Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τύμπανα πολέμου και στα πανεπιστήμια

- Advertisement -
 Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σήμερα θα αποσταλεί στους πρυτάνεις το σχέδιο του νέου νόμου-πλαισίου για τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων που συνεδρίασαν το Σάββατο στον Βόλο εξέδωσαν μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για «εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί αλλαγές-εξπρές στην Ανώτατη Εκπαίδευση εν μέσω θέρους και καταγγέλλοντας ύπαρξη «κρυφής ατζέντας».
 
Στην ανακοίνωσή τους οι πανεπιστημιακοί (με την οποία ωστόσο φέρονται να διαφώνησαν οι πρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Ιονίου) κάνουν μάλιστα λόγο για «εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο», χωρίς να έχει ανακοινωθεί, τουλάχιστον επίσημα, κάτι τέτοιο.
 
Η σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής, κάνοντας λόγο για επιζήμιες αλλαγές. «Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας», τονίζουν.
 
Σύμφωνα με τα “Νέα”, από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται σε ανοικτή διαβούλευση εδώ και 10 μήνες (και σε ηλεκτρονική, επί τρίμηνο) και αρκετές επισημάνσεις ελήφθησαν υπόψη. Η υπουργός Παιδείας συμπληρώνει ότι το τελικό σχέδιο θα δοθεί σήμερα στους πανεπιστημιακούς για να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους. Ομως οι αλλαγές δεν περιορίζονται στους πανεπιστημιακούς, αλλά αφορούν κυρίως την κοινωνία και τους φοιτητές. «Η ελληνική κοινωνία θέλει ένα πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ανοιχτό, που να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και στις ανάγκες της οικονομίας, που να συνδέεται με όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές έχουν στόχο αυτό το πανεπιστήμιο και αυτό το ΤΕΙ», αναφέρει.
 
Πάντως, οι πρόεδροι των ΤΕΙ που συνεδριάζουν σήμερα φαίνεται πως έχουν πιο θετική προσέγγιση ως προς τη δυνατότητα των πτυχίων με τριετείς σπουδές. Εχουν κατά καιρούς επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα οποία, όπως αναφέρουν, «συμφωνούν με την ευρωπαϊκή πρακτική και τις δομές της, σφυρηλατώντας τον ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης».
 
Με τη νέα ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο, στην οποία δεν οριοθετείται ο χώρος των ιδρυμάτων ως χώρος ασύλου, ακόμα και ένας πολίτης θα μπορεί να καταγγείλει έκτροπα, ανέφερε ο γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασ. Παπάζογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ο κ. Παπάζογλου ρωτήθηκε «εάν ο πολίτης καταγγείλει στην Αστυνομία ότι στον χώρο του πανεπιστημίου γίνονται έκτροπα, η Αστυνομία θα αποφασίσει εάν θα πάει;» και απάντησε: «Ακριβώς. Αυτό σημαίνει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά τη γνώμη μου».
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog