Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περισσότερη προσοχή από την ΕΕ στο ζήτημα της ονομασίας ζητεί η ΠΓΔΜ

- Advertisement -

Να επιδείξει μεγαλύτερη
προσοχή για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, προειδοποίησε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να καταστεί μία «ξεχασμένη χώρα» αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην διάσκεψη «Croatia Summit» που διεξάγεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία δεν θα θίξει τα ζητήματα ταυτότητας.
«Ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι το κλείσιμο των ανοιχτών διμερών θεμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σλοβενίας και της Κροατίας. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΓΔΜ αναμένει από την ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην περισσότερο συναισθηματική παρά ορθολογική πτυχή του προβλήματος με το νότιο γείτονά μας, που συνδέεται με το όνομά μας, η οποία σίγουρα θα οδηγήσει σε επιτυχή κλείσιμο του προβλήματος», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ, αναφερόμενος στις θετικές πτυχές των εξελίξεων στα Βαλκάνια , εξήρε το παράδειγμα του συμβιβασμού μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας για την επίλυση της συνοριακής τους διαφοράς, τονίζοντας ότι παρόμοιες εκκρεμότητες υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής.

Εκανε επίσης ειδική μνεία στην εκκρεμότητα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για την ΠΓΔΜ να βρει μία συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα για το θέμα αυτό, για να μην καταστεί μία «ξεχασμένη χώρα».

Παρατήρησε ακόμη ότι «δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια στροφή στις συνομιλίες για το όνομα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog