Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ

- Advertisement -

Άνευ προηγουμένου
κατάσταση στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας χαρακτήρισε την οικονομική κρίση στη χώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, διευκρινίζοντας ότι αντιμετωπίζουμε και μία συστημική κρίση του ευρώ, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με πρόχειρες λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Από την Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες, κατά τη διάρκεια  της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, ο κ. Παπούλιας ανέδειξε την ανάγκη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν την πολιτική βούληση, προκειμένου «να καταλήξουν άμεσα, σε μία συνολική στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τις εγγενείς αντιφάσεις της νομισματικής ένωσης».

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «για την Ελλάδα, η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης» και τάχθηκε υπέρ μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Μεσανατολικού, η οποία θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Σημείωσε δε ότι η αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – Ισραήλ μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους δύο λαούς όσο και για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, μιλώντας για «την αρχή μίας αλλαγής που διατρέχει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή» και η οποία ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα πρέπει να αποσπά τη προσοχή μας από την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος».

Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για τη νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία, τόνισε, «έχει σταθερά θεμέλια τα κοινά ιστορικά βιώματα και τις προκλήσεις που οι δύο λαοί μας αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατά την μακραίωνη ιστορία τους» και αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση θεσμοθέτησης του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών μηνών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις προοπτικές των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog