Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέα μέτρα βασισμένα σε παλιά και αποτυχημένη συνταγή .

- Advertisement -

ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Υπό την πίεση των τελευταίων περιστατικών δολοφονικής βίας στο κέντρο της Αθήνας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει μέτρα τα οποία, όπως ισχυρίζεται, θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.


Η πύκνωση της παρουσίας της αστυνομίας και οι επιχειρήσεις σκούπα, δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν, για να ατονήσουν ύστερα από μερικές εβδομάδες. Παράγοντες του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι για τον πρωθυπουργό η αποκατάσταση της λειτουργίας του κέντρου είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα και πως το γραφείο του ασχολείται συστηματικά εδώ και καιρό μ’ αυτό.
Ωστόσο η πρώτη εντύπωση είναι ότι, εκτός από τις εύκολες δράσεις (πύκνωση της παρουσίας της αστυνομίας, μεικτές περιπολίες με τη συμμετοχή της δημοτικής αστυνομίας, συχνές επιχειρήσεις σκούπας), οι οποίες δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν, για να ατονήσουν ύστερα από μερικές εβδομάδες, το υπόλοιπο πακέτο πάσχει σε αρκετά σημεία.
1Με δεδομένο το έλλειμμα αλληλεγγύης που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση, στελέχη του κόμματος αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν οι υπουργοί που θα ασχοληθούν με τη σύνθετη αυτή υπόθεση να συντονίσουν το βηματισμό τους.
Η καχυποψία περισσεύει. Για παράδειγμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, ο οποίος θα σηκώσει το βάρος της καταστολής της παραβατικότητας που θάλλει στην περιοχή, κατηγορείται από συναδέλφους του για χαλαρή άσκηση των καθηκόντων του. Τον εγκαλούν ότι περιορίζεται στο ρόλο του σχολιαστή, ότι κάνει άστοχες δηλώσεις (π.χ. ίσως χρειαστεί να διαλυθούν τα ΜΑΤ και να ανασυγκροτηθούν) και πως νοιάζεται περισσότερο για την εικόνα του, παρά για την οικοδόμηση των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την αστυνομία αποτελεσματική.
Επίσης του χρεώνουν αδυναμία να συνεργαστεί αρμονικά με τους συναρμόδιους φορείς. Θυμίζουν την ιστορία της Κερατέας, όταν κινήθηκε (με εντολή του πρωθυπουργού, λέει ο ίδιος) σε διαφορετικό μήκος κύματος απ’ αυτό των υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, όπως επίσης και τις τριβές με το δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη για τα όρια ευθύνης του δήμου στο συγκεκριμένο θέμα.
2Αμφιβολίες εκφράζονται για το αν θα μπορέσει ο Θ. Πάγκαλος να οργανώσει την ομάδα των συναρμοδίων. Αντιρρήσεις για τις επιτελικές δεξιότητες του αντιπροέδρου είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν. Επελέγη από τον πρωθυπουργό γιατί αυτή είναι δουλειά που του έχει ανατεθεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου η τοποθέτηση Πάγκαλου δεν συνιστά «άδειασμα» του Γ. Ραγκούση, ούτε πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη για παραμονή του στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό.
Η αλήθεια είναι ότι ουδείς υπουργός δέχθηκε να παίξει αυτό το ρόλο. Ο κ. Ραγκούσης, για παράδειγμα, που ήταν ο επικεφαλής του περιβόητου διασυντονιστικού οργάνου, το οποίο συνεδρίασε δύο φορές και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, δεν θέλησε να περάσει άλλη μία τραυματική εμπειρία. Στα ατού του κ. Πάγκαλου είναι η ικανότητά του να επιβάλλεται στους υπουργούς, η γνώση του θέματος και οι καλές σχέσεις του με τον Γ. Καμίνη.
3Το εσπευσμένο της κυβερνητικής επιχείρησης προκύπτει και από τον προβληματικό χαρακτήρα των εξαγγελιών σχετικά με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και την αξιοποίηση ξενοδοχείων για να στεγαστούν φοιτητές. Θεωρούνται πρόχειρες από τους ειδικούς και ότι εξυπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες.
Η μετατροπή ξενοδοχείων σε φοιτητικές κατοικίες θα ήταν μια καλή λύση, αν υπήρχαν πόροι για να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια. Επίσης η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποια ξενοδοχεία θα επιλεγούν και συνεπώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι οι ιδιοκτήτες τους (ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία) θα δεχθούν να τα παραχωρήσουν έναντι ενοικίου. Η φήμη κακοπληρωτή που συνοδεύει το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να υπονομεύσει το εγχείρημα.
πηγή : Εnet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog