Με καράβια, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ
έφτασαν στην Αθήνα οι «Αγανακτισμένοι» όλης της Ελλάδας. Χιλιάδες ανθρώπων όλων των ηλικιών από νησιά, πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής χώρας συναντήθηκαν με τους Αθηναίους στην πλατεία Συντάγματος, δίνοντας το παρόν στο Πανευρωπαϊκό ραντεβοu.
 

Στόχος τους ήταν να σπάσουν το ρεκόρ προσέλευσης – και τα κατάφεραν, σε πείσμα όσων πίστευαν ότι το κίνημα των “Αγανακτισμένων” θα …ξεφουσκώσει. Στο 12ο, πανευρωπαϊκό ραντεβού τους, συνέρρευσαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.

Οι συγκεντρωμένοι στην λεωφόρο Αμαλίας έφταναν από τη μια πλευρά μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, και από την άλλη μέχρι τα Προπύλαια. Κατάμεστη ήταν η Φιλελλήνων αλλά και η Ερμού, ενώ ο κόσμος έφτανε μέχρι το Μοναστηράκι.

“Ελλάς, Ελλάς” ήταν το κεντρικό σύνθημα που ακούστηκε στην ογκωδέστερη ειρηνική διαμαρτυρία που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, αυτή των “Αγανακτισμένων” από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό (μεταξύ αυτών ήταν και τουρίστες), στην πλατεία Συντάγματος.

“Εγώ συμμετέχω, εσύ συμμετέχεις, αυτός συμμετέχει, εμείς συμμετέχουμε, εσείς συμμετέχετε, αυτοί αποφασίζουν. Όλοι στο Σύνταγμα να τους δείξουμε ποιος αποφασίζει” ήταν από νωρίς η προτροπή στο Facebook.

Χιλιάδες στόματα ενώθηκαν σε μία φωνή διαμαρτυρίας στα μέτρα λιτότητας.

Ελληνικές σημαίες και λάβαρα, συνδυάστηκαν με τις σημαίες της Αργεντινής, της Ισπανίας, αλλά και της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης που κυματίζουν στα χέρια “Αγανακτισμένων” ανθρώπων έξω από το ερμητικά κλειστό κτίριο της Βουλής, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό.

Μεταξύ των νέων πανό που ξεχώρισαν: «Ούτε δεξιά ούτε αριστερά, η μόνη λύση είναι η ανθρωπιά!».

Ήδη από νωρίς οι κατσαρόλες, τα μπρίκια και τα κουζινικά έδωσαν το ρυθμό, ενώ τα «κλέφτες, κλέφτες» και «Ελλάς, Ελλάς» ξεχώρισαν. Από τις 5.00 μ.μ. το απόγευμα, από τις μικροφωνικές ακούγονταν τραγούδια: «Τα μυαλά στα κάγκελα» του Τζίμη Πανούση και «Η πλατεία ήταν γεμάτη» του Σαββόπουλου…

«Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε. Ουστ» λένε από νωρίς οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα. «Ξεσηκωθείτε», και «Οι κλέφτες φυλακή, αυτοί είναι λίγοι, εμείς είμαστε πολλοί!»

Άτομα από όλες τις τάξεις, όλες τις ηλικίες και όλα τα κόμματα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο μνημόνιο.

Ανάμεσα στα πανό και τα γνώριμα συνθήματα: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», και «Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγετε».

«Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα. Είμαι Αγανακτισμένος» ένα από τα -ενδεικτικά του κλίματος- μηνύματα στον τοίχο της σελίδας τους στο Facebook.

Εκτός από την μεγάλη αστυνομική δύναμη, μέσα και γύρω από τη Βουλή, αλλά και στον Εθνικό Κήπο, υπήρχε και πυροσβεστική δύναμη στο πάνω μέρος της Βουλής. Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής δημιουργήθηκε ένταση όταν οι αστυνομικές δυνάμεις τοποθέτησαν μεταλλικά κιγκλιδώματα και συρματόπλεγμα μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για να κρατήσουν μακριά τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Πολλοί διατύπωσαν την ένστασή τους.

Μικρο-περιστατικό έντασης, όμως, υπήρξε και με τους μικροπωλητές που βρίσκονται (με τα κιόσκια τους με τα φαγώσιμα) στο κάτω μέρος της πλατείας, μισή ώρα πριν το ραντεβού των 6. μ.μ., όταν κάποιος φώναξε «Ποιός θέλει να φύγουν οι μικροπωλητές;»

Από την Αθήνα στην Ισπανία
Η εικόνα της σημερινής διαμαρτυρίας από το Σύνταγμα έφτασε μέσω Internet και στην κεντρική πλατεία της Ισπανίας, και οι “Αγανακτισμένοι” της Ελλάδας ένωσαν με τον τρόπο αυτό τις φωνές τους με τους “Indignados”. 

“Η δική σας συγκέντρωση δείχνει πιο δυναμική από τη δική μας”, δήλωσε ο Ισπανός “Αγανακτισμένος” στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook. “Είμαστε διαφορετικοί, αλλά ενωμένοι”, σχολιάζουν οι Έλληνες ακτιβιστές.

Πάντως, συνολικά μέχρι σήμερα, έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία. Όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, κάθε λαός έχει και τα δικά του συνθήματα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων η αγανάκτηση για την κρίση και τους χειρισμούς των κυβερνήσεών τους…

Νέο ραντεβού στις 15/6
Στο μεταξύ, αποκλεισμός της Βουλής προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου. Η απόφαση της “γενικής συνέλευσης” της πλατείας Συντάγματος, αρχής γενομένης από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, είναι “να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε όλες τις πλατείες, με αφίσες που θα εξηγούν τους όρους του μεσοπρόθεσμου μνημονίου και πορείες που θα παρακινούν τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, με κατάληξη την πλατεία Συντάγματος με σκοπό την κατάληψη της πλατείας και τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου “.

newsbeast