Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πολύπλευρο σχέδιο δράσης για τους λαθρομετανάστες

- Advertisement -

“Στις πρώτες μου συζητήσεις τις οποίες αναφέρθηκα εδώ στην Ελληνική Αστυνομία, με τον Αρχηγό και τους επιτελείς έθετα ένα ερώτημα, αυτό που θέσατε κι εσείς. Δηλαδή εάν η πολιτεία αν η Κυβέρνηση σας έλεγε ότι “Κάντε ό,τι μπορείτε, αλλά θέλω να καθαρίσετε το κέντρο της Αθήνας. Πόσο χρόνο χρειάζεστε;”. Η απάντηση ήταν “από 6 ώρες έως 3 μέρες το πολύ. Με μια προϋπόθεση: να μας πείτε πού θα τους πάμε”.

 Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παράνομων μεταναστών και της εγκληματικότητας που μαστίζει τη χώρα ολόκληρη και ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας .

Ο κ.Παπουτσής, αφού απέρριψε κάθε ιδέα μεταφοράς μεταναστών σε ξερονήσια με δημιουργία εκεί χώρων κράτησης, ανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες και ίσως μέχρι την Παρασκευή να ανακοινωθούν οι τόποι δημιουργίας των πρώτων 4-5 κέντρων υποδοχής μεταναστών ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

“Χρειαζόμαστε όλο το πακέτο και το άσυλο και το φράκτη και τα κέντρα, ούτως ώστε το μήνυμα σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στις πατρίδες τους απ’ όπου ξεκινάνε να είναι απολύτως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για πέρασμα στην Ευρώπη ούτε και είναι η Γη της Επαγγελίας για εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν προς τα εδώ.”

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι προς το παρόν δεν θα δημιουργηθούν πλωτοί χώροι κράτησης γιατί υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν ακόμα να αντιμετωπισθούν και αναφέρθηκε στους άξονες του σχεδίου δράσης το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με πολλούς φορείς.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει πρώτα απ’ όλα, καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, των ομάδων της δίκυκλης αστυνόμευσης, της ΔΙΑΣ και της ομάδας ΖΗΤΑ.
Στα κεντρικά σημεία της Αθήνας θα διατίθενται διμοιρίες των μέτρων τάξης σε δυο βάρδιες και θα εκτελούν πεζές περιπολίες, διαρκείς ελέγχους και προσαγωγές όπου απαιτούνται.
Στο κέντρο της πόλης καθώς και στα διαμερίσματα και τις γειτονιές, θα περιπολούν Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με οχήματα και σε τρεις βάρδιες.

Θα έχουμε καθημερινές πεζές περιπολίες Αστυνομικών και ειδικών φρουρών σε πολλές από αυτές με συμμετοχή και αστυνομικών σκύλων περιπολίας.
Σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας, θα διατίθενται ομάδες πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος.
Στις γειτονιές της Αθήνας θα υπάρχει ανάπτυξη των Αστυνομικών σε δυο βάρδιες για την αντιμετώπιση κλοπών και ληστειών. Σε συγκεκριμένες περιοχές θα γίνονται καθημερινές επιχειρήσεις των ομάδων Αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών και της Υπηρεσίας Ηθών, για την αντιμετώπιση της πορνείας.

Εναλλάξ ανά ημέρα και περιοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα πραγματοποιούνται μεγάλες, μαζικές επιχειρήσεις γενικών αστυνομικών ελέγχων.
Επίσης, θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα μαζική επιχείρηση, ειδική επιχείρηση για ναρκωτικά, κυρίως στις περιοχές εκείνες που παρατηρείται μεγάλη παρουσία μικροδιακινητών και χρηστών. Όπως επίσης μια φορά την εβδομάδα μαζικές επιχειρήσεις για τις περιοχές όπου συχνάζουν εκδιδόμενα πρόσωπα, και στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, εκεί που αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρό.

Θα συγκροτούνται ομάδες αστυνομικών που θα εκτελούν ελέγχους σε πάσης φύσεως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δυο φορές την εβδομάδα θα συγκροτούνται συνεργεία στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Περιφέρειας, υπάλληλοι του Δήμου της Αθήνας και με την παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών, ελέγχων, σε εγκαταλελειμμένα παλαιά κτίρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.

Θα γίνονται συνεχείς στοχευμένες δράσεις για τις συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται είτε ενήλικους είτε ανήλικους μετανάστες στα κυκλώματα επαιτείας.

Θα συγκροτούνται μικτά κλιμάκια ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες, στο κέντρο της Αθήνας όσον αφορά για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της πόλης τις απογευματινές ώρες, εφ’ όσον διατεθούν από το Δήμο οι αντίστοιχες δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας μετά τις 6 η ώρα το απόγευμα.

Δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα και πάντοτε ανάλογα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και τις εκτιμήσεις που γίνονται με την ευθύνη του Τακτικού Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων για το σχεδιασμό της Αθήνας, θα συγκροτούνται συνεργεία με τη συμμετοχή Αστυνομικών, υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, υπαλλήλων της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας καθώς επίσης και Εισαγγελέα για τον εντοπισμό αποθηκών, πηγών τροφοδοσίας των προϊόντων παραεμπορίου.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα οργανώσει μια καμπάνια με σκοπό την καταγραφή και την εθελουσία επιστροφή των μεταναστών, όπως επίσης και για την υποστήριξη των διαδικασιών των αναγκαστικών επιστροφών.
Ήδη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου λειτουργεί μια ειδική ενότητα που μεταφέρει πληροφορίες για τους μετανάστες, σε 4 γλώσσες, σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα εθελούσιων επιστροφών.

Στο Πρόγραμμα Εθελοντικού Επαναπατρισμού διαμορφώνεται ένα ελκυστικό πακέτο προσφοράς για τους μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, το οποίο περιλαμβάνει έκδοση εισιτηρίου, εξασφάλιση της η μετακίνησή του στο αεροδρόμιο όπου δεν θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο κατά την αναχώρηση του και δεν θα καταγράφεται στον κατάλογο των ανεπιθύμητων δηλαδή στην black list, στη μαύρη λίστα.

Διερευνάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο κ. Παπουτσής, τη δυνατότητα μιας μικρής χρηματοδότησης για τα πρώτα έξοδα επιστροφής στην πατρίδα του και κυρίως γισ τη μετακίνησή του από την πρωτεύουσα του κράτους που προέρχεται μέχρι να πάει στη δική του περιοχή.

Επιχειρήσεις σε Βοτανικό και Ασπρόπυργο
Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκατάστασης Ρομά, θα ξεκινήσουν συντονισμένες ενέργειες και κοινές επιχειρήσεις κυρίως στην περιοχή του Βοτανικού και του Ασπρόπυργου όπου ήδη τα προβλήματα διογκώνονται, είπε ο υπουργός
Ανέφερε πως θα στείλει και επιστολή προς όλους τους δημάρχους και στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αλλά κυρίως τους δημάρχους εδώ του λεκανοπεδίου Αττικής, με την οποία θα τους υπενθυμίζει τη δυνατότητα που έχουν για να συγκροτήσουν τα Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας στις περιοχές τους.

Για την κατασκευή του φράκτη ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως “συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτήν την επιλογή και εργαζόμαστε σε αυτή. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, η κοστολόγηση του έργου έχει ολοκληρωθεί, χρειάζονται να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις νομοτεχνικού χαρακτήρα.

Ο κ.Παπουτσής αναφέρθηκε και στο θέμα της επαναπροώθησης των μεταναστών και είπε ότι χρειάζεται συνολική προσπάθεια από την ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες προέλευσης και όχι μόνο προς την Τουρκία που είναι η τελευταία χώρα πριν μπουν στην Ελλάδα και τόνισε: “Άμα πράγματι μας δηλώνουν ότι είναι από άλλες χώρες δεν είναι ανάγκη να λειτουργήσει η διαδικασία της επανεισδοχής στη χώρα από την οποία προήλθαν, μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία της απέλασης ή του επαναπατρισμού στις χώρες από τις οποίες προέρχονται”.

Σε ότι αφορά στη βία που ασκείται στους δρόμους είτε από την πλευρά πολιτών, είτε από την πλευρά αστυνομικών και στις εντάσεις που δημιουργήθηκαν επανέλαβε τη θέση πως “αν η Αστυνομία χρειαστεί, ω μη γένοιτο, να ασκήσει νόμιμη βία, δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει πλήρης ενότητα, πλήρης ταύτιση, επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες εμπλοκής.”
*ethnos.gr

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δέν πάει άλλο διώκτε τους να ξεβρωμίσει ο τόπος…Ολοι οι κάφροι εδώ έχουν μαζευτεί ανεξέλεγκτα.Θα μας φάνε ζωντανούς .

  2. 1:49,να φύγουν ,δεν διαφωνώ…την λέξη "κάφροι",ξέρεις ποιοί την χρησιμοποιούσαν ;;;…γιατί ή έχεις άγνοια,ή συγκεκριμένο λόγο που την χρησιμοποιείς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog