Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων με πρώτο το ΤΤ – Νέα καταιγίδα φόρων

- Advertisement -

– Ειδικός φόρος θα επιβληθεί στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο
– Αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ. κατά 20%
– Στο πρώτο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται τα λιμάνια, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
– Στο δεύτερο έρχονται αποκρατικοποιήσεις για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

“Σήμα” πρωτίστως στους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στις αγορές θα επιχειρήσει να δώσει η Κυβέρνηση, μέσω του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα προβλέπει μαζική “αποχώρηση” του Κράτους από δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς και το οποίο συζητά αυτή την στιγμή το υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει μεταξύ άλλων νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά, ενώ θα προχωρήσει σε περικοπές σε μία πλειάδα επιδομάτων εκτός από το οικογενειακό επίδομα και το λεγόμενο χρονοεπίδομα.

Οι νέοι φόροι αφορούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που θα επιβληθούν και στα αναψυκτικά, θα αυξηθούν κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ., η “αναμενόμενη” εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο, το οποίο ωστόσο ακόμα κι έτσι δεν αναμένεται να γίνει ακριβότερο από το πετρέλαιο. Επιπλέον, αποφασίστηκε το κόψιμο των υπερωριών, των επιδομάτων και των κινήτρων απόδοσης στο δημόσιο, ενώ θα επιβληθεί και εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.

Το σχέδιο προβλέπει ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων και “έξοδο” από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα χιλιάδων εργαζομένων που θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς αντικείμενο δουλειάς προβλέπει.

Για να εξευμενίσει τους πιστωτές αλλά και για να εξασφαλιστεί το νέο δάνειο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παραδώσει σε ιδιώτες «εδώ και τώρα» μια σειρά από μεγάλα «φιλέτα» του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνεται και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει πιθανότατα και την εγκατάλειψη του σχεδίου για τη δημιουργία «κρατικού πυλώνα» στις τράπεζες.

Άμεσα θα βγουν για πώληση και συμμετοχές του δημοσίου στα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) ή και στις εταιρίες υδάτων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, όπου θα περιλαμβάνονται o ΟΠΑΠ, o ΟΤΕ (στην Deutsche telekom) και ΟΔΙΕ για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γαλλικός ιππόδρομος.

Για αργότερα φαίνεται πως παίρνουν σειρά η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και τα περισσότερα κρατικά ακίνητα, εφόσον πρώτα θα έχουν επιλυθεί και πάμπολλα νομικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στην άμεση αξιοποίησή τους.

Για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές πάντως, αν και επισήμως δεν γίνεται λόγος για προσπάθεια απορρόφησης με «διαδικασίες ΑΣΕΠ», διαφαίνεται πως θα μετακινηθούν κατά χιλιάδες, ή θα βρεθούν εκτός δημοσίου.

Οι οριστικές αποφάσεις και συμπληρωματικά μέτρα θα ληφθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος.
*newsit.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. AXV PLHROFORIA APO YCHLA ISTAMENO STELEXOS TOY YPOYRGEIOY OIKONOMIKVN OTI UA MPEI FOROS STO PHDHMA KANOYN TIS TELEYTAIES DOKIMES STON MHXANISMO POY UA PARAKOLOYUEI POSA PHDHMATA KANOYME AMA KANOYME PARTOYZES UA PHGAINEI STA POLYTELEIAS 23% ABNANISMOS STHN KATVTERH 9% KANONIKO 13%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog