Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ασφυκτικές πιέσεις από τις Βρυξέλλες

- Advertisement -

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση που είχαν οι Γιούνκερ και Ρεν χθες βράδυ στο Στρασβούργο με τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Όπως ήταν λογικό, κυριάρχησε το θέμα της Ελλάδας και οι δύο βασικοί παίκτες κλήθηκαν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις πριν από τα μέσα του καλοκαιριού», σύμφωνα με τον επίτροπο Ρεν που επιβεβαίωσε ότι «σε 2-3 εβδομάδες πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα και το χρηματοπιστωτικό της δίλημμα… Αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει, θα έχουμε πολιτική παράλυση και κοινωνική αναταραχή».

Σύμφωνα με τον επίτροπο τα αποτελέσματα του 4ου ελέγχου θα είναι κρίσιμα, όπως κρίσιμη θα είναι από εδώ και πέρα η αναμόρφωση του τομέα υγείας, της αγοράς εργασίας, του τομέα των μεταφορών και της ενέργειας. «Αυτοί οι τομείς θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και δουλειές».

«Δε νικήσαμε ακόμα την κρίση. Μπορούμε όμως να την λύσουμε παίρνοντας θαρραλέες και δύσκολες αποφάσεις και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, επεσήμανε ότι: «Yποτιμήσαμε την ανάγκη της σύγκλισης στις καλές εποχές και πήραμε το μάθημά μας. Οι ανισορροπίες πρέπει να χτυπηθούν νωρίς».

Στη συνέχεια προσπάθησε να περιγράψει την κρισιμότητα της κατάστασης με την ελληνική υπόθεση: «Δε με ανησυχεί η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που τα πάνε εξαιρετικά καλά, αλλά η Ελλάδα που πρέπει να κάνει το ίδιο. Αν δεν υπάρξει συναίνεση για τις αλλαγές μεταξύ των πολιτών δεν θα έχουμε ποτέ το αποτέλεσμα που θέλουμε. Όμως είμαι αισιόδοξος και θα κάνω τα πάντα για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα σύντομα. Δε συζητάμε έξοδο από το ευρώ, είναι ένα έγκλημα για τον ελληνικό λαό που αξίζει καλύτερα. Λέμε ακόμα όχι στην ολική αναδιάρθρωση. Δε το συζητήσαμε ποτέ σοβαρά. Περιμένουμε τα τελικά συμπεράσματα των εκθέσεων της τρόικας. Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα είναι στις ράγες, αλλά θα χρειαστεί επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις κατά το 2ο εξάμηνο, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναμόρφωση του δημόσιου τομέα».

Σε σχέση με το πακέτο διάσωσης, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θέλουν να δουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ως εκ τούτου, γίνεται μία συζήτηση κατά το πρότυπο της «πρωτοβουλίας της Βιέννης» όπου ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διατηρήσουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα, και ίσως κάποιοι να τα επεκτείνουν χωρίς όμως να δημιουργείται κακή εικόνα στους οργανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης ή χρεοστάσιο οποιουδήποτε τύπου.

Ο Όλι Ρεν από την πλευρά του επικαλέστηκε «τη λεκτική πειθαρχία» για να μην αποκαλύψει το περιεχόμενο των -όπως είπε- πολύ δύσκολων παρασκηνιακών συζητήσεων. Ελπίζει σε λύση πριν τις 20 του μήνα. Διαφορετικά, όπως τόνισε, η Ελλάδα δε θα μπορέσει να «ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Ερωτηθέντες για τη «δημοκρατική νομιμοποίηση» των προγραμμάτων λιτότητας,τόσο ο Ρεν όσο και ο Γιούνκερ επεσήμαναν ότι «ο κόσμος νομίζει ότι αδικείται, όμως δεν υπάρχει καμία προφανής εναλλακτική». Ο Γιούνκερ, μάλιστα, τόνισε πως οι Έλληνες πληρώνουν λάθη ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος, όχι απλά μιας – δύο κυβερνήσεων και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν θυσίες: «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να έρθει η ανάπτυξη».

Ο Ρεν θύμισε μάλιστα πως ταυτόχρονα με την «κούραση των μεταρρυθμίσεων στο Νότο» υπάρχει και «η κούραση της στήριξης στο Βορρά».

«Χρειαζόμαστε όμως και ειρηνοποιούς. Είμαστε μέσα στο ίδιο καράβι», ανέφερε ο Ρεν. «Για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει πρώτα να υπάρξει δημοσιονομικό συμμάζεμα. Πέρσι ήμασταν αντιμέτωποι με την ελληνική χρεοκοπία, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και φέτος αν δε βρεθεί λύση θα είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση».
real

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog