Η φημολογούμενη σύμφωνα με δημοσιεύματα του Tύπου, αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 23% στα καταστήματα του Κλάδου (εστιατόρια, καφετέριες κλπ), θα αποτελέσει την ταφόπλακα για δεκάδες χιλιάδες από αυτά. Χιλιάδες θέσεις εργασίας, από τις 400.000 θέσεις στον κλάδο, είναι βέβαιο ότι θα χαθούν και μαζί τους θα τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή.

Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό, την Kυβέρνηση και την τρόικα να αλλάξουν την οικονομική πολιτική, να πάψουν να θεωρούν ότι ο Kλάδος θα δεχθεί να γίνει βορρά στις ορέξεις τους, με πρόσχημα την «σωτηρία» της χώρας. Η πιθανή μετάταξη του Kλάδου στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού, όταν μάλιστα ανταγωνίστριες χώρες έχουν μειώσει πρόσφατα τον συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 5-6%. Οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία θα είναι αρνητικές όταν μάλιστα οι προσδοκίες μας από τον τουρισμό είναι μεγάλες και δεν αντέχουν επιπόλαιες και αντιφατικές πολιτικές. Άλλωστε η ελληνική διατροφή και γαστρονομία αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα του Ελληνικού τουρισμού και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι ως αβέβαιο εισπρακτικό μέσο. Προφανώς για μια ακόμη φορά η Ελληνική Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τα αυτονόητα και να παραδειγματιστεί από τις πολιτικές που ακολουθούν οι ανταγωνιστές μας.
Αν επιχειρήσουν μετάταξη του Φ.Π.Α. του Κλάδου, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου Σ.Ε.Γ.Ε.Σ θα ακολουθήσει τις ενέργειες της ΠΟΕΣΕ η οποία μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση, θα συγκαλέσει ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ με μοναδικό θέμα, την λήψη απόφασης «για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς και Δήμους».
Η εξοντωτική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση με τις οδηγίες της τρόικας, έχει φέρει σε απόγνωση όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και χιλιάδες πολιτών στη Κορινθία. Σε καμία περίπτωση δεν διαχειριστήκαμε εμείς την εξουσία και σαφώς δεν φέρουμε την ευθύνη για την σημερινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα. Την ευθύνη έχουν όσοι κυβέρνησαν και διοίκησαν τον τόπο, πλούτισαν παράνομα, διόρισαν τους φίλους και τα δικά τους «παιδιά», καταλήστεψαν τον τόπο χωρίς καμία συνέπεια και σήμερα υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών, πιστεύοντας πως ο «εφιάλτης» μπορεί να περάσει.
Για το Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.
Ο Υπεύθ. Ενημέρωσης
Χρήστος Ντούσικος