Προτάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας  και την πριμοδότηση επιχειρήσεων

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας αναλαμβάνει δράση «μεσολαβητή» μεταξύ της αυστραλιανής κυβέρνησης και των εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών που προτίθενται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. Σε τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, όπου θα κατατεθούν προτάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας ( Κάντε Click Εδώ και την πριμοδότηση επιχειρήσεων, που θα προσλαμβάνουν Ελληνες. Τα νέα για τους ενδιαφερόμενους, πάντως, είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας.


Αναζητούν ελπίδα στην Αυστραλία
Κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στη μακρινή ήπειρο
παρατηρείται από πέρυσι τον Μάρτιο
Της Ιωαννας Φωτιαδη


«Συσφίγγονται» οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας λόγω καλπάζουσας ανεργίας. Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, ανταποκρινόμενη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον Ελλήνων να μεταβούν στην Αυστραλία για δουλειά, ζήτησε ακρόαση από τον υπουργό Μετανάστευσης, κ. Κρις Μπόουεν, προκειμένου να καταθέσει προτάσεις που θα διευκολύνουν το κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα. Από πέρυσι τον Μάρτιο πολλοί Ελληνες «θυμήθηκαν» τη μακρινή ήπειρο, που και σε άλλους χαλεπούς καιρούς είχε «απορροφήσει» χιλιάδες συμπατριώτες μας. Καθώς όλο και περισσότερο επικρατεί η άποψη ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα περιθώρια για εξεύρεση εργασίας «στενεύουν», η Αυστραλία και ο Καναδάς μοιάζουν «η τελευταία ελπίδα» πολλών ανέργων. Σε αυτό το πλαίσιο δύο γραφεία ευρέσεως εργασίας με ιδιοκτήτες Ελληνοαυστραλούς ετοιμάζονται να ανοίξουν «παραρτήματα» στην Αθήνα. Αντίστοιχα, Ελληνες ομογενείς με αυστραλέζικη ιθαγένεια που είχαν παλιννοστήσει -100.000 συνολικά- έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στον γενέθλιο τόπο τους.


«Από τον Νοέμβριο το ενδιαφέρον των Ελλήνων έχει κορυφωθεί» λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Κοινότητας, κ. Κώστας Μάρκος, καθώς διαβάζει ένα από τα επτά ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε ανήμερα Μ. Πέμπτη: άνεργος πολιτικός μηχανικός, με πτυχίο από εξωτερικό, κάτοικος Β. Ελλάδας… Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων είναι επιστήμονες, 25 έως 40 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών, που γνωρίζουν καλά αγγλικά, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν οικογένεια. Αλλά δουλειά; Οι μισοί άνεργοι και οι άλλοι μισοί αναζητούν «προληπτικά» κάτι πιο σίγουρο…


Εν προκειμένω, υπάρχουν καλά και κακά νέα. Στην Αυστραλία υπάρχουν δουλειές, αλλά η έκδοση βίζας (Κάντε Click Εδώ) διαρκεί πάνω από εννέα μήνες. Ζήτηση έχει καταγραφεί επισήμως σε 300 ειδικότητες, όπως των πολιτικών μηχανικών, των λογιστών, των γιατρών και οδοντιάτρων, των ψυχολόγων, των νηπιαγωγών, αλλά και ηλεκτρολόγων και οξυγονοκολλητών. «Καθώς η οικονομία της Αυστραλίας στηρίζεται στον ορυκτό της πλούτο, όλες οι σχετικές ειδικότητες, όπως του μεταλλειολόγου και του γεωλόγου, εκτιμάται ότι θα έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα 20 με 30 χρόνια» επισημαίνει ο κ. Μάρκος. «Παράλληλα, λόγω υπογεννητικότητας, έχει αλλάξει το δημογραφικό προφίλ. Ολα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία μάς είναι απαραίτητα: φροντιστές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ. ά.». Πολλοί ηλικιωμένοι είναι και Ελληνες, που δεν ομιλούν καλά τα αγγλικά «χρειαζόμαστε μεταφραστές σε πολλά γηροκομεία».


Η βίζα για εργασία(Κάντε Click Εδώ)


Η έκδοση βίζας για εργασία απαιτεί 120 μόρια. Οσων η ειδικότητα είναι μία από τις 300, εξασφαλίζουν 40 με 60 μόρια. Στη μοριοδότηση προσμετρείται η γνώση αγγλικών (ζητείται το δίπλωμα IELTS), όπως και η ηλικία (ευνοούνται όσοι είναι κάτω από 40 ετών). Ωστόσο, τα μέλη της κοινότητας συντάσσουν προτάσεις, ώστε να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία. «Μια ιδέα είναι η Working Holiday Visa για νέους μέχρι 30 ετών, που δίνει τη δυνατότητα διακοπών και εργασίας, αλλά προϋποθέτει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των κρατών, όπως έχει συναφθεί από καιρό μεταξύ Αυστραλίας και Ιταλίας, Κύπρου, Τουρκίας κ. ά.». Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας επίσης πριμοδοτεί επιχειρήσεις που απασχολούν μετανάστες «αυτό λειτουργεί με εργαζόμενους από Φιλιππίνες και Ιρλανδία, σκεφτόμαστε, λοιπόν, να το προτείνουμε και για τους Ελληνες». Η Ελληνική Κοινότητα πραγματοποιεί επαφές με ομογενείς επιχειρηματίες και συνδικάτα για να «σφυγμομετρήσει» διαθέσεις και δυνατότητες.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/4/2011

*pentapostagma