Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι διάλογοι και τα παρασκήνια του Προεδρικού

- Advertisement -

“Με πιέζετε”, “Αντώνη είμαστε στο 80΄” “Γιατί με αποκαλείς Πινοσέτ;” “Εγώ θα σου πω ποιους θα βάλεις στην κυβέρνηση;”.
Είναι μερικές μόνο από τις φράσεις και τις στιχομυθίες που διεμοίφθησαν στη σύσκεψη της Παρασκευής. Το Εθνος της Κυριακής αποκαλύπτει τα “πρακτικά” του συμβουλίου.

Οι διάλογοι και τα παρασκήνια του Προεδρικού
Τα πρακτικά της κρίσιμης από κάθε άποψη σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών έχουν σαφώς ξεχωριστό (ιστορικό αλλά και ουσιαστικά πολιτικό) ενδιαφέρον.
Το “Εθνος της Κυριακής” παρουσιάζει σήμερα τους βασικούς διαλόγους που κατέγραψε μέσω πληροφοριών των ηγετών των κομμάτων πίσω από τις “κλειστές πόρτες”, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τα στιγμιότυπα αυτά προκύπτουν σαφώς η πρόθεση του κ. Παπανδρέου να βρει κοινά πεδία δράσης, κυρίως με τον κ. Αντ. Σαμαρά, η σταθερή άρνηση του προέδρου της ΝΔ να συναινέσει αλλά και το καλό κλίμα που επιχείρησε να δημιουργήσει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπάθησε (ακόμη και με παραλληλισμούς με το ποδόσφαιρο) να “σπάσει τον πάγο” που υπήρχε κυρίως μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.
Η έναρξη της συζήτησης
“Δεν εκβιάζω, ούτε θέτω κανένα δίλημμα. Ζήτησα τη σημερινή σύσκεψη, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια εθνική συμφωνία. Σε ένα κείμενο θέσεων που θα συμφωνήσουμε όλοι και το οποίο θα μας βγάλει από την κρίση. Εγώ θα κριθώ το 2013, άρα εκλογές δεν πρόκειται να κάνω”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου για να του απαντήσει ο Αντώνης Σαμαράς ότι “αυτό που χρειάζεται είναι συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Δεν διαπραγματεύθηκες στην αρχή. Πρέπει να το κάνεις τώρα”.
“Το βέβαιον είναι ότι πρέπει σήμερα να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα” επεσήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. “Γιατί δεν προχωρούμε στην αναδιάρθρωση του χρέους; Δεν βγαίνει το μνημόνιο” απάντησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Οι διάλογοι και τα παρασκήνια του Προεδρικού
“Γιατί συναινείτε όταν σας λένε ότι η κρίση αφορά μόνον την Ελλάδα; Δεν βλέπετε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες;” επεσήμανε από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Γ. Παπανδρέου: Αφού συμφωνούμε όλοι στις αποκρατικοποιήσεις, γιατί να μην προχωρήσουμε στην ίδρυση μίας εταιρείας που θα αναλάβει το εγχείρημα…
Αντ. Σαμαράς: Δεν έχω αντίρρηση. Αλλωστε εγώ είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και το έχω δηλώσει. Μπορεί μάλιστα ενεργό ρόλο στο εγχείρημα αυτό να παίξει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου εκπροσωπούμαστε όλοι.
Γ. Παπανδρέου: Θα το δω…
ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ
Γ. Παπανδρέου: Εγώ είμαι ανοιχτός και στην αξιοποίηση τεχνοκρατών στην κυβέρνηση. Εχετε ονόματα να μου πείτε;
Αντ. Σαμαράς: Εγώ θα σου πω; Εγώ δεν μπορώ να σου υποδείξω ποιους θα βάλεις ή θα βγάλεις από την κυβέρνησή σου. Εσύ παίρνεις τις αποφάσεις…
Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει λύση με τεχνοκράτες, είναι εκτροπή, μην το επιχειρήσεις…
Αντ. Σαμαράς: Κι εγώ συμφωνώ σε αυτό…
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Αντ. Σαμαράς: Θα μπορούσαμε να μάθουμε ποιες μεγάλες τράπεζες έχουν δικά μας ομόλογα και να πάμε να τους μιλήσουμε. Να τους εξηγήσουμε το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας. Για οικονομική διπλωματία μιλάω…
Γ. Παπανδρέου: Δεν έχω καμία αντίρρηση.
Γ. Καρατζαφέρης: Καταπληκτική πρόταση. Είδες, Αντώνη, εάν κάτσουμε όλοι μαζί, τέτοιες προτάσεις θα βγάλουμε. Γι” αυτό σου λέω, πάμε μαζί…
Αντ. Σαμαράς: Η λύση δεν είναι οι μεμονωμένες προτάσεις… Φταίει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτή πρέπει να αλλάξει συνολικά.
Γ. Παπανδρέου: Να δούμε ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν έχω αντίρρηση να τις υιοθετήσω, αρκεί να είναι ρεαλιστικές.
Η ΚΟΝΤΡΑ
Αλ. Τσίπρας: Σταμάτα να επικαλείσαι συνέχεια την πατρίδα. Εμείς τι είμαστε, λιγότερο πατριώτες; Είμαστε πατριδοκάπηλοι;
Γ. Παπανδρέου: Δεν εννοώ αυτό… Γιατί με χαρακτήρισες “Πινοσέτ”; Πιστεύεις ότι έτσι βοηθάς μια προσπάθεια;
Αλ. Τσίπρας: Δεν ξέρω τι σου μεταφέρουν… Εγώ δεν εννοούσα ότι είσαι δικτάτορας, αλλά ότι εφαρμόζεις μέτρα όπως ο Πινοσέτ και η Θάτσερ.
Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ… ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Γ. Καρατζαφέρης: Πάμε να φτιάξουμε μια οικουμενική κυβέρνηση τώρα. Η Αριστερά διαφωνεί. Πάμε οι τρεις μας. Η χώρα θα κερδίσει.
Αντ. Σαμαράς: Αστειεύεσαι; Να μπω σε μια κυβέρνηση και να υλοποιήσω ένα πρόγραμμα που θεωρώ λάθος; Σας το έχω πει καιρό τώρα… Δεν μετέχω σε κάτι τέτοιο. Μη με πιέζετε.
Γ. Καρατζαφέρης: Αντώνη, ξέρεις πού βρισκόμαστε τώρα; Είμαστε στο 80′, χάνουμε 2-0 και σου λέει ο προπονητής να μπεις μέσα να παίξεις μπάλα μήπως και ισοφαρίσουμε και εσύ του λες “άσ’ το, θα δω το ματς από την εξέδρα”. Εχεις μια μοναδική ευκαιρία… Πάμε μαζί να βοηθήσουμε τη χώρα. Πάμε με τον Γιώργο στη Μουρούζη (σ.σ.: το πατρικό σπίτι του κ. Σαμαρά) να πιούμε έναν καφέ…
Αντ. Σαμαράς: Γιατί στη Μουρούζη; Στο Καστρί θέλεις να πεις…
Γ. Καρατζαφέρης: Στη Μουρούζη.
Αντ. Σαμαράς: Πάλι για τον Σαμαρά λες… Με πιέζεις.
Γ. Καρατζαφέρης: Οχι. Το λέω γιατί είναι πιο κοντά από το Καστρί…
Και δεν σε πιέζουμε. Εκκληση σου κάνουμε.
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Αντ. Σαμαράς: Πρέπει να μας εξηγήσεις γιατί δεν βγήκε το πρόγραμμα…
Γ. Παπανδρέου: Κάνεις λάθος. Εχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα το 1/3 του προγράμματος. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε στη μέση και να λέμε ότι έχει αποτύχει.
Γ. Καρατζαφέρης: Να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Κι εγώ έχω μιλήσει για λάθη και καθυστερήσεις. Τώρα πρέπει να βρούμε τις λύσεις.
Αλ. Παπαρήγα: Δεν πρέπει να τίθενται εκβιαστικά διλήμματα. Το τελευταίο διάστημα μόνο αυτό γίνεται. Στόχος είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις να διευρύνουν τα κέρδη τους. Τίποτε άλλο…
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Γ. Παπανδρέου: Κύριε Πρόεδρε, μη σας κουράζουμε άλλο… Δεν διαφαίνεται ότι θα έχουμε συναίνεση…
Αντ. Σαμαράς: Δηλαδή; Τι θα κάνεις; Θα πας για εκλογές;
Γ. Καρατζαφέρης: Εχω πει ότι έτσι όπως είναι το κλίμα μόνο οι εκλογές υπάρχουν ως εναλλακτική.
Γ. Παπανδρέου: Σας είπα ότι δεν πάω σε εκλογές. Θα κριθώ το 2013. Θα προχωρήσω μόνος…
Η… 5η ΔΟΣΗ
Γ. Παπακωνσταντίνου: Υπάρχει αρνητικό κλίμα και στην Ευρώπη και στις αγορές.
Αντ. Σαμαράς: Ποιος φταίει γι” αυτό;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Εγώ σας δίνω το κλίμα.
Αντ. Σαμαράς: Εσείς φταίτε γι” αυτό. Με τις δηλώσεις για τη δραχμή, για τον κίνδυνο να μην πάρουμε την 5η δόση. Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει και προβλήματα στις τράπεζες.
Αλ. Τσίπρας: Είναι κινδυνολογία. Είναι ολίσθημα να λέτε συνέχεια ότι κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις και ότι δεν υπάρχουν λεφτά.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Εγώ ενημέρωσα και το Υπουργικό Συμβούλιο κι εσάς τώρα για το μέχρι πότε φτάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας… Δεν κινδυνολογώ. Ενημερώνω υπεύθυνα και δεν κρύβω τίποτε.
Γ. Παπανδρέου: Γι” αυτό θέλω να συνεννοηθούμε και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα παντού.
Αντ. Σαμαράς: Πες ότι συναινώ. Παίρνουμε την 5η δόση. Μπορείς να μου εγγυηθείς ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα θέματα με την 6η ή την 7η δόση;
ΤΟ “AΓΚΑΘΙ”
Γ. Παπανδρέου: Είμαι έτοιμος να υιοθετήσω αρκετές από τις προτάσεις που έκανες στο Ζάππειο.
Αντ. Σαμαράς: Το φορολογικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει όλο το πρόγραμμα και να αποδώσει. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών…
Γ. Καρατζαφέρης: Αντώνη ξέρεις κανέναν σε αυτό το τραπέζι που να μη θέλει τη μείωση των φόρων;
Αντ. Σαμαράς: Εγώ αυτό το θεωρώ απαραίτητο και πιστεύω ότι θα προκαλέσει δημιουργικό σοκ στην οικονομία.
Γ. Παπανδρέου: Δεν νομίζω ότι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα…
Αντ. Σαμαράς: Μπορεί. Μπορούμε να το διεκδικήσουμε από την τρόικα και να το πετύχουμε.
Γ. Παπανδρέου: Εντάξει, μπορούμε αν θέλεις να πάμε μαζί να το διαπραγματευθούμε και, εφόσον συμφωνήσουν, θα το εφαρμόσω. Είμαι ανοιχτός…
Αντ. Σαμαράς: Πρέπει πρώτα να πειστείς εσύ και μετά να πάμε μαζί να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε.
*24wro
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog