Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εβδομάδα δοκιμασίας για την κυβέρνηση

- Advertisement -

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία αρχίζει αύριο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση
ς και αφορά στην παρουσίαση του νέου πακέτου σκληρών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Εκεί αναμένεται να εκδηλωθούν και οι πρώτες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη που δεν συμφωνούν ούτε στο θέμα των απολύσεων ούτε στη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά ούτε και στην τοποθέτηση επιτρόπων με αυξημένες αρμοδιότητες σε κάθε υπουργείο.

Την Τρίτη θα ακολουθήσει η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου στο ΚΤΕ Οικονομικών της Βουλής και την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το συνολικό πακέτο μέτρων πριν αυτό κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, επισημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθείται δοκιμάζει τις αξίες και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, όμως αποτελεί μονόδρομο. “Τι θέλατε να κάνουμε όμως; Να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει για να περισώσουμε τα προσχήματα; Ή να μιμηθούμε τη Νέα Δημοκρατία και να δραπετεύσουμε μέσω εκλογών;”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Βεβαίως πετύχαμε μια πολύ σημαντική μείωση του ελλείμματος, αλλά αναγκαζόμαστε να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, διορθωτικά μέτρα. Ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και οι υποκειμενικές αδυναμίες που μας οδήγησαν εδώ; Το δεύτερο, πως δεν θα επαναληφθούν. Ποιες αλλαγές θα εξασφαλίσουν ότι σταθερά θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και θα πετύχει και θα οδηγήσουμε στην ανόρθωση της Ελλάδας; Και τρίτον, στα πλαίσια του προγράμματος, ποιες μπορεί να είναι οι βελτιώσεις εκείνες που θα καταστήσουν τα μέτρα κάπως πιο δίκαια, πιο δίκαια για τις πιο αδύναμες κοινωνικά τάξεις;”, τόνισε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας.

Στο μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έκδηλη αγωνία για το αν το μεσοπρόθεσμο θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής και διαμηνύει στους βουλευτές ότι αν υπάρξουν διαρροές είναι αυτονόητο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”, ο Χάρης Παμπούκης επισημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά εθνικής ευθύνης.

“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καταψήφιση γιατί οι βουλευτές είναι έμπειοι και ώριμοι και μπορούν να διαχωρίζουν το δέντρο από το δάσος. Ωστόσο, ο καθένας έχει την ευθύνη της γνώμης του και της ψήφου του”, είπε συγκεκριμένα.

Την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης σπεύδοντας να διευκρινίσει οτι το βίντεο δεν έχει προεκλογικό χαρακτήρα αλλά χαρακτήρα παρουσίασης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης τους τελευταίους 20 μήνες.

Ένα απο τα αγκάθια του μεσοπρόθεσμου που προκαλεί αναστάτωση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι η τοποθέτηση στελεχών της τρόικα σε κάθε υπουργείο με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ήταν ο πρώτος που αντέδρασε μιλώντας στο MEGA και τονίζοντας πως οι τεχνοκράτες της τρόικα πρέπει να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι να χαράζουν πολιτική. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συμφωνούν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Θ. Παπαγεωργίου στην εκπομπή Λαβύρινθος της ΕΡΤ3. “Βεβαίως θα αντιδράσω. Είναι άποψή μου ότι δεν πρέπει να υπάρχει κυριαρχία ή συμμετοχή των τεχνοκρατών στο διοικητικό συμβούλιο που θα φτιαχτεί για την εταιρία αποκρατικοποιήσεων. Δεν μπορεί η χώρα να συμβολίσει υποταγή”, ήταν τα λόγια του βουλευτή.

Η επιστολή που απέστειλαν οι 16 βουλευτές στον πρωθυπουργό ζητώντας να γίνει απολογισμός γιατί δεν πέτυχε το αρχικό μνημόνιο, βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηριχτές μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη στην ΕΡΤ3. “Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εφόσον ανοίγει έναν κύκλο συζητήσεων και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλει και ούτως ή άλλως το έκανε -θα το έκανε και το κάνει- να συζητήσει και με την κοινοβουλευτική ομάδα. Ούτε χρειαζόταν να φθάσει η κυβέρνηση τους βουλευτές στα όριά τους για να στείλουν επιστολές”, τόνισε ο βουλευτής

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης δήλωσε ότι η ανακοίνωση της τρόικας “επιβεβαιώνει ότι η συνταγή που ήδη εφαρμόζεται, απέτυχε” και πως “εξαιτίας αυτής της αποτυχίας χορηγείται, με νέα δέσμη μέτρων, περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο” μέσω της οποίας όμως “δεν αναζωογονείται η οικονομία, αλλά αντίθετα μπαίνει πιο βαθιά στην ύφεση”.

“Ζήσαμε στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες εκστρατεία φόβου. Η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό ευθύνεται για τον εκφοβισμό των πολιτών και τον πανικό ο οποίος ακολούθησε με αποτέλεσμα να αποσύρουν οι καταθέτες εντός ολίγων ορών σημαντικά κεφάλαια από τις τράπεζες. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να εκφοβιστεί ο Αντώνης Σαμαράς και να συναινέσει στην κυβερνητική πολιτική των αποτυχιών και των αδιεξόδων. Εμείς αντέξαμε”, ήταν η τοποθέτηση του γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

“Ο λαός άλλους ψήφισε να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα και αυτοί στην ανικανότητά τους παραδίδουν ουσιαστικά το τιμόνι στους ξένους κηδεμόνες μας. Είναι τουλάχιστον ευτελιστικό”, είναι η άποψη του βουλευτή της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας για να προσθέσει ότι “εάν δεν επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο, εάν δεν αλλάξουμε πολιτική, φοβάμαι ότι θα βαθαίνουμε όλο και περισσότερο σε αυτόν τον κατήφορο”.

“Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι η πολιτική στην οποία μας οδηγεί, είναι μια πολιτική αδιέξοδη. Έτσι, λοιπόν, μοιραία όλοι οι στόχοι οι οποίοι τίθενται δεν πρόκειται ποτέ να πιαστούν”, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου για να διευκρινίσει ότι “εμείς πιστεύουμε ότι η λύση είναι σε μια νέα φόρμουλα, σε ένα νέο δρόμο. Αυτός ο δρόμος έχει διατυπωθεί, έχει καταγραφεί με ευκρίνεια, στο Ζάππειο 2”.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι “ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να ελπίζουν πια ότι η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και η Ε.Ε. θα τους λυπηθούν. Η λαϊκή αγανάκτηση τους φοβίζει αλλά δεν τους εμποδίζει όσο είναι εγκλωβισμένη στο δικό τους γήπεδο όπου τη συγκρατούν και οι δήθεν ακομμάτιστες ομάδες και τα διάφορα αναχώματα του συστήματος”.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, δήλωσε ότι “για να αποκρούσει ο λαός την καπιταλιστική βαρβαρότητα χρειάζεται να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες ότι κάτι καλό θα βγει από τους δήθεν μετανιωμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή απ’ την καλύτερη διαπραγμάτευση της ΝΔ ή τις ομάδες που παριστάνουν τους ανεξάρτητους ή τους ακομμάτιστους”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι “πριν έρθει το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή με 1 ή περισσότερα άρθρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ασφαλώς ότι δεν συγκρούεται με θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος. Η Ελλάδα θα χάσει σημαντικό κομμάτι από την κυριαρχία της”.

Για το μεσοπρόθεσμο και την αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ έκανε την εξής δήλωση: “Η αγανάκτηση φαίνεται ότι είναι μεταδοτική. Υπουργοί αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – προφανώς αηδιασμένοι – σκέφτονται να αποσυρθούν. Η προσεχής αναμέτρηση στη Βουλή θα είναι ανάμεσα στους Νενεκούς και στους πατριώτες του ΠΑΣΟΚ”. Για τους επιτρόπους στα υπουργεία, μάλιστα, πρόσθεσε ότι “κάποτε τους έλεγαν κατσαπλιάδες, τώρα επιτρόπους”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη υπογράψει το νέο μνημόνιο, στο οποίο προβλέπονται απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Αυτή τη φορά, το μνημόνιό τους δεν θα περάσει”.

“Κάθε νέα φορολογική επιβάρυνση της μικρομεσαίας επιχείρησης που βαρύτατα πλήττεται και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποκρουστεί”, ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

“Ποιες θυσίες, ποια πολιτική, πόσο χρόνο απαιτεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξόδου από την κρίση. Τι συνέπειες θα έχει η εφιαλτική προοπτική της χρεοκοπίας. Δεν μπορεί να ζητά την ψήφο της Βουλής των Ελλήνων ο κ. Παπανδρέου χωρίς να πει στα κόμματα και στον λαό όλη την αλήθεια”, ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη.


mega

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog