι νέοι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένων και των βασανιστηρίων».
Παράλληλα οι  ΗΠΑ δηλώνουν πολύ προβληματισμένες από τις  εξελίξεις στη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου  Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκ Τόνερ σε δηλώσεις του είπε ότι ο Ασάντ αντιμετωπίζει τα αιτήματα του λαού του για κινηθεί προς μια δημοκρατική κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τα νόμιμα αιτήματα του λαού.
Οι δηλώσεις του έρχονται μια ημέρα αφού η αμερικανική εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου WikiLeaks σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν με μυστικά κονδύλια μια αντικυβερνητική ομάδα της Συρίας, το Κίνημα για την Δικαιοσύνη και την ανάπτυξη, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.
Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα δημοσιεύματα.
πηγή : Εnet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog