Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, ενώ όσοι δεν υπαχθούν απειλούνται με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα ή ακόμα και με κατεδάφιση των κτισμάτων τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στα αυθαίρετα αναμένεται μείωση των προστίμων, αλλά και αλλαγή στη διαδικασία κατεδάφισης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “με το σημερινό πλαίσιο, είναι δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις“.

Περαιτέρω, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ρύθμιση “θα είναι πολύ κοντά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές ενώ θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων“.

Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα κληθεί να καταβάλλει το “πρόστιμο διατήρησης” με το οποίο αφενός θα γλιτώνει την κατεδάφιση και αφετέρου θα αποκτά δικαίωμα μεταβίβασης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του προστίμου, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν και διευκολύνσεις με την καταβολή δόσεων.

Να σημειωθεί επίσης πως τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.

*cosmo.gr