Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Λουτρακίου (LTO)

- Advertisement -

Γιατί ο LTO αποτελεί σήμερα πρωτοπορία για τον ελληνικό τουρισμό.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την ημερίδα παρουσίασης του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, και ως εξειδικευμένος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται εδώ και 12 χρόνια στην τουριστική προβολή προορισμών και στη σύσταση-λειτουργία τουριστικών οργανισμών, παρευρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στην εν λόγω παρουσίαση. Δυστυχώς όμως, μη γνωρίζοντας κανένα στέλεχος ή μέλος του ΔΣ, δεν κατάφερα να πάρω το λόγο και να πω μερικές χρήσιμες διαπιστώσεις. Σκέφτηκα λοιπόν να τις διατυπώσω απλά μέσα από αυτό το σύντομο άρθρο.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που άκουσα, και έχοντας επίγνωση της εικόνας για τους τουριστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα (λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας), η σύσταση του τουριστικού οργανισμού LTO,  αν και είναι ένα γνωστό και επιτυχημένο διοικητικό μοντέλο στο εξωτερικό, εντούτοις, αποτελεί σήμερα πρωτοπορία για τον ελληνικό τουρισμό,  και  μάλιστα στην πιο κατάλληλη και κρίσιμη στιγμή. 
Η σύσταση οργανισμού τουριστικής προβολής έχει εισέλθει στον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια, κυρίως όμως θεωρητικά. Πρακτικά, οι όποιες προσπάθειες σύστασης και λειτουργίας οδήγησαν σε τραγελαφικά αποτελέσματα που δεν είναι του παρόντος. Κοινό στοιχείο της αποτυχίας ήτανε ότι όλοι σχεδόν οι τουριστικοί οργανισμοί λειτούργησαν κάτω από την προστασία ενός δημόσιου φορέα ή οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περισσότεροι κλείσανε (λόγω έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών, έλλειψης οικονομικών πόρων, έλλειψη συλλογικότητας, προβλήματα διαφάνειας  κτλ.) ενώ οι ελάχιστοι απομείναντες ψάχνουν μάλλον μάταια μια διέξοδο. Για την ακρίβεια των αναγραφόμενων, να αναφέρω επίσης ότι υπάρχουν μία ή δύο εξαιρέσεις που υπάγονται όμως και αυτές κάτω από την “προστασία” ενός δημόσιου φορέα ή οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.     
Το τελευταίο χρόνο αρκετοί τοπικοί ιδιωτικοί τουριστικοί φορείς, αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι) προβάλανε έντονα το μοντέλο του τουριστικού οργανισμού για την αποτελεσματική τουριστική προβολή ενός προορισμού. Γεγονός όχι μόνο αναμφισβήτητο, αλλά όντως η μοναδική λύση στο αποτυχημένο διοικητικό μοντέλο των Δήμων, των Περιφερειών (και πρώην Νομαρχιών). Παρά ταύτα, σήμερα, όλες σχεδόν οι προσπάθειες έχουν πέσει στο απόλυτο κενό. Για μερικούς ο οργανισμός τουριστικής προβολής αποτέλεσε απλά μια νέα τουριστική ορολογία που πουλάει (στην ουσία ούτε καν γνωρίζουν τι είναι), αρκετοί τοπικοί ιδιωτικοί φορείς παρά την έντονη θέληση αδυνατούν να πάρουν πρωτοβουλίες σε συλλογικό επίπεδο, και κάποιοι, δυστυχώς, ξεκινάνε με τραγικές παραλείψεις στη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού. Από την άλλη ο Καλλικράτης, όχι μόνο δεν ευνοεί, θεσμικά, τη σύσταση τοπικών τουριστικών οργανισμών, αλλά δυστυχώς προκρίνει και τη σύσταση επιτροπής τουριστικής προβολής που ως γνωστό αποτελεί το πιο αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης ενός τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα. Τέλος οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες είναι προφανές ότι περιορίζουν σημαντικά (αν όχι καθολικά) την οικονομική στήριξη παρόμοιων φορέων. 
Βασιζόμενος στα προαναφερθέντα, η τουριστική επιχειρηματική κοινωνία του Λουτρακίου έδωσε, κατά την άποψή μου, το πρώτο πανελλαδικό παράδειγμα προς μίμηση. Οι λόγοι πολλοί: αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε κάποιο δημόσιο φορέα-οργανισμό, το διοικητικό συμβούλιο προέρχεται από τον ιδιωτικό τουριστικό τομέα, υπάρχει συλλογικότητα και ομοφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και έχει την υποστήριξη δημόσιων φορέων και του Δήμου. Αν μη τι άλλο οι ιδανικότερες συνθήκες για το ξεκίνημα.
Δεν είχα την τύχη να συνεργαστώ επαγγελματικά με την περιοχή και συνεπώς δεν γνωρίζω,  την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος του Λουτρακίου. Άλλωστε κατά την άποψη μου δεν είναι και ζητούμενο, διότι πιστεύω  ακράδαντα ότι η ανταγωνιστικότητα ενός προορισμού έγκειται πρωτίστως στην αποτελεσματική διαχείριση του προορισμού (destination management) και δευτερευόντως στην ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που πιστοποιούν την άποψη αυτή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψή μου στον οργανισμό τουριστικής προβολής του νομού Lozere στη νότια Γαλλία, του οποίου οι ενέργειες έχουν συμβάλλει καθοριστικά  στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του προορισμού δίχως να έχει κάποιο ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.  Είναι προφανές φυσικά ότι αν συνυπάρχει και ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν (όπως εκτιμώ ότι συμβαίνει στο Λουτράκι από αυτά που άκουσα) τότε αυξάνονται περαιτέρω οι προσδοκίες και η αποτελεσματικότητα.
Εκτιμώ ότι  ο τουριστικός οργανισμός Λουτρακίου αποτελεί όχι μόνο τη μοναδική λύση, αλλά ίσως, και την τελευταία συλλογική ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη και οικονομία της περιοχής.  Μπορεί να δώσει διέξοδο στην τοπική οικονομία και αισιοδοξία σε απεγνωσμένους επιχειρηματίες και πολίτες.  Προφανώς και υπάρχουν δυσκολίες και  προκλήσεις, και φυσικά, δεν θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα θέματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική ανάπτυξη. Στην παρούσα όμως φάση, οι ευνοϊκές συνθήκες του ξεκινήματος επιβάλλουν το εγχείρημα να αγκαλιαστεί έμπρακτα και ουσιαστικά από όλη την επιχειρηματική κοινωνία του Λουτρακίου. Εύχομαι καλή επιτυχία και εύχομαι να σας μιμηθεί και η υπόλοιπη Ελλάδα για το καλό του τόπου.  
Γιάννης Μιχαηλίδης

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φιλοι συνδημοτες σωστη η κινηση αλλα μιση γιατι αν οι προσπαθιες για προβολη του τουριστικου προιοντος του Δημου μας δεν συνοδευετε και απο την δραστηριοποιηση της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Α.Ε σαν τουριστικου πρακτορα προς οφελος των επιχειρησεων του Δημου μας και τα οποια αποτελεσματα του φορεα προβολης αφεθουν ερμαιο στα χεργια των γνωστων μεσαζοντων της αγορας Τουρισμου που ως γνωστον καρπονοντε τη μεριδα του λεοντος απο το παραγομενο τουριστικο προ'ι'ον, τοτε τα πραγματα θα ειναι ιδια ισως και χειροτερα για τις επιχειρησεις του Δημου μας.Φιλοι συνδημοτες πρεπει να σταματηση η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε να ειναι η κατασκευαστικη αιτερεια του Δημου και να δημιουργηαση τμημα που θα πουλαει το τουριστικο προιον μας.Να ερθουν σε αμεση επαφη με ολα τα μεγαλα γραφεια του εξωτερικου και να κλεισουν συμβολαια χωρις μεσαζοντες που μ'ενα γραφειακι καπου στην Ελλαδα καθοριζουν τις τυχες χιλιαδων τουριστικων προορισμων στη χωρα μας εφαρμοζοντας το (διαιρε και βασιλευε)εκμεταλευομενοι τον επιχειρηματικο κουτοεγωισμο ορισμενων που λενε (εγω να εχω κοσμο και ας βουλιαξη ο αλλος)οχι φιλοι η περιοχη θα σβηση ολοκληρη και εσυ μαζι που σκεφτεσε ετσι ΤΑΚΗΣ ΡΕΠΠΑΣ

  2. Ωραια τα λογια τα μεγαλα και ακομα πιο ωραια τα μεγαλα σχεδια.
    Αλλα για να πας στο Ε πρεπει πρωτα να περασεις απο τα Β,Γ, κλπ.
    Ας λυσουμε πρωτα τα πολυ απλα προβληματα οπως,παρανομοι πωλητες στην παραλια,μηχανακια που καθε βραδυ κανουν κοντρες στην πολη χωρις εξατμισεις,καθαριοτητα της πολης κλπ,και μετα ας κοιταξουμε πως θα φερουμε τουρισμο στο λουτρακι.
    Διοτι δεν νομιζω οτι ο τουριστας που θαρθει θα θελει να κοιμαται τη νυχτα στο ξενοδοχειο του και οχι να νακουει τους κοντρακηδες,θα θελει να βολταρει στην παραλια και οχι να παταει πανω στα εμπορευματα των πακιστανων,θα θελει να βλεπει μια καθαρη πολη και οχι μια βρωμικη και αλλα πολλα ακομα….

    Το μωρο πρωτα μαθαινει να μπουσουλαει,μετα να στεκεται ορθιο,επειτα να περπαταει και στο τελος να τρεχει.

  3. Αγαπητέ φίλε δεν μπορείς να στηριχθείς στην εκάστοτε Δημοτική εταιρία. Η εμπειρία των παρελθόντων ετών μας δείχνει ότι δεν μπορούν να οργανώσουν οι Δημοτικοί Άρχοντες την τουριστική προβολή του τόπου μας. Και ο λόγος είναι οι ψήφοι. Χρειάζεται αποφασιστικότητα που είτε πηγάζει μέσω της ανάγκης ή μέσω του οράματος.
    Και αυτή τη στιγμή είμαστε στην στιγμή της ανάγκης.
    Δεν μπορείς να δημιουργήσεις εάν δεν σπάσεις το κατεστημένο.
    Δώσε μια ευκαιρία στους ιδιώτες να πρωταγωνιστήσουν επιτέλους. Και ας κάνουν λάθη…αλλά να ξέρεις ότι θα προσπαθήσουν να το διορθώσουν. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση πάντα ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΛΑ απο την εκάστοτε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ.
    Αποτέλεσμα να φύγουν όλα τα γραφεία. Αυτός είναι Ο ΔΗΜΟΣ.
    Μέσω της ΔΑΕΤ και τώρα της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ.
    Στον επόμενο φίλο..έχει δίκιο εάν άρχιζε κάτι εξ αρχής. Εδώ όμως υπάρχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες…οι υποδομές… τα φυσικά προτερήματα…οι φυσικές ομορφιές.
    Υπάρχουν οι επαγγελματίες, υπάρχουν τα καταστήματα, υπάρχουν οι εργαζόμενοι.
    Αρα πρέπει κάποιοι να λειτουργήσουν παράλληλα.
    Και αυτό πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή.
    Να συνεργαστεί και να βοηθήσει όπου μπορεί με παράλληλα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

    Ενας Απλός Πολίτης..

  4. Φιλε η ιδιοτικη προτωβουλια των μεσαζοντων φουντωνη και σβηνη τουριστικα τις οποιες περιοχες αναλογα με το υψος των υπερκερδων της εχω ζηση την ανοδο της πολης μας απο το 64 που προτωδουλεψα στα ΡΕΠΠΑΚΙΑ και την τεχνικη πτωση που δημιουργησαν οι μεσαζοντες μετεφεροντας τον κοσμο στην κρητη το 80 και μετα που ηταν σχεδον τζαμπα τα δωματια γι'αυτους και δεν τους ενιαζε ουτε για τις υποδομες αυτων των περιοχων ουτε για το πως περναγε ο τουριστας μην πεις κατι εχω μαγαζι στη Σταλιδα απο το 89 και βρηκα εδω γερμανους πελατες του λουτρακιου που ειχαν μεταφερθει εδω απο τα γραφεια αλλα και απο την απληστια της ιδιοτικης προτωβουλιας που εκανε μπετουπολη το λουτρακι πρωτη οι ξενοδωχοι σηκωσαν 7 και 8 πατωματα ξερεις τι θημοταν απο το λουτρακι ενας γερμανος? τη νεραιδα και τον αι'γιωργη αν σου λεη κατι αυτο θα καταλαβεις τα εγκληματα της ιδιοτικης προτωβουλιας στο τουρισμο απανταχου της ελλαδας την ιδια ισως και χειροτερη απο το λουτρακι κακομηρια ζουμε εδω τωρα με τους πεινασμενους του κοσμου που αφου οι μεσαζοντες τους εχουν παρει τρελα ποσα για να τους φερουν που δεν τα βλεπει καμια επιχειρηση του χωρου βαζουν τις ξεναγινες και το πρωτο που τους μαθενουν ειναι το παζαρι και το κερασμα.Φιλοι συνδημοτες απιχειρηματιες του τουρησμου ενωθητε και φτιαχτε ενα φορεα να πουλαει λουτρακι και αγκαλιαστε των ΕΛΛΗΝΑ ειναι αυτος που ανεβαζει πραγματικα μια περιοχη σας το λεη ενας που εχει τουριστικη επιχειρηση σε περιοχη που δεν βλεπει ελληνα τουριστα ολη τη σεζον μαη με οκτομβρη φιλοι καλη η ιδιοτικη προτωβουλια αλλα υπο ελενχο γιατι ειναι απληστη και κανει καταστροφες ΤΑΚΗΣ ΡΕΠΠΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog