Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα δύο σενάρια για την τύχη του Άκη

- Advertisement -

Το γόρδιο δεσμό της παραπομπής του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου
στο ακροατήριο θα κληθεί να λύσει, εντός των ερχόμενων εβδομάδων, μετά την αναμενόμενη άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία».

Η πρόταση παραπομπής από την προανακριτική επιτροπή για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα έχει από τώρα προκαλέσει προβληματισμό για το εάν θα παραπεμφθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου (σενάριο σύμφωνα με δικαστικούς και νομικούς κύκλους ασθενές) ή εάν τελικά θα δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς τα παραπάνω αδικήματα δεν εντάσσονται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι σε πολύ σύντομο χρόνο θα κατατεθούν στη Βουλή νέες διατάξεις για δίκες εξπρές υπουργών και κρατικών αξιωματούχων σχετικά με αδικήματα διαφθοράς, τα οποία τέλεσαν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ, θα ακολουθείται μια σύντομη διαδικασία, που προβλέπει παραπομπή στο εδώλιο σε μόλις οκτώ μήνες. Το Δικαστικό Συμβούλιο ενδεχομένως, σύμφωνα με νομικούς και δικαστικούς κύκλους, έχει τη δυνατότητα να δηλώσει αναρμόδιο, εάν δεχτεί ότι τα αδικήματα που αποδίδονται στον κ. Τσοχατζόπουλο δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, και να στείλει τη δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη.

Πάντως το πλήρες κείμενο του πορίσματος αποτελεί κόλαφο για τον κ. Τσοχατζόπουλο, καθώς η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Torcaso συστάθηκε με αποκλειστικό ρόλο τη νομιμοποίηση των δώρων του υπουργού»

«Η τέλεση ίου εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων τελέστηκε με ενότητα δόλου, την οποία αποδεικνύει η ίδρυση της εταιρίας Torcaso, με αποκλειστικό σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως όχημα τόσο για την είσπραξη του δώρου όσο και για την εισαγωγή του στη νόμιμη κυκλοφορία και την τελική περιέλευσή του στον πρώην υπουργό» αναφέρει η επιτροπή στη σελίδα 99 του πορίσματος φωτογραφίζοντας την Torcaso ως πλυντήριο βρόμικου χρήματος.

Φωτιά το πόρισμα

Η επιτροπή στο πόρισμά της 11συνδέει ευθέως την Torcaso με τις παράνομες πληρωμές της κατασκευάστριας των υποβρυχίων Ferrostaal, μέσω της εταιρίας Μ1Ε του κ. Μαιανιού, διά καταθέσεων στην τράπεζα Morgan Stanley της Ζυρίχης.

Η επιτροπή τονίζει ότι οι ισχυρές ενδείξεις σύνδεοης Τσοχαιζόπουλου Torcaso στοιχειοθετούνται τόσο από το ότι ως το 2010 διαχειριστής της Torcaso ήταν ο πρώτος εξάδελφος του κ. Τσοχαιζόπουλου, Ν. Ζήγρας, αλλά και από το ότι ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας παρουσιάζεται η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία διατηρούσε φιλικούς δεσμούς με τον πρώην υπουργό.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog