Ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα
στον οικογενειακό προϋπολογισμό θα επιφέρει το νέο κύμα ακρίβειας που θα ξεσπάσει τις επόμενες μέρες στην αγορά, με ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Παράλληλα, νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς και ακριβότερα δάνεια φέρνει η δεύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,25%.

Το εκρηκτικό μείγμα οικονομικής ασφυξίας που δημιουργείται αναμένεται να μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, με την συνολική κατανάλωση να εμφανίζει ραγδαία πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο μήνα δεκάδες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις απέστειλαν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τους νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους τους με αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμη και το 10%.

Αναλυτικότερα, στα προϊόντα που ακριβαίνουν βρίσκονται το γάλα και τα τυριά, ο ελληνικός καφές, το ρύζι και πολλά άλλα. Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις έχουν γίνει από μεμονωμένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο της αγοράς και αφορούν συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το νέο κύμα ακρίβειας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των πρώτων υλών και των λειτουργικών εξόδων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει ότι «εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για άλλη μια αντίστοιχη αύξηση μέχρι τέλος του χρόνου, το βασικό επιτόκιο θα φτάσει στα επίπεδα του 1,75%. Το ενδεχόμενο μάλιστα να διπλασιαστεί στο 2% θα εξαρτηθεί από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να προβλέπεται για το 2011 στο 4%, προκαλώντας απρόβλεπτες αναταραχές σε ευάλωτες οικονομίες και αδύναμες τράπεζες που πασχίζουν να αντλήσουν χρηματοδότηση, όπως συμβαίνει με την χώρα μας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, «το χρήμα στην ελληνική αγορά εκτός από δυσεύρετο γίνεται και ακριβότερο. Για 2,5 εκ. δανειολήπτες αυξάνονται τα επιτόκια των δανείων τους, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τραγική κατάσταση της έλλειψης ρευστότητας.

Ταυτόχρονα, η νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ χτυπά την Ελλάδα και επιδεινώνει την ευάλωτη δημοσιονομική της θέση. Στα καθημερινά σενάρια των καταστροφικών θεωριών που σκορπούν φόβο και τρόμο στην αγορά, ήρθε να προστεθεί το νέο χτύπημα της αύξησης των ευρωεπιτοκίων που ενισχύει τις επιζήμιες συζητήσεις του χρέους μας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι επιλέγουμε και επιμένουμε στην προοπτική σωτηρίας της χώρας μας και όχι της πτωχευτικής καταστροφής της.

Αντί, λοιπόν, να συζητάμε καθημερινά διάφορα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε ακριβώς τις επιπτώσεις στην αγορά, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τα ομόλογα, τις καταθέσεις και κυρίως τους κινδύνους της κοινωνικής ντροπής και οργής, ας εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις από την αύξηση του επιτοκίου στην πραγματική οικονομία και ας σκεφτούμε σοβαρά πώς θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου που πνίγουν την αγορά».