Με το ίδιο ύφος που τον είχαμε δει να βγαίνει από το Καστελόριζο πέρυσι το Μάιο, βλοσυρό, με ιδιαίτερα δραματικό τόνο, και μαύρο κοστούμι εμφανίστηκε, με σχεδόν 5ωρη καθυστέρηση ο Πρωθυπουργός, για να κάνει το διάγγελμα του, στο οποίο επί της ουσίας δε μας είπε τίποτα καινούργιο. Ήταν απλά σαν να ακούμε έναν από τους λόγους του των τελευταίων ημερών.

Από τις πρώτες φράσεις του το κύριο συμπέρασμα που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι ο πρωθυπουργός καταβάλει απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη συναίνεση, καλώντας για ακόμη μία φορά επί της ουσίας και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ρίξουν «νερό στο κρασί τους».
Η θέση μας θα είναι ισχυρότερη αν πάμε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου με κοινές θέσεις, τόνισε ο κ. Παπανδρέου που ζήτησε από όλους προτάσεις για να γίνουν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Δήλωσε, εξάλλου, διατεθειμένος να τοποθετήσει σε καίριους τομείς πρόσωπα κοινής αποδοχής, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ύφεση, σημειώνοντας με έμφαση ότι η κοινή στάση του πολιτικού κόσμου θα κάνει ακόμη πιο αποτελεσματική την προσπάθεια.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιμένοντας νέες προτάσεις για το καλό της χώρας. Όπως τόνισε υπάρχουν πολλές συγκλήσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τους κάλεσε όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Δήλωσε ότι όλοι πρέπει να υπερβούν τα κομματικά τείχη και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής εάν η κυβέρνηση πάει με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση, τότε θα είναι εγγύηση για τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να βάλουν πλάτη μέχρι η Ελλάδα να νοικοκυρευτεί, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Οι αναφορές του στα νέα μέτρα ήταν μετρημένες και χωρίς πολλές λεπτομέρειες και θύμιζαν προσπάθεια διαφήμισης των κυβερνητικών αποφάσεων, προκειμένου να πειστούν οι πολιτικοί αντίπαλοι, παρά ένα επεξηγηματικό για τον ελληνικό λαό διάγγελμα.
«Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει αλλαγές παντού.
Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα να συνεργαστούν, θέτοντας «πρώτα την πατρίδα». «Καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε», επισήμανε.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στα μέσα της διαδρομής», τόνισε.
Ενώ με μετρημένες κουβέντες μας είπε για την συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, έτσι ώστε να μην αφήνει περιθώρια έναρξης διαλόγου αμφισβήτησης των λεγομένων του.
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού
“Στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες πήραμε ομόφωνη απόφαση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Πρώτη φορά έχουμε ένα συστηματικό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική.
Και σε αυτό το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί το σχέδιο μας στο οποίο περιλαμβάνονται μεγάλες αλλαγές.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον μας.
Αυτό το σχέδιο δεν είναι προϊόν μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας.
Έγινε μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με άλλα κόμματα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικούς εταίρους.
Και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού.
Στο πολιτικό σύστημα, στην παιδεία, στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Για να χτίσουμε ένα κράτος λειτουργικό.
Στο σύστημα πρόνοιας, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, τους άνεργους.
Στην Ανάπτυξη, για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου.
Την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της πατρίδας μας.
Γι’ αυτό και καλώ και πάλι όλους, και μέχρι την ψηφοφορία, αλλά και μετά – κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού – να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους.
Κάθε δίκαιη πρόταση που θα κατανέμει ακόμα καλύτερα τα βάρη αυτής της κρίσης ή τους όποιους καρπούς της ανάπτυξης:
– υπέρ των ασθενέστερων
– και ναι με μεγαλύτερες υποχρεώσεις στους έχοντες.
Κάθε έξυπνη πρόταση που θα δώσει γρήγορη ώθηση στην επένδυση και την ανάπτυξη.
Κάθε αποτελεσματική πρόταση που αξιοποιεί ακόμα καλύτερα τον πλούτο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι εφικτές, να μας οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων.
Καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε.
Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις.
Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε – εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε – από κοινού με τους εταίρους μας.
Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης.
Να δουλέψουμε με κοινές ομάδες εργασίας.
Να επιλέξουμε ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις.
Να επεξεργαστούμε κοινές προτάσεις.
Πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Και όχι που μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους.
Όταν ξέρουμε ότι, το σημερινό κράτος έχει λυγίσει και θέλει δουλειά και νοικοκύρεμα πολύ, για να σταθεί στο ύψος των αναγκών.
Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Όλοι μας, ο καθένας μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες.
Δουλεύοντας μαζί.
Πρώτον, έτσι κάνουμε υπέρβαση. Υπέρβαση απαραίτητη, που συμβολίζει την αλλαγή.
Παραμερίζουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις. Βάζουμε πρώτα την Πατρίδα. Και αυτό και μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει.

Δεύτερον, δείχνουμε τη σοβαρότητά μας απέναντι στους εταίρους μας.
Ότι είμαστε σοβαροί με τα δικά τους χρήματα που μας δανείζουν.
Σοβαροί με την προσπάθεια μας, για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, δίχως επιτηρήσεις, δίχως δανεικά.
Ας δείξουμε όλοι την απαραίτητη στάση ευθύνης.
Και τρίτον, οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί. Που δε θέλουν την αλλαγή.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας:
Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση όπως και τον Μάρτιο όπου πετύχαμε την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δις.
Μπροστά μας έχουμε μια νέα, δύσκολη, σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του Ιουνίου, εγώ θα κάνω όπως πάντα το καθήκον μου. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, εάν η χώρα μας πάει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση μας θα είναι ακόμα ισχυρότερη.
Θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας.
Εγγύηση να επενδύσουν στην χώρα μας, να βάλουν πλάτη έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι.
Ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες, την αγωνία, που περνά καθημερινά η ελληνική οικογένεια.
Την ανησυχία και ανασφάλεια.
Ξέρω επίσης ότι, είναι στο χέρι μας να βγούμε από την κρίση.
Να την κάνουμε την μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγές σοβαρές στην χώρα μας.
Και δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στην μέση της διαδρομής.
Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε πιο γρήγορα και θα μπούμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικά όσο δουλεύουμε μαζί, όλοι οι Έλληνες.
Γιατί ξέρω καλά πως μαζί μπορούμε και να τα καταφέρουμε.
Για το καλό της Ελλάδας. Για να εγγυηθούμε το αύριο των παιδιών μας.
Σας ευχαριστώ.”

*newstoday.gr