Οι τρεις εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν στη Λάρισα, επιδίδονταν σε κάθε είδους εγκληματικές δραστηριότητες από εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών και όπλων μέχρι συμβόλαια θανάτου και “φονικές” παγίδες για αστυνομικούς.

Οι συλλήψεις έφτασαν τις 48 ενώ τα 4 ηγετικά στελέχη των οργανώσεων ήταν ήδη στη φυλακή.

Οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν στον ανακριτή, ο όποιος λόγω του αριθμού των κρατουμένων μεταφέρθηκε για τον σκοπό αυτό στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας .

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οι περισσότεροι από τους 48 προέρχονται από τη Λάρισα, ενώ έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Η έρευνα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνολικά έχει σχηματιστεί δικογραφία για 220 άτομα, από την Θεσσαλία αλλά και την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο αναφορικά με το “συμβόλαιο θανάτου” μοιάζει να είναι βγαλμένο από σενάριο γκανγκστερικής ταινίας!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας ο επικεφαλής της πολυπληθέστερης ομάδας εκ των τριών οργανώσεων, αφού φτάνει τα 105 άτομα, είχε έρθει σε συνεννόηση με έγκλειστο φυλακών, προκειμένου να δολοφονήσει συγκρατούμενο, ο οποίος ευθυνόταν για το θάνατο συγγενικού του προσώπου.

Η δολοφονία θα γινόταν κατά την διάρκεια μεταγωγής του κρατουμένου-υποψηφίου θύματος, από τις φυλακές στο Δικαστήριο, εντός του ειδικού οχήματος μεταφοράς, με τον κρατούμενο που είχε αναλάβει την εκτέλεση του συμβολαίου να “χτυπάει” το υποψήφιο θύμα στα κάγκελα του οχήματος και εν συνεχεία να προφασιστεί ότι το “ατύχημα” συνέβη λόγω φρεναρίσματος.

Καθώς η Αστυνομία γνώριζε τις συνομιλίες, πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και τελικά ο κρατούμενος-υποψήφιο θύμα δικάστηκε χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.

Μέλη της ίδια ομάδας επίσης είχαν στοχοποιήσει και αστυνομικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, με σκοπό να του στήσουν ένοπλη ενέδρα.

Από σύμπτωση και πριν ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα, είχαν εντοπιστεί έξω από το σπίτι του συγκεκριμένου αστυνομικού ύποπτες κινήσεις και, όπως αναφέρθηκε, από ένα τυχαίο γεγονός, τότε τελευταία στιγμή ακύρωσαν την επίθεση.

Στη συνέχεια και όταν πλέον είχε ξεκινήσει η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι προετοιμαζόταν ενέδρα.

Μεταξύ των άλλων, σημαντικό είναι επίσης, ότι βρέθηκαν και δύο πλαστές σφραγίδες του ΟΚΑΝΑ, τις οποίες προφανώς χρησιμοποιούσαν προκειμένου να “αποδεικνύεται” ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και να “γλυτώνουν” ποινές.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, ότι στις εγκληματικές οργανώσεις συμμετείχε και σημαντικός αριθμός γυναικών, για την ακρίβεια 29, αρκετές από τις οποίες είχαν και “αρχηγικούς” ρόλους.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

– Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και “λοιποί χώροι” που διατηρούσαν και εξυπηρετούσαν διάφορες σκοπιμότητες.

– Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης.

– Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους και οι μεταξύ τους σχέσεις.

– Καταγράφηκαν, με συσκευές καταγραφής ήχου, σε ακουστικό υλικό οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων και επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.

-Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών) και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τέλος, διερευνάται η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.

Α. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 105 μέλη, εκ των οποίων 96 ημεδαποί (83 άνδρες και 13 γυναίκες) και 9 αλλοδαποί (7 άνδρες και 2 γυναίκες).
 

Πέραν του επικεφαλής, στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν οκτώ αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες.

Τέσσερα από τα οκτώ αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι μαζί συμμετείχαν και, κατά περίπτωση, διέπραξαν τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
Εμπορία και διακίνηση όλων των ειδών ναρκωτικών ( ηρωίνη, κοκαΐνη, κλπ).
Κατοχή και εμπορία πυροβόλων όπλων.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης για προσωπικούς λόγους αναζητούσε τρόπους σε συνεργασία με έγκλειστο της φυλακής για τη διάπραξη δολοφονίας (με συμβόλαιο) ικανοποιώντας ένα αίσθημα εκδίκησης σε βάρους του δράστη δολοφονίας οικείου προσώπου του.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας για τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ερευνάται :

Η κατάρτιση πλαστών πιστοποιητικών (ιατρικών βεβαιώσεων) με την ιδιότητα του χρήστη ναρκωτικών, ώστε να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δικαστικές αρχές – σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να πετύχουν τη μη προφυλάκισή τους με την χρήση αυτών των πιστοποιητικών.

Η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών με σκοπό την πορνεία.

Η συμμετοχή μελών της οργάνωσης και τρίτων προσώπων σε σχεδιαζόμενη ένοπλη ενέδρα κατά αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Β. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 88 βασικά μέλη, εκ των οποίων 83 ημεδαποί (72 άνδρες και 11 γυναίκες) και 5 αλλοδαποί (3 άνδρες και 2 γυναίκες).

Πέραν του επικεφαλής, στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν πέντε αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι μαζί συμμετείχαν και, κατά περίπτωση, διέπραξαν τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
Εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη και κοκαΐνη).

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, ερευνάται η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών με σκοπό την πορνεία.

Γ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 24 βασικά μέλη, εκ των οποίων 23 ημεδαποί άνδρες και ένας αλλοδαπός άνδρας.

Πέραν του επικεφαλής, στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν τέσσερα αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη).

Οι 48 συλληφθέντες, που αποτελούσαν μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Η αστυνομική έρευνα, που συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και άλλων εγκληματικών πράξεων, ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.
 *cosmo.gr