Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Υπ. Πολιτισμού “βάφτισε” Τούρκικο το Καστελλόριζο

- Advertisement -

Ακόμη ένα λάθος, μία παράλειψη(;;;) της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται να προκαλέσει το γνωστό μειδίαμα και τα συνηθισμένα ερωτηματικά στον Έλληνα πολίτη.
Κι αυτό γιατί δεν εκπλήσσει, δεν σοκάρει, μία τέτοια γκάφα απλώς είναι μέσα στο πρόγραμμα του γνωστού ελληνικού ωχαδερφισμού.
Κοιτώντας με όχι και μεγάλη προσοχή κανείς το πολιτιστικό χάρτη του υπουργείου Πολιτισμού είναι ολοφάνερο ότι μερικοί ενδεχομένως να χρειάζονται μαθήματα γεωγραφίας αφού κατά λάθος… ξέχασαν ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας είναι με χρώμα λευκό ενώ εκείνος της Τουρκίας είναι στους τόνους του μπεζ. Το ίδιο και το νησάκι Μεγίστη, ήτοι Καστελόριζο.
Και το ερώτημα είναι ένα: Δεν το είδε κανείς πριν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού; Ούτε ο κ. Παύλος Γερουλάνος;
Το λάθος έρχεται να προστεθεί στα κακώς κείμενα του Αιγαίου ως θέμα που έχει μονοπωλήσει δεκαετίες διαπραγματεύσεων των δύο χωρών. Με την Τουρκία να πιέζει ασκώντας διάλογο αμφισβητήσεων των θαλάσσιων συνόρων και την Ελλάδα να εμμένει με τους όρους της υφαλοκρηπίδας ενώ ήδη από το 1982 η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ευνοεί τη χώρα μας προβλέποντας τη δημιουργία θαλάσσιας ζώνης ΑΟΖ. Γεγονός το οποίο προσφέρει το δικαίωμα στο ελληνικό κράτος να εκμεταλλεύεται μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Έτσι τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές, να έχουν δικαίωμα ΑΟΖ.
Τη σύμβαση δεν υπέγραψε η Τουρκία αφού δεν έχει νησιά μπροστά της που να της ανήκουν και εκ των πραγμάτων διαθέτει περιορισμένη ΑΟΖ.
Το Καστελόριζο σύμφωνα και με τη σύμβαση εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής περιορίζοντας σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις αρχές Μαρτίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αθήνα έθεσε το ζήτημα εκ νέου επαναλαμβάνοντας ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το νησί είναι ελληνικό.

Έντονη η αντίδραση της ΝΔ

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης με ανακοίνωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Με λύπη και απορία διαπιστώνουμε, για ακόμη μια φορά, τη μεταξύ των άλλων προχειρότητα που διακρίνει τη σημερινή Πολιτεία, σε ευαίσθητα για τη χώρα μας ζητήματα. Το νέο “δημιούργημα” του Υπουργείου Πολιτισμού, ο πολιτιστικός χάρτης -όπως παρατηρούμε στην ιστοσελίδα του- παρέλειψε να συμπεριλάβει στην Ελληνική επικράτεια το Καστελόριζο.

Προφανώς πρόκειται για παράλειψη που δείχνει ότι κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό έχουν σοβαρή ευθύνη τόσο οι ίδιοι όσο και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Καλούμε το Υπουργείο να επανορθώσει άμεσα. Γιατί τέτοιου είδους παραλείψεις δεν νοούνται και δεν συγχωρούνται».

newpost.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog