Αρχισε λίγο πριν τις 14.30 το άτυπο υπουργικό – Από ποιούς θα τα ακούσει ο Παπακωνσταντίνου…


– Αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα ο πρωθυπουργός – Ακόμα και εκλογές αν δεν εξασφαλίσει συναίνεση
– Σήμερα κρίνονται αφορολόγητο σε εισοδήματα και ακίνητα
– Η αύξηση του Φ.Π.Α. οι ειδικοί φόροι αλλά και η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσηςΤην συναίνεση αλλά και την συνοχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα κρίνουν οι συνεδριάσεις που ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας.


Σήμερα στο άτυπο υπουργικό, οι πληροφορίες αναφέρουν οτι το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο από τους “συνήθεις υπόπτους”, υπουργούς για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα.


Βενιζέλος, Καστανίδης, Ρέππας, Κατσέλη και Σκανδαλίδης, έχουν δείξει με την στάση τους το τελευταίο διάστημα οτι δεν πρόκειται να δώσουν αμαχητί την συναίνεσή τους στα επώδυνα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Γ.Παπακωνσταντίνου.


“Ολα κρίνονται σήμερα”, φέρεται να είπε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και σε εκλογές αν δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη συναίνεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος και στην περιπτωση που υπάρξει καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.


Ο κ.Παπανδρέου έχει αποφασίσει να είναι πιο επιθετικός και αυτό φάνηκε το τελευταίο διήμερο τόσο με την ανακοίνωση που βγήκε εναντίον ΜΜΕ τα οποία μιλούσαν για ξένους επιτρόπους στην κυβέρνηση αλλά και με το βίντεο το οποίο παρουσίαζε τον απολογισμό της κυβέρνησης το τελευταίο 20μηνο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, ο κ.Παπανδρέου θα θέσει όλους, υπουργούς και βουλευτές προ των ευθυνών τους με συγκεκριμένα διλήμματα.


Αν το σενάριο των εκλογών φανεί ακραίο, βέβαιος θεωρείται ο ανασχηματισμός που θα σηματοδοτήσει την “έξοδο” Παπακωνσταντίνου από την κυβέρνηση.


Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι και πρέπει σήμερα να “κλειδώσουν”


Κάθε σπίτι και φόρος ακίνητης περιουσίας, κάθε μισθωτός και «ψαλίδι» στον μισθό από την 1η Ιουλίου… μέσω εφορίας: ειδικά αν το υπουργείο Οικονομικών κάνει αποδεκτή πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακινήτων στα 100.000 ευρώ, τότε σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα θα αναγκαστεί να εισφέρει τον …οβολό του στο κράτος.


Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως ως και λίγο πριν την κατάθεσή του νέου «μνημονίου» στην Βουλή, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις γωνίες του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, κυρίως σε επίπεδο φορολογίας.


Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, θα ξεκαθαρίσει εάν το αφορολόγητο, για τα φυσικά πρόσωπα, θα μειωθεί στα 6.000€ ή στα 8.000€ που θεωρείται και το επικρατέστερο σενάριο.
Και βεβαίως με το νέο αφορολόγητο, εκ των πραγμάτων θα αλλάξει και η κλίμακα.


Δύο είναι τα βασικά σενάρια για την νέα φορολογία εισοδήματος των μισθωτών.
Το σχέδιο χτίσθηκε με δεδομένο το αφορολόγητο στις 8.000€ και προβλέπει επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα ισχύει η παλιά κλίμακα.
Στην δεύτερη περίπτωση εξετάζεται η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ.
Είναι πολύ πιθανό ορισμένοι συνταξιούχοι να διατηρήσουν το παλιό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ εφόσον είναι πάνω από 60 χρονών…
Το νέο αφορολόγητο και οι νέες κλίμακες από 1ης Ιουλίου θα ψαλιδίσει τους μισθούς, λόγω παρακράτησης.


Από το Σεπτέμβριο, στον ακριβό ΦΠΑ 23% μετατάσσονται τα προϊόντα που διατίθενται σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες εάν και το 2012 θα πρέπει να περιμένουμε νέες ανατροπές στους φορολογικούς συντελεστές


Δεδομένες είναι και οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας εάν και δεν έχει αποφασιστεί εάν θα είναι 10 ή 20%, Στα τσιγάρα ειλημμένη είναι η απόφαση για αύξηση του ελάχιστου φόρου και η επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, στο Φυσικό αέριο.


Καυτός θα είναι ο χειμώνας φέτος με την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Εάν εξισωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο, τότε τα 1000 λίτρα που πριν από ένα μήνα κόστιζαν 920 ευρώ, το φθινόπωρο και μετά την εξίσωση θα κοστίζουν 1.432 ευρώ


H τρόικα αναμένει περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή νέο ψαλίδισμα των πραγματικών αποδοχών, σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Όρος απαράβατος η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα… άρα και απολύσεις, αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων, ψαλίδισμα των επιδομάτων, μείωση φοροαπαλλαγών, ενώ ζητούμενο είναι και ένας φορέας ιδιωτικοποιήσεων που θα τον επηρεάζει πολιτικά ή κυβέρνηση.


Μετά το σημερινό άτυπο υπουργικό, την Τρίτη θα ακολουθήσει η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου στο ΚΤΕ Οικονομικών της Βουλής και την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το συνολικό πακέτο μέτρων πριν αυτό κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

*24wro