– Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στις μειώσεις μισθών
– Δεν βάζει θέμα 180 ψήφων για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
– Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου
– Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ακόμα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει
– Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απέκλεισε, το ενδεχόμενο εκλογών στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που επιβεβαίωσε, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Στην εισήγησή του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος να αξιοποιηθεί ο θεσμός του δημοψηφίσματος για την “ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα”. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον κ. Ραγκούση να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος.

Για άλλη μία φορά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι περιμένει τη συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας πως είναι ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις και η στάση του καθενός. Μάλιστα, για πολλοστή φορά κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να καλέσουν τη διαπραγμάτευση όλοι μαζί με όποιον τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, “όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών”.

Ωστόσο., δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους, λέγοντας πως “δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης. Για την οποία θα συνεχίζω να δουλεύω”.

Η χρεοκοπία της χώρας έχει αποφευχθεί μέχρι σήμερα αλλά παραμένει ως «διακύβευμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των θεσμικών αλλαγών που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση είναι και αυτός του δημοψηφίσματος, θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα δώσει σχετικές οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ζήτησε για μια ακόμα φορά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, καλώντας τα «να κλείσουμε μαζί τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων.

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια περί τοποθέτησης επιτρόπων, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μεγιστοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ. «Δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχτήκαμε τη λογική των επιτρόπων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι Επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής».

Κριτική από την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ιδιαίτερη κριτική στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου ήταν η κα Ξενογιαννακοπούλου η οποία δήλωσε αρνητική σε λογικές δημοψηφισμάτων και εκβιαστικών διλημμάτων, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετη στη μείωση του αφορολόγητου και στην οριζόντια μείωση μισθών σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Μάλιστα, κατέληξε, λέγοντας πως πρέπει η κυβέρνηση να στείλει μήνυμα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.

Νωρίτερα , βγαίνοντας ο κ. Παπουτσής από το υπουργικό για να μεταβεί στη Βουλή δήλωσε πως τυχόν ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε εκλογές είναι «δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας». Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα, καθώς έπρεπε να μεταβεί στην Βουλή, ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή αντιθέσεις στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της κυβέρνησης από υπουργούς, βουλευτές, στελέχη κλπ, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει υπόψη του κάτι συγκεκριμένο.

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της παρελθοντολογίας απώτερης ή πρόσφατης, αλλά υπέρ της «φυγής προς τα μπρος» και της επίλυσης των τωρινών προβλημάτων, ενώ σε ότι αφορά το «πέρασμα» του Μεσοπρόθεσμου στην κοινωνία, είπε ότι αυτό είναι «ζήτημα παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος».

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι και πρέπει σήμερα να “κλειδώσουν”

Κάθε σπίτι και φόρος ακίνητης περιουσίας, κάθε μισθωτός και «ψαλίδι» στον μισθό από την 1η Ιουλίου… μέσω εφορίας: ειδικά αν το υπουργείο Οικονομικών κάνει αποδεκτή πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακινήτων στα 100.000 ευρώ, τότε σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα θα αναγκαστεί να εισφέρει τον …οβολό του στο κράτος.

Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως ως και λίγο πριν την κατάθεσή του νέου «μνημονίου» στην Βουλή, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις γωνίες του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, κυρίως σε επίπεδο φορολογίας.

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, θα ξεκαθαρίσει εάν το αφορολόγητο, για τα φυσικά πρόσωπα, θα μειωθεί στα 6.000€ ή στα 8.000€ που θεωρείται και το επικρατέστερο σενάριο.
Και βεβαίως με το νέο αφορολόγητο, εκ των πραγμάτων θα αλλάξει και η κλίμακα.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την νέα φορολογία εισοδήματος των μισθωτών.
Το σχέδιο χτίσθηκε με δεδομένο το αφορολόγητο στις 8.000€ και προβλέπει επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα ισχύει η παλιά κλίμακα.
Στην δεύτερη περίπτωση εξετάζεται η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ.
Είναι πολύ πιθανό ορισμένοι συνταξιούχοι να διατηρήσουν το παλιό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ εφόσον είναι πάνω από 60 χρονών…
Το νέο αφορολόγητο και οι νέες κλίμακες από 1ης Ιουλίου θα ψαλιδίσει τους μισθούς, λόγω παρακράτησης.

Από το Σεπτέμβριο, στον ακριβό ΦΠΑ 23% μετατάσσονται τα προϊόντα που διατίθενται σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες εάν και το 2012 θα πρέπει να περιμένουμε νέες ανατροπές στους φορολογικούς συντελεστές

Δεδομένες είναι και οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας εάν και δεν έχει αποφασιστεί εάν θα είναι 10 ή 20%, Στα τσιγάρα ειλημμένη είναι η απόφαση για αύξηση του ελάχιστου φόρου και η επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, στο Φυσικό αέριο.

Καυτός θα είναι ο χειμώνας φέτος με την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Εάν εξισωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο, τότε τα 1000 λίτρα που πριν από ένα μήνα κόστιζαν 920 ευρώ, το φθινόπωρο και μετά την εξίσωση θα κοστίζουν 1.432 ευρώ

H τρόικα αναμένει περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή νέο ψαλίδισμα των πραγματικών αποδοχών, σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Όρος απαράβατος η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα… άρα και απολύσεις, αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων, ψαλίδισμα των επιδομάτων, μείωση φοροαπαλλαγών, ενώ ζητούμενο είναι και ένας φορέας ιδιωτικοποιήσεων που θα τον επηρεάζει πολιτικά ή κυβέρνηση.

Μετά το σημερινό άτυπο υπουργικό, την Τρίτη θα ακολουθήσει η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου στο ΚΤΕ Οικονομικών της Βουλής και την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το συνολικό πακέτο μέτρων πριν αυτό κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
*newsit.gr