Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυτές είναι οι επικίνδυνες περιοχές για τσουνάμι στην Ελλάδα.Μέσα και ο Κορινθιακός κόλπος!

- Advertisement -
Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις…
των επιστημονικών μελετών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για το ενδεχόμενο ανάπτυξης φαινομένων τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στις μεγάλες ελληνικές ακτογραμμές. 


Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα σημεία στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, περιοχές υποβρύχιων ρηγμάτων και πιθανών ασταθών πρανών που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να χαρακτηριστούν ως τσουναμογενείς.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οκτώ περιοχές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας για να πληγούν από τσουνάμι: ο Κορινθιακός κόλπος, η περιοχή της βόρειας Κρήτης, το βόρειο Αιγαίο, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, ο Μαλιακός κόλπος, αλλά και ο Θερμαϊκός και ο Πατραϊκός κόλπος. Οπως υποστηρίζει μιλώντας στην «Espresso» ο καθηγητής τοπογραφίας-υδρογραφίας του ΕΜΠ Ευστράτιος Δουκάκης: «Ο συνδυασμός της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης και της εμφάνισης τσουνάμι θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε μια παράκτια ζώνη. Είναι ανάγκη να γίνουν έργα υποδομών, διότι ζούμε σε μια αμιγώς τουριστική χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών που λειτουργούν ως παραθεριστικά κέντρα. Από την άλλη μεριά, είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίζουμε ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τσουνάμι, διότι οι κόλποι της Ελλάδας είναι μικροί, άρα ο χρόνος εκδήλωσης του φαινομένου ταχύτατος».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι περισσότερες έρευνες στηρίζονται σε θεωρητικά μοντέλα, αλλά και σε στατιστικά παλαιότερων δεδομένων για σημεία όπου μεγάλες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν τεράστια κύματα που κάλυψαν αρκετά μέτρα ακτογραμμών στις προαναφερθείσες περιοχές. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες εδαφολογικές μελέτες καθώς, όπως εκτιμούν αρκετοί επιστήμονες, τα επικίνδυνα ρήγματα είναι συνήθως αυτά που «έχουν χρόνια να μιλήσουν». Οπως τονίζει ο κ. Δουκάκης που έχει μελετήσει για αρκετά χρόνια την επικινδυνότητα του Κορινθιακού κόλπου: «Μην ξεχνάτε ότι από το 1963 η περιοχή έχει δώσει επτά τσουνάμι, ενώ η επαναληπτικότητα αυτών των φαινομένων είναι μικρότερη από εκατό χρόνια».
to-kounavi 

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φίλε mi.fi. η φωτογραφία που έβαλες είναι από την προχθεσινή φοβερή αμμοθύελλα ("haboob" στη γλώσσα των ντόπιων) στην Αριζόνα των Η.Π.Α. Είχε μήκος 80 χλμ. και ύψος πάνω από 1 χλμ!!! Είμαι γεωπόνος στο επάγγελμα, αλλά το "ψώνιο-χόμπι" μου είναι η μετεωρολογία. Όσο για τα τσουνάμι… μακριά από εμάς!..

  2. Η ονομασία του, που αποτελεί διεθνή όρο, προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις τσου-νάμι (tsu, 津, λιμάνι και nami, 波, κύμα), που θα μεταφράζονταν σταελληνικά σαν «κύμα του λιμανιού». Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους Ιάπωνες, που πλήττονται συχνά από αυτά, λόγω του ότι δεν γίνονται αντιληπτά και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά είναι πολύ καταστρεπτικά όταν φθάσουν σε παράλιες περιοχές.

    Το τσουνάμι είναι θαλάσσιο φαινόμενο, που δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως έναςωκεανός, μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ. Το τσουνάμι εκδηλώνεται ως κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών (μέσο βάθος 4500 μέτρα) οδεύουν με ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα (παραπάνω από το μισό της ταχύτητας του ήχου, στην ατμόσφαιρα της Γης). Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν, να πλησιάσουν σε πλάτος, ακόμα και τη γήινη περίμετρο κι οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των 50-400 χιλιομέτρων και ύψος, που κυμαίνεται, συνήθως, από μερικά εκατοστά, έως 1 μέτρο (με 2 μέτρα το πολύ, όταν βρίσκονται κοντύτερα στην εστία δημιουργίας τους[1]). Φτάνοντας σε ρηχά νερά χάνουν την ταχύτητά τους, έως και 20 φορές, αρχικά στο μπροστινό τους μέτωπο, αυτό που φτάνει πρώτο στα ρηχά, και έτσι το μήκος τους μικραίνει, καθώς το πίσω μέρος του κύματος ταξιδεύει ακόμη, με σχετικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Καθώς το μήκος του κύματος ενός τσουνάμι αλλάζει σταδιακά, ακολουθώντας την μεταβολή της μέσης ταχύτητάς του, σύμφωνα με το βάθος της θάλασσας που διατρέχει, η ορμή του διατηρείται, (θεωρώντας προσεγγιστικά πως δεν εξαπλώνεται και κατά πλάτος) με αντίστοιχη μεταβολή του ύψους του και είναι ο λόγος, για τον οποίο γίνεται καταστρεπτικό φθάνοντας στις ακτές, όπου κερδίζει σε ύψος.

    Tsu re

  3. ΤΥΧΕΡΕ ΦΙΛΑΝΔΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΤΑ ΚΟΠΑ ΚΑΜΠΑΝΑ …. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΨΗΤΟ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΤΡΙΤΑ ? ΚΑΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog