Διέψευσε ο υπ. Οικονομικών
τις φήμες για περικοπές μισθών στους κληρικούς, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Μίλησε για συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τους μισθούς. Ικανοποίηση της εκκλησίας (Vid)
Συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας χαρακτήρισε την μισθοδοσία του ιερού κλήρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συναντήσεως του σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της ΔΙΣ.
Φέρεται μάλιστα να είπε ότι το ζήτημα είναι ηθικό και πως από ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσό που θα εξοικονομούσε το Κράτος δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν συνοδικές πηγές, ο υπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους ιερείς από τις πληροφορίες που ήθελαν την Κυβέρνηση να σχεδιάζει περικοπές ή ακόμα και τη διακοπή της μισθοδοσίας τους από το Κράτος.
“Η Εκκλησία συμβάλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι και κοινωνική είναι και ηθική. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας.
Χάρη στην πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ίδιο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ανταλλάξουμε απόψεις.
Απόψεις πρακτικές. Είχα την ευκαιρία να δώσω απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και νομίζω ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναντίληψης και συστράτευσης”. δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ.
“Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και πάρα πολύ ευτυχής γιατί και μετά από τη συνάντηση αυτή μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά θέματα που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς ότι υπάρχει στη χώρα μας μια πανστρατιά, μια πραγματική εθνική συστράτευση. Ευχαριστώ Μακαριώτατε για την στάση σας, τον λόγο σας, την μετριοπάθεια σας και την βοήθειά σας”, πρόσθεσε ο καθ.Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, σε σχετικό ερώτημα συνοδικού ιεράρχη με τις προβλέψεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τη διαχείριση και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας ΝΠΔΔ από το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό,  διευκρίνισε ότι αυτές δεν αφορούν τα αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ όπως είναι τα Πανεπιστημιακά και τα εκκλησιαστικά.
“Η συνάντηση ήταν ωφέλιμη και η συνεργασία πολύ εποικοδομητική. Όλοι οι Αρχιερείς έλαβαν τον λόγο. Δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά που αποβλέπουν στην πρόοδο”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
“Η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αλλά θα συνεχίσει την ίδια πορεία. ‘Ομως κάτω από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως τα θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη καθώς ο καιρός θα περνά”, τόνισε ο κ.Ιερώνυμος.

H συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Οικονομικών με τον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ ξεκίνησε περίπου στις 9:15 το πρωί και διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Λίγο πριν ο καθ.Ευαγγελος Βενιζέλος είχε  ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Στην αίθουσα της Ιεραρχίας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, παρέστησαν επίσης ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρος.

Συνάντηση Βενιζέλου Ιερώνυμου by babisflou