Τη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά να συμβάλλει στην επίτευξη «ευρείας εθνικής συναίνεσης», ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι σημερινές ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ζήτησε «επειγόντως» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Ν.Δ. στις Βρυξέλλες.

«Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποδέχτηκε σήμερα τον κ. Αντώνη Σαμαρά, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνάντησή τους συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας. Επί τη ευκαιρία, ο πρόεδρος Μπαρόζο κάλεσε επειγόντως τον κ. Σαμαρά να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της».

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ολοκλήρωσαν πρόσφατα στην Ελλάδα την αποστολή τους σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Ως αποτέλεσμα αυτής της αποστολής η Επιτροπή πιστεύει σθεναρά ότι η ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι κρίσιμα σημαντική, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς δήλωσε μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πως «η ΝΔ στήριξε και στηρίζει ο,τι είναι σωστό για την πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει ήδη αποδειχθεί λάθος».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι υπογράμμισε στις συναντήσεις του πως όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει και πρόσθεσε ότι παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά ότι πρέπει να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, επισημαίνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ. εξηγώντας ότι το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρα, που τονώνουν την οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί μαζί με το έλλειμμα και η βαθιά ύφεση και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος».

skai.gr