Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκλογική ανατροπή στην Κύπρο με πρωτοφανή αποχή

- Advertisement -

Μεγαλύτερη εντύπωση στην Κύπρο κάνει σήμερα το μεγάλο ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων παρά η οριακή νίκη του ΔΗΣΥ έναντι του ΑΚΕΛ που ανατρέπει το συσχετισμό δυνάμεων και αφήνει ανοικτή την εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή.

Σημαντικό πρέπει να θεωρείται και το ποσοστό 1.08% που πήρε το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) το οποίο έγινε γνωστό από την αντιμεταναστευτική του εκστρατεία και θεωρείται ως ακροδεξιό κίνημα.

Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων, από την τελική καταμέτρηση των ψήφων, οι έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής :

ΔΗΣΥ 20, ΑΚΕΛ 19, ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 5, ΕΥΡΩΚΟ 2 ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1.

Η κατανομή αυτή αφήνει ανοικτή την εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή, καθώς τα συγκυβερνώντα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 έδρες, μία λιγότερη από όσες χρειάζονται για να εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.
Το ποσοστό αποχής στις σημερινές εκλογές έφθασε στο 21,27%, ποσοστό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κύπρου και υπερδιπλάσιο από το ποσοστό αποχής στις προηγούμενες εκλογές.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό σε όλα τα κόμματα που αναζητούν και τα αίτια που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στην αποχή.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η Κύπρος να βγει από τα αδιέξοδα.

«Δημιουργείται δυναμική για μια νέα ισχυρή κοινωνικά πλειοψηφία η οποία δίνει στον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστικό πολιτικό λόγο. Η πίεση για να λυθούν κρίσιμα θέματα αυξάνεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τα ποσοστά που εξασφάλισε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Είπε επίσης ότι τα κυβερνώντα κόμματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει καν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, ενώ το ΑΚΕΛ πέτυχε κατά απόλυτο τρόπο τον στόχο που είχε θέσει: Να καταστεί πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, με αύξηση ποσοστών.

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό αποχής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πολιτικά κόμματα και πρόσωπα συμπεριφέρονται με τρόπο που οδηγεί σε περισσότερη απαξίωση της πολιτικής, κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απέδωσε την απαξιωτική στάση της νεολαίας στην αφοριστική και ισοπεδωτική -όπως είπε- κριτική που ορισμένες πολιτικές δυνάμεις ασκούν στον πρόεδρο Χριστόφια. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για επιδίωξη της μέγιστης δυνατής ενότητας, προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην απώλεια σημαντικού ποσοστού εκλογικής δύναμης του κόμματος είπε ότι δεν ήταν μυστικό ότι το ΔΗΚΟ τον τελευταίο καιρό πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του, αφού κλήθηκε να διαχειρισθεί τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
*tanea.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog